Microsoft 20’nci yüzyılda kaldı

ABD’ye sağladığı çözümlerle 2 milyar dolarlık enerji tasarrufu yaptıran yazılım şirketi Tibco’nun Başkan Yardımcısı Murat Sönmez, Davos’ta, “Microsoft gibi şirketler 20’nci yüzyılda kaldı. Dünyada olup bitenleri iyi izlemiyorlar. Gelecek bizim gibi şirketlerin” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

MURAT Sönmez, Kaliforniya’da Palo Alto’da 1997 yılında kurulmuş olan altyapı yazılım şirketi Tibco’nun Başkan Yardımcısı ve Küresel Pazarlama Sorumlusu.

Davos’ta önceki gün karşılaştığımızda sohbete başlar başlamaz cirosu 1 milyar dolara ulaşan Tibco’yu 21’nci yüzyıl gerçeklerine çözüm sağlayan şirket olarak tanımlayıp, “Microsoft gibi şirketler 20’nci yüzyılda kaldı. Gelecek bizim gibi şirketlerin” yorumunu yapıyor.

SANİYE SANİYE BİLDİRİM/images/100/0x0/55eb2341f018fbb8f8adad15

Peki Tibco tam olarak ne yapıyor? Murat Sönmez örnek vererek anlatıyor: “Hatırlarsanız 10 yıl kadar önce ABD’nin kuzeydoğusunda tarihi bir elektrik kesintisi yaşanmıştı. Ohio’da çok sıcak bir günde insanların klimalara yüklenmeleri yol açmıştı buna. Bu olaydan, sonra Amerikan Hükümeti elektrik üretimini ve dağıtımını sıkı kontrol altına almaya başladı. Biz üretimi, tüketimi, hava durumunu saniye saniye izleyip bilgileri gerekli yerlere ulaştırıyoruz”.

Haberin Devamı

SANİYEDE 4 MİLYON ALIM

Kimin ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunu belirleyen Tibco, giderek önem kazanan enerji tasarrufunu ön planda tutuyor. Sönmez’e göre, ABD, Tibco’nun sağladığı çözümler sayesinde geçen yıl 2 milyar dolarlık bir enerji tasarruf yapmış. Bir diğer örnek Chicago Emtia Borsası’ndan. Tibco fiyat değişimlerini “nano-saniyede” belirleyerek saniyede dört milyon alım satım yapılmasını sağlıyor. 4 milyon alım satımı yanlış mı duydum diye merak ettim. Doğruymuş.

GÜL’LE BİR ARAYA GELDİ

Risk yönetimiyle ilgili işler de yapan Tibco’nun müşterileri arasında Wal-Mart, FedEx, Amazon gibi şirketler var. Vodafone ve ING Bankası’yla çalıştığı Türkiye’de yeni bir ofis açmış. Cumhurbaşkanı Gül’ün Silicon Vadisi’ne yaptığı ziyaret sırasında bir araya geldiği isimler arasında olan Murat Sönmez, Türkiye’de özellikle “enerji verimliliği” konusunda büyüme potansiyeli görüyor. Şirketin yenilikçiliğini, Ar-Ge’ye cironun yüzde 15’ini ayırmasının yanı sıra Stanford Üniversitesi’ne yakın olmalarına da bağlıyor.

Haberin Devamı

DOĞAÇLAMA YAPIYORUZ

Sönmez,“Stanford’daki doktora öğrencileri ilginç projeler geliştiriyor. Onlara her imkanı sağlıyoruz” diyor. Peki başa dönersek Microsoft neden 20’nci yüzyılda kalmış? “Aldıkları kararlar günümüz gerçeklerine uymuyor. Microsoft’un karar vericileri dünyada olup bitenleri iyi izlemiyor. Microsoft eski dinamizmini kaybetti” diyor. Tibco’yu bir caz orkestrasını benzetiyor. “Günün gerçeklerine göre, her durumda doğaçlama yapma imkânına sahibiz” diye ekliyor. Tibco’yu1 milyar dolarlık cirosu, yıllık yüzde 20’lik büyüme ve 4 bin 500 çalışanıyla bir “startup” şirketi olarak tanımlıyor.

Rusya’nın orta sınıfı reformları zorlayacak

BENCE yıl Davos’un yıldızı Rusya. BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) grubundan Hindistan ile Brezilya’nın yıldızı sönerken Rusya’nınki parlıyor gibi.

Başbakan Medvedev, Sberbank’ın CEO’sundan, Rusya Yatırım Ajansı’nın başkanına kadar son derece kalabalık bir ekiple burada. Bizim gibi medya liderlerine Rus ekipten yağan toplantı duyurularının haddi hesabı yok.

Ayrıca DEF de “Rusya için Senaryolar” diye bir kitapçık hazırlamış.

Dün sabah bu senaryoların tartışıldığı toplantıda çıkan sonuçlara kısaca değineceğim:

· Rusya’nın en büyük korkusu kaya gazının yaygınlaşması nedeniyle petrol ve doğal gaz gelirlerinin düşmesi.

· Gelirler düştüğü takdirde kurumsal reformlar sekteye uğrayabilir.

· Böyle kötü bir senaryo işsizliği tetikleyeceği gibi iş dünyasını ve yabancı yatırımcıları gerginleştirir.

· Vatandaşlarının giderek artan daha fazla demokrasi ve şeffaflık taleplerine Rusya er ya da geç reformlarla cevap vermek zorunda kalacak.

· Bu talepler en fazla giderek büyüyen ve zenginleşen eğitimli orta sınıftan geliyor.

Bu arada senaryoların tartışıldığı salonda bizlerin de katıldığı ankette “Rus Hükümetinin birinci önceliği nedir” sorusuna yüzde 78 oranında “Rüşvetle savaş ve kurumsal reformlar” cevabı verildi.

Haberin Devamı

Charlize Theron’dan iş dünyasına AIDS çağrısı

YİNE ne varsa kadınlarda var diyeceğim. Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl toplumsal sorunlara el atan sanatçılara verdiği Kristal Ödülleri’nin üç sahibinden ikisi kadın. Önceki gün Kristal Ödülleri töreninde sahnedeki iki muhteşem kadın var. Biri Güney Afrikalı, Oscarlı oyuncu Charlize Theron, diğeri Pakistanlı belgesel film yönetmeni Sharmeen Obaid Chinoy. Zor bir çoğrafyada çalışan Pakistanlı kadın yönetmenin yüzlerine kezzap atılan kadınlarla ilgili belgeseli ülkesinde yasaların değişmesine yol açmış.

Kendi hikâyelerini anlatamayanlara bir ses vermek istiyorum” diyen Chinoy 2012 yılında Time Dergisi’nin dünyanın en güçlü 100 kişisi listesine girmeyi başarmıştı. Charlize Theron ise kısacık kestirdiği, kumrala boyattığı saçları ve upuzun boyuyla etkileyici.

Güney Afrika’dan söz ederken “benim güzel ülkem” derken neredeyse gözlerinde yaş var. İşte bu güzel ülkenin en büyük sorunu AIDS. Dünyada AIDS hastalığının en fazla olduğu ülkede neredeyse sağlıklı bir nesil yok gibi. Aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin barış elçileri arasında yer alan Charlize Theron, ülkesindeki gençleri AIDS’e karşı eğitmek için büyük bir kampanyanın öncülüğünü yapıyor. “Spot altındaki sanatçılar en faydalı işlerini gölgede yaparlar” derken iş dünyasına  destek çağrısı yapıyor. Ödülün üçüncü sahibi Brezilyalı Vik Muniz ise çöplüklerde yaşayanları belgelemiş.

Yazarın Tüm Yazıları