Uluslararası ödüller kazanan bilim insanlarımızla gururlandık

DIŞ politikada, ekonomide fırtınalı bir haftayı geride bırakırken uluslararası önemli ödüller kazanan bilim insanlarımız yüzümüzü güldürdü, gururlandırdı.

Haberin Devamı

Sözünü ettiğim bilim insanlarımız, Şirince’deki “Nesin Matematik Köyü”nün kurucusu Prof. Dr. Ali Nesin ile Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Sayers.

Sayers bir süre önce, Akdeniz bölgesinde ileri düzeyde bilim yapan bilim insanlarına ya da gruplara verilen 2017 Rammal Ödülü’nün sahibi olmuştu. (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/gila-benmayor/ortadogunun-cerni-icin-ugrasan-turk-bilim-insani-zehra-sayerse-odul-40768019)

Fransa’nın Toulouse şehrinde, 80 ülkeden 4 bine yakın katılımcıyla düzenlenen ESOF (EuroScience Open Forum) Kongresi’nde Prof. Sayers’a ödülü verildi.

Uluslararası ödüller kazanan bilim insanlarımızla gururlandık
Prof.Zehra Sayers Rammal ödülüyle

Rammal Ödül Jürisi Başkanı Prof. Lauritz Holm-Nielsen, düzenlenen törende, Prof. Sayers’in, Ortadoğu ve Akdeniz ülkeleri arasında bilimsel ve kültürel bağların güçlenmesine katkısını vurguladı.

Haberin Devamı

Bölgenin genç ve deneyimli bilim insanlarının önünü açtığını söyledi.

Türkiye’den bir bilim insanının böyle bir misyonu üstlenmiş olması ne kadar gurur verici.

Prof. Sayers, 2002 ile 2018 yılları arasında,  Ortadoğu’nun CERN’i olarak bilinen SESAME Projesi’nin Bilimsel Danışma Komitesi Başkanlığını yapmıştı.

ABD’DE BANA İHTİYAÇ YOKTU

Prof.Dr. Ali Nesin’e gelirsem, “Nesin Matematik Köyü”nün kurucusu olarak Türkiye’de matematik farkındalığına ve eğitimine katkılarından ötürü matematik dünyasının en prestijli ödülü “Leelavati Ödülü” sahibi oldu.

Uluslararası ödüller kazanan bilim insanlarımızla gururlandık
Prof.Ali Nesin öğrencileriyle

Prof. Nesin’in “Lilavati” olarak da bilinen ödülü kazanması, Nesin’i iyi tanıyan, izleyen ve hatta “Matematik Köyü” nü ziyaret etmiş olan dünyanın önde gelen matematikçileri tarafından memnuniyetle karşılanmış.

Örneğin Manchester Üniversitesi’nden Prof. Borovik, “Ali Nesin’in matematik eğitiminde yaptığı işlerin dünyada benzeri yok” demiş.

Geçtiğimiz hafta, Rio de Janeiro’daki Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde  açıklanan “Leelavati Ödülü” nedeniyle Ali Nesin’i tanıtan bir videoyu izledim.

Haberin Devamı

Uluslararası ödüller kazanan bilim insanlarımızla gururlandık
Leelavati Ödülü

1995 yılında ABD’de Kaliforniya Üniversitesi’ndeki kürsüsünü terk ederek Türkiye’ye dönen Ali Nesin “ABD’de bana ihtiyaç yoktu, Türkiye’de vardı” diyor.

Türkiye’ye dönme nedeni babası Aziz Nesin’in ölümünden sonra Nesin Vakfı’nın sorumluluğunu üstlenmek.

Bilgi Üniversitesi’nde aynı yıl matematik kürsüsünü kuran Nesin, izlediğim videoda öğrencilerine “problemi çözmeye çalışmayın, problemi anlamaya çalışın” diyor.

Ali Nesin, 2015 yılında Vehbi Koç Ödülü’nün de sahibi olmuştu. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/gila-benmayor/vehbi-koc-odulu-colde-bir-vaha-ya-28309084

DAĞIN BAŞINDA BİR MUCİZE

Vehbi Koç ödül töreninde izlediğimiz değişik bir videoda, kuruluşundan iki yıl sonra 2009 yılında ziyaret ettiğim Matematik Köyü’nün nasıl gelişmiş olduğunu görmüş, çok şaşırmıştım.

Haberin Devamı

Sadece ve sadece gönüllülerin, Nesin’e inanmış kişilerin katkılarıyla giderek büyüyen Matematik Köyü’nde bugün dershaneler, yatakhaneler, kütüphanenin olduğu 30’a yakın bina var.

Dağın başında bir mucize.

Uluslararası ödüller kazanan bilim insanlarımızla gururlandıkAli Nesin, Nesin Vakfı'ndaki çocuklarla

“Orada bir köy var uzakta, bilmesek de tanımasak da o köy Matematik Köyü’dür ve çocuklarımızın geleceğidir”

Yukarıda bağlantısı verdiğim yazının son cümlesi böyle.

Matematik çocuklarımızın geleceği ama gel gör ki bu yıl üniversite sınavına giren 2.2 milyon öğrenci matematikte dökülmüş ( temel yeterlilikte 40 soru ortalaması 5.6).

Keşke birden fazla “Matematik Köyü”müz olsaymış.

HİNTLİ MATEMATİKÇİNİN KIZI LİLAVATİ

Haberin Devamı

LİLAVATİ sözcüğü nereden geliyor diye merak ettim.

12. yüzyılda yaşayan Hintli matematikçi ve astrolog Bhaskara Acharya’nın matematik bilimiyle ilgili yazdığı eserin adı Lilavati.

Aynı zamanda pek düşkün olduğu akıllı ve güzeller güzeli kızının adı.

Rivayete göre, Bhaskara, eşinin ölümünden sonra derin bir depresyona giren kızının zihnini meşgul etmek için onu matematik problemlerine boğmuş.

Matematik problemlerini çözmek gerçekten kıza iyi gelmiş.

Günümüzde Pisagor Teoremi’ne başvurularak çözülen karmaşık problemleri çözmeyi başaran Lilavati Hindistan’ın önde gelen ilk kadın matematikçisi.

Bhaskara’nin kızının adını taşıyan önemli eserinin büyük bölümünün Lilavati’nin çözmeyi başardığı problemler olduğuna inanılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları