Katlanamadığım şu ’bayan’ sözü için yerinde bir yorum
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Dikkat ederseniz, köşeme yazan okurlarım, birinden söz ederken, bay ya da bayan sözcüğü kullandığında, bunu hemen hanım, ya da kadın, erkek ya da adam, şeklinde düzeltiyorum.
Çünkü bu söz beni deli ediyor, ama demek ki bundan rahatsız olan sadece ben değilmişim. Hürriyet gazetesinin internet sitesinde "Kadının Gündeminde" adlı bir bölüm yayınlanıyor. Sadece hanımları ilgilendiren konular, magazin haberleri vs. ile çok hoş bir köşe. İşte sevgili arkadaşımız Emel Armutçu orada, kaç zamandır nasıl dile getirsem diye düşünüp de, bir türlü ifade edemediğim bir konuya değinmiş. Hem de çok güzel değinmiş. Meğer aynı duyguları paylaşıyormuşuz. Konu; şu olur olmaz, yalan yanlış ve ne yazık ki artık çok sıkça kullanılan ’bayan’ ve ’bay’ sözcüğü... Sadece bir bölümünü aktarabildiğim bu güzel yorumuna aynen katılıyor, kendisine teşekkür ediyorum.
’Bayan’la bayanlar
"Şu ’bayan’ sözcüğü sizi de ’bay’madı mı? Kadınlara ısrarla ’bayan’ denmesi sizi de feci halde sıkmıyor mu? Beni sıkıyor. Sadece beni değil, tanıdığım bütün kadınları sıkıyor. Önce, Türkçe olarak doğru değil, çünkü bayan ’cinsiyeti’ ifade etmiyor, ’erkek’in karşılığı anlamına gelmiyor. Sadece bir hitap şekli, bir ünvan... Bir ’kadın’ın adını diplomasiye uygun olarak ya da sadece kibarca dile getirmek istiyorsanız, ’bayan filanca’, diyorsunuz. Aynı şeyi bir erkek için yapmanız gerektiğinde de ’bay’la başlıyorsunuz. O kadar... İngilizce’deki miss, mistress-mister, lady, Fransızca’daki madam-mösyö gibi... Bizde ise erkek reyonu ve bayan reyonu, erkek ayakkabısı ve bayan ayakkabısı, vs. deniyor. Şoförler bizde cinslere şöyle ayrılıyor; şoför (erkek tabii) ve bayan şoför! Bunu tüm mesleklere adapte edebilirsiniz, erkek basketbol takımları ve bayan basketbol takımlarına kadar... (Biz bayan sözcüğünü Hürriyet’te mümkün olduğunca doğru kullanmaya, ’kadın’ yerine koymamaya çalışıyoruz, ama gelin görün ki spor takımlarına gelince, elimiz kolumuz bağlanıyor, çünkü federasyonların belirlediği resmi takım isimleri böyle: Bayan basketbol takımı, Bayan voleybol takımı, bayan... Bayılıyorum) Kimse bana ’bayan’ dedirtemez, diyen ben bile kullanmak zorunda kalıyorum ve sinir oluyorum. Bu yanlışı sadece federasyonlar, sıradan insanlar, erkek-kadın politikacılar, profesörler yapmıyor; Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğünde ’bayan’ın anlamı ilk maddede doğru ’kadınların ad veya soyadlarının önüne getirilen saygı sözü, örnek; Bayan İnci " açıklandıktan sonra, ikinci maddede aynı yanlışa düşüyor: "Kadın ", üçüncü maddede "eş, karı" olarak da kullanıldığını öğreniyoruz. Şimdi sormak istiyorum: Kadın kelimesi yerine kullandığınız bayan, bir cinsi mi ifade eder? Hayır. Öyleyse bu ısrar niye? Çünkü kadın yerine bayan kullananların çoğunluğu bunu ’kibarlık’ olsun diye yapıyor. O zaman da ’kadın’ demenin kaba ya da daha vahimi ’ayıp’ olarak anlaşıldığı ortaya çıkıyor. Kadın kelimesini ’kaba’ bulanların, onun bir ’cins’, dolayısıyla ’cinsellik’ içerdiğini düşünmeleri mi acaba? Ama öyleyse erkek kelimesi niye aynı şeyi içermiyor? Boşuna soruyorum, çünkü cevabı basit: Erkeğin cinselliği ortada olabilir, kadınınki hayır! Gelin şu "bayan"la bayanlardan kurtulalım. Bunu bir kampanya haline getirmeyi öneriyorum: Kadın kelimesi yerine kullanılan bayan’ı sözlüklerden, literatürlerden, günlük konuşma dilinden, her yerden çıkaralım. Kelime olarak kadın gayet güzel, birçok güzel şeyi ifade ediyor, hem de diğeri yanlış " Emel Armutçu
Lazer epilasyona ne derecede güvenebilirim
Sevgili Güzin Abla, sana akıl danışmak istiyorum. Kullanmış olduğum krem yüzümün bazı bölgelerinde tüylenme, kıllanma yaptı; bundan da çok rahatsızım. Lazerle epilasyon tedavisi yaptırmak istiyorum. Fakat lazerin ne derece faydalı olduğundan, hatta zarar verip vermeyeceğinden emin değilim. Birçok internet sayfasından araştırma yaptım, okuduğum yazılarda etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu yöntemi kullananlara sordum; bazıları memnun, bazılarıysa hiç etkili olmadığını söylüyor. Çok kararsızım. En kısa zamanda bilgi verirsen, ben dahil bu konuda endişeli birçok kişiye ışık tutacağını düşünüyorum. Rumuz: S. N.
Daha önce de bu konuda ayrıntılı bilgi vermiştim, lazer epilasyonun, her tüylenme şekline uymadığını belirtmiştim. Bu konuda güvendiğim Kozmed Lazer Merkezleri’nin cildiye uzmanları dürüstçe: "Lazer epilasyonun çok ince ve açık renkli tüylerde pek etkili olmadığını" belirtiyorlar. Hatta uygun olmayan hastalara yapıldığında nadiren tüylerde artış ve sertleşme bile olabiliyormuş. Uzmanın söylediğine göre "Yüz tüylenmesi kadınlarda bazen hormonal bozukluklarla birlikte de olabilir. Ayrıca uygulanacak lazerin çeşidi ve dozu, hastanın cilt rengi de önemlidir. Lazer epilasyon mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalı, gereken hastalarda hormonal tahliller yapılmalı ve uygun olmayan hastalar lazere alınmamalıdır." Senin durumunda belki krem tüylenme yapmıştır ama, belki de gerçekten bir hormonal bozukluk söz konusu da olabilir. Bu ince ve açık renk tüyler için yine eskiden kalma elektrikli epilasyonu denemelisin. Daha fazla ayrıntılı bilgi almak için, danıştığım merkeze info@kozmed.com adresinden ulaşırsın.
Evlilikte tekrar şansımı denemek istiyorum
12 yıl önce eşinden ayrılmış 15 yaşında oğluyla beraber yaşayan 38 yaşında bir genç kadınım. Artık bir yuva kurma düşüncesindeyim; en önemlisi bunu oğlum da destekliyor. Ancak görüşlerinize güvendiğim için size yazma gereği duydum. Çevremde ilgi gören, saygı duyulan bir insan olmama rağmen, aklı başında, ciddi bir gelecek düşüncesi olan, beni ve oğlumu maddi, manevi güvende hissettirebilecek biri karşıma çıkmadı. Belki de ben hayat mücadelesinden böyle birinin farkına varamadım. Eğer benimle aynı beklentileri paylaşan, ciddi beyler varsa kendileriyle yazışarak tanışmak istiyorum. Yaş farkı önemli değil sadece oğlumu ve beni önemsemesi önemli. Yardımcı olursanız sevinirim. lacivert_cicek@hotmail.com