Sevgili Güzin Abla, ne mutlu ki sizin gibi bir ablamız var da her konuda bilgi alabiliyoruz...
Benim de bir sorunum var, bana da verecek güzel bir cevap bulacağınıza inanıyorum. Eşimle altı yıllık evliyiz. Güzel bir kızımız da var. İkimiz de genciz ve şükürler olsun sağlığımız yerinde. Ancak eşim evlendiğimizden beri her ramazan ayında “günah sayılır” diye bana yaklaşmıyor. Nereden duyduysa, ramazan boyunca ilişki kurulmaması gerektiğine inanmış. Bu durum beni üzüyor. Yanlış olduğunu da düşünüyorum. Size göre de yanlış mı? Rumuz: Huzursuzum
Elbette yanlış sevgili kızım. Ramazan ayında iftar ile sahur arasında cinsel ilişki kurmanın hiçbir günahı yok. Tam tersine, dinimizde eşlerin cinsel açıdan da birbirlerini mutlu etmesine çok önem verilmiş. Eşini yanlış bilgilendirmişler. Bu konuda uzmanlardan oluşan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından yayınlanan basın açıklamasından önemli başlıkları aktarıyorum. Bu açıklama, eminim senin gibi birçoklarının endişelerine cevap olacaktır. İstersen eşine de okutabilirsin.
Ramazanda cinsellik günah mı?
Ramazan ayında cinsellik suç, günah ya da çok kötü bir eylemmiş gibi algılanabiliyor.CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Cinsellikte topluma hâkim olan ayıp, yasak ve günah kavramları, kişinin nikâhlı eşiyle yaşadığı cinsel ilişkileri bile gölge altına alabiliyor. Bu tür düşünceler cinsel dengenin bozulmasına yol açabiliyor. Cinsel dengenin bozulmasıyla sadece cinsel hayat değil, toplumsal yapımızı bir arada tutan saygı, güven ve sevgi kavramları da olumsuz etkilenebiliyor. Birlik ve dayanışmanın pekiştiği, günlük sıkıntılardan uzaklaştıran, yardımlaşmaların arttığı, barış, kardeşlik ve hoşgörünün yaşanmasına vesile olan ramazan ayı, geleceğe olan güvenimizi tazeleyen çok özel bir aydır. Temel insan haklarından olan cinsel sağlık, aile planlaması ve eğitimi konularında hepimize, her geçen gün daha fazla görevler düştüğüne inanmaktayız. Bu yüzden ramazan ayını önemine ve ruhuna uygun olarak yaşamalıyız. Ramazan ayı dargınlıklar, kırgınlıklar bir yana bırakılarak barış ve hoşgörü içerisinde, sevgi ve saygı ile bizi birbirimize daha sıkı bağlayacaktır.” Psikolog Serap Güngör ise “Ramazan ayı, cinselliği yasaklamadan kalpleri arındırma zamanıdır” diyor ve ekliyor: “İslam inancına göre sadece oruçluyken cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Ruhsal ve bedensel bir arınma yaşanması gereken ramazan ayında cinselliği yasaklamak yerine gönüller ve beyinler arındırılarak huzurlu ve dengeli bir ruh hali yaratılmaya çalışılmalıdır. Ramazan ayı boyunca, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşanabilir. Çünkü insanın maddi ve manevi gelişmesinin yanı sıra ruh ve beden sağlığının korumasında da önemli bir yer tutan cinsellik, İslam dini tarafından insan doğasının en temel ihtiyaçlarından biri olarak görülmüştür. İnsanlar için cinsel arzu ve istekler; açlık, susuzluk gibi doğal olgulardır. İnsanın temel dürtüleri olan yemek, içmek, barınmak, korunmak ve cinsellik bir zincirin halkaları gibidir. Ancak aşırı yemek yedikten veya soğuk içecekler içtikten sonra, kısacası iftardan hemen sonra cinsel ilişkiye girmek sağlıklı değildir.”