Paylaş
Tikad Başkanı Nilüfer Bulut’un yanı sıra Demet Sabancı Çetindoğan, Emine Sabancı Kamışlı, Hediye Güral Gür, modacı Dilek Hanif gibi isimler tarafından ağırlanan Bakan Işık öncelikle “kadın istihdamıyla” ilgili sorulara muhatap kalıyor.
Bakana göre “kadın istihdamının” artmasını sağlayacak 2 önemli faktör var.
Birincisi hepimizin bildiği gibi eğitim.
İkincisi ise ileri teknoloji.
Işık “Teknoloji düzeyini ne kadar yükseltirseniz kadın istihdamı o oranda artıyor. Kas gücünden ziyade beyin gücü ve becerinin ön plana çıkması bunun nedeni” diyor.
ODTÜ Fen Bilimleri Eğitimi matematik mezunu Fikri Işık, Türkiye’nin artılarını eksilerini iyi değerlendiriyor.
Matematikçi kafasıyla sorunları net bir şekilde ortaya koyuyor.
Örneğin, Türkiye’de insanların “sistemli bir şekilde çalışmayı” bilmediğini ilk kez bir bakanın ağzından duyuyorum.
Verdiği örnek futboldan.
“Sergen Yalçın başka bir ülkede oynayamaz. Biz yıldız bir futbolcu bulup sistemi onun üzerine kuruyoruz. Oysa sistemin kurulu olması ve futbolcunun buna entegre olması gerekir” diyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yeni bir yapılanma halindeymiş.
Yeni oluşturulan Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü bakanlığın politikalarını bir “sisteme oturtmak” ve koordinasyon için devrede.
Bakan Işık bu arada Tikad’ın tekstilci üyelerine müjdeyi veriyor.
Nasıl oluşturulacakları halen tartışılmakta olan tekstil ürünleri için “tasarım ofisleri” ne Ar-Ge desteği verilecek.
Türkiye’nin ihracatında önemli bir paya sahip tekstilin katma değerleri daha yüksek ürünler yönelmesi için iyi bir fırsat.
Bakan “Ar-Ge ve inovasyona geç girdik. 1960’larda Güney Kore’nın kişi başı milli geliri 200 dolar, Türkiye’nin 560 dolar idi. Şu an Güney Kore 35 bin dolar civarında, biz 11 bin dolardayız. Güney Kore’nin tek markası Samsung’un yıllık ihracatı 150 milyar dolar ki bizim tüm ihracatımıza eşit” diye konuşuyor.
MİCROSOFT 1 DOLARA İNDİ
Bakan Işık’a, Eğitim Reformu Girişimi’nin geçen hafta kamuoyuna duyurduğu “Fatih Projesi Eğitim için Fırsat mı” Raporunu sordum.
ERG, raporda içerik ve projenin vizyonuyla ilgili bazı soru işaretlerini gündeme getirmişti.
Işık, yeni başlayan bir projede bazı aksaklıklar olabileceğini, taşların zamanla yerine oturacağını söylüyor.
Bu arada işletim sistemiyle ilgili Microsoft’un projenin çok başında tablet başı 60 dolar talep ettiğini, yerli Pardus işletim sistemi konuşulmaya başlandığında fiyatını 5 dolara, en son da 1 dolara kadar indirdiğini söylüyor.
Anladığım kadarıyla Microsoft ile görüşmeler devam ediyormuş.
Özellikle gençler TEDxReset’i kaçırmasın
İNOVASYON, Ar-Ge ve özellikle yaratıcılıktan söz açılmışken bugün ve cumartesi İstanbul’da düzenlenecek TEDxReset konferansına dikkat çekmek istedim.
TEDxReset programı için aylarca gönüllü destek verenler arasında Borusan Kurumsal İletişim Müdürü Şule Yücebıyık’ın verdiği bilgiyi göre bu yıl Türkiye’de beşincisi düzenlenen konferansın teması “Ya Şimdi?”.
Bu “belirsizlikler” çağında oldukça isabetli bir tema.
Konferansın, Tanrılar Okulu’nun yazarı Profesör Stefano D’Anna’dan, Stanford Üniversitesi’nden Dan Klein’e, mimar Han Tümertekin’e kadar kapsamlı bir konuşmacı listesi var.
İlk kadın başkana Fransız hükümetinden liyakat nişanı
129 yıllık Türk-Fransız Ticaret Derneği’nin ilk kadın Başkanı Zeynep Necipoğlu, Fransız Hükümeti tarafından ödüllendirildi. Fransız Sarayı’nda hafta başında çok sayıda Türk ve Fransız iş insanının katıldığı törende Zeynep Necipoğlu’na “Officier dans l’Ordre National du Merite” nişanı verildi.İtalyan Hükümeti’nden “Şövalye Nişanı” alan Zeynep Bodur Okyay ve Altavia Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Necipoğlu ile birlikte aynı hafta içersinde iş hayatımızda iki kadın yabancı hükümetler tarafından ödüllendirilmiş oldu.
Paylaş