Paylaş
Yani 125 yıllık bir aile şirketi Helvacızade’nin, helva imalatından “geleneksel bitkisel tıbbı ürünler” imalatına uzanan yolculuğu.
İstanbul’da kıyametlerin koptuğu gün Konya’da Şeb-i Arus törenindeyiz.
Tam karşımızda Başbakan Erdoğan ile muhalefet lideri Kılıçdaroğlu.
Semazenlerin, tuhaf bir şekilde huzur veren baş döndürücü ritminin siyasi liderlerimizi acı gerçeklerden ne kadar kopardığını merak etmedim değil.
Tören öncesi, Helvacızade patronlarından Konya Sanayi Odası eski başkanı (2005- haziran 2013) Tahir Büyükhelvacıgil, kardeşi Dr. Mevlut Büyükheyvacıgil ve dördüncü kuşak Kadir Büyükhelvacıgil ile buluşuyoruz.
Konya’nın sevilen simalarından Tahir Büyükhelvacıgil bir dönem TSE başkanlığı da (2008-2011) yapmış.
Dede Hacı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’da helva, lokum ve reçel üretimine tam 125 yıl önce başlamış.
Konya’ya 1650 yılında gelen Evliya Çelebi’ye bakarsanız şehrin helvası ta o dönemlerde ballı böreği, tahini, peşmanisi gibi dillere destan.
Helva imalatından sonra ailenin ikinci ve üçüncü nesli gıda toptancılığı ve bitkisel yağı rafine eden tesisleriyle şirketi büyütmüş.
Helvacızade’nin cirosu bugün 250 milyon lira.
Bitkisel yağ üretimini Zade markasıyla 60’a yakın ülkeye satıyor.
Gerçek bir Anadolu Kaplanı.
Grubun son göz bebeği ise Zade Vital markasıyla dünyada büyük trend haline gelen bitkisel tıbbi ürünler.
Helvacızade, Sağlık Bakanlığı’na 2010 yılı yönetmeliğine göre tam adı “geleneksel bitkisel tıbbı ürün”nün onayı için başvuran ilk şirket.
Sadece eczanelerde satılan Zade Vital, Ege Üniversitesi, İlaç Araştırma ve Farmakokinetik Uygulama Araştırma Merkezi ARGEFAR’ın işbirliğiyle 7 yılda geliştirilmiş,
Geçenlerde EgeArt nedeniyle tanıma fırsatını bulduğum Ege Üniversitesi Rektörü Prof Candeğer Yılmaz, Zade Vital’ın geliştirilmesine büyük destek vermiş.
Ege Üniversitesi ve Selçuk Ünivesitesi’nin ortak işbirliğiyle grup bünyesinde Konya’da kurulacak olan “Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi” yolda.
Henüz 22 aylık bir ürün olan Zade Vital bugün 77 ilde 3 bini aşkın eczanede satılıyor. Çörek otu yağı, nar çekirdeği yağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, aspir yağı gibi şeyleri hem hap, hem sıvı olarak bulmak mümkün.
Ailenin dördüncü kuşağı patronlarından Kadir Büyükhelvacıgil en iddialı olanı.
“Önümüzdeki yıllarda Solgar, GNC gibi dünya markalarına rakip olacağız. Hedefimiz zincir mağazalarla dünyaya açılmak” diyor.
Konya’dan Solgar’a rakip bir firma neden olmasın?
Aileden Kuruma Aile Anayasası
ZADE Vital’ın fikir babası Dr. Mevlut Büyükhelvacıgil.
“Sağlıklı Yaşama Destek” diye başlattığı bir sosyal sorumluluk projesinin meyvesi olarak ortaya çıkmış.
Doktorasını ABD’de “aile şirketlerinde kurumsallaşma ve anayasa uygulamaları” üzerinde yapmış olan Dr. Büyükhelvacıgil iki kitabın yazarı.
2010 yılında kaleme aldığı ilk kitabı “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası” İngilizceye de çevrilmiş.
İkinci kitabı “Aileden Kuruma Aile Anayasası” ikinci baskısını yapmış.
Dr. Büyükhelvacıgil “Dünyada ikinci nesilden üçüncü nesle geçen şirketlerin oranı yüzde 4-5 gibi. Yani üçüncü kuşaktan sonra yok olan şirketler çoğunlukta. Şirketin nesilden nesle geçmesi için hem aile kültürü, hem şirket kültürü önemli” diyor.
Büyükhelvacıgil ailesi neredeyse 50 kişilik büyük bir aile.
Herkesin eğitimi farklı, beklentileri de öyle.
Aile Anayasası bu yüzden gerekli.
Anayasanın bir maddesine göre, aile fertleri iki yıl başka bir şirkette kendini kanıtladıktan sonra Helvacızade Grubu’nda görev alabiliyor.
22 Aralık 12’de Kadıköy’de
İSTANBUL’un doğasını, tarihini, kültürünü, sanatını, kendi mahallesini korumak isteyen herkes 22 Aralık günü saat 12’de Kadıköy’de buluşuyor.
Onlarca derneğin desteklediği buluşmayla ilgili ayrıntılı bilgiye www.istanbulkentmitingi.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu arada İstanbul Sözleşmesi’ni merak edenlere bir not.
Sözleşme bir, iki güne hazır ve kamuoyuna açıklanacak.
Paylaş