Vatandaşlıktan çıkan oğlumun miras hakkı var mıdır?
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Sevgili güzin abla, sizin yardım severliğinize, sevecen ve hatırlı kişiliğinize güvenerek sizden mümkünse bize de yardım elinizi uzatmanızı istirham ediyorum.
Benim anne baba sözü dinlemeyen doğuştan T.C. uyruklu olan bir oğlum var. Askere gitmediğinden Türk uyruğunu kaybetti. Bu durumda ilerde Türkiye'de bulunan menkul ve gayrimenkulden miras payını alabilir mi, yoksa diğer varislere mi yoksa devlet mi el koyar? Bunu doğru cevaplandırabilecek kimseyi bulamadım. Sorduğum hukukçulardan bilir bilmez her kafadan bir ses çıkıyor. Siz hatırı sayılan bir kimsesiniz. Şayet bunu öğrenip bana cevap vermek için sizin değerli vaktinizi almak istemek ayıp olmazsa ne olursunuz bana lütfedip yardım etmenizi rica ediyorum.
ALMANYA'DAN VATANDAŞLIK KONUSU
Sevgili okurum, askerlikten kaçan ve vatandaşlıktan çıkan oğlunuza biraz içerledim. Ayrıca bu konu gerçekten beni aşıyor. Evet biliyorum bana güveniyor ve her konuda benden yardım istiyorsunuz ama bunun gibi hukuki ve ciddi konularda değil fikir yürütmek, ağzımı bile açmam yanlış olur. Ama bana attığınız 4 mailden sonra zor durumdakalmış bir anne olduğunuzu görerek çok güvendiğim ve bilgisine inandığım bir avukata danıştım ve ondan bilgi aldım. Olduğu gibi yayınlıyorum. Çünkü aynen yayınlamazsam mutlaka bir hata yapabilirim. Ayrıca kendisine her konuda başvurabilirsiniz. İşte öğrenmek istedikleriniz:
403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ‘‘Türk Vatandaşlığının kaybı’’ ve ‘‘vatandaşlıktan çıkarma’’yı ayrı ayrı düzenlemiştir. Kanunun 25/ç Maddesi ile ‘‘Yurt dışında bulunup da muvazzaf askerlik görevini yapmak için yetkili makamlar tarafından usulen yapılacak çağrıya mazeretsiz olarak üç ay içinde icabet etmeyenlerin vatandaşlığını kaybettiğine Bakanlar Kurulu'nca karar verilebilir.
Bu sebeple Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kayıp tarihinden başlayarak yabancı işlemine tabi tutulurlar. Türkiye'de taşınmaz mal edinme, ferag, miras ve çalışma konularında ancak Türk kanunlarının yabancılara tanıdığı haklardan faydalanabilirler.
Bunun anlamı, Türk vatandaşlığını askerlik nedeniyle kaybeden kişi artık bir yabancı olarak Türkiye'ye taşınmaz mal edinme, feraf, miras ve çalışma konularında Türk kanunlarının ‘‘yabancılara‘‘ tanıdığı kadar hak sahibi olurlar. Bu konuda da genellikle ‘‘karşılıklılık’’ esası uygulanır. Yani bir yabancı ülkede herhangi bir Türk'ün ‘‘taşınmaz mal edinme, çalışma ve miras hakkı’’ ne ölçüde var ise o yabancı ülke vatandaşının da (Kanunla düzenlenmişse) Türkiye'de o hakları mevcuttur. Türk Vatandaşlığın ıkaybetmiş ve (örneğin) Alman vatandaşı olmuş bir kimse, Türk kanunlarının Alman vatandaşlarına tanıdığı bu hakları Türkiye'de kullanabilir.
Oğlunuz da mahkemeye başvurup bir Alman vatandaşı gibi haklarını arayabilir, veraset belgesi çıkartıp her Alman vatandaşına tanınan haklardan yararlanabilir.