Paylaş
İKSV tarafından “Okullar Okulu” temasıyla düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali geçtiğimiz hafta önce sona erdi.
Önümüzdeki hafta 16-18 Kasım tarihlerinde ise TİM Başkanı İsmail Güllenin ev sahipliğinde düzenlenen, ünlü pek çok tasarımcıyı panel ve konferanslarda bir araya getirecek olan “Design Week Turkey” başlıyor.
Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Design Week Turkey”nin amacı, Türkiye’nin tasarım gücünü dünyaya tanıtmak ve tasarımın ekonomideki rolüne dikkat çekmek.
İşte tam bu noktada iki yıl önceki İstanbul Tasarım Bienali nedeniyle buluştuğumuz (bu yılki buluşmaya maalesef katılamadım) İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın söylediklerini hatırlatmak istiyorum.
“Bizi orta gelir tuzağından inovasyon ve tasarım çıkartacak. Günümüzde “Made in” yerine “Designed By” geçerli. Iphone’un arkasında ne yazıyor? Designed by Apple California, Assembled in China”.
Günümüzde tasarımın gücünü ortaya koyan iyi bir örnek Iphone.
Tasarım ülkelerin “yumuşak gücü”.
“Design Week Turkey”e dönersem “Tasarım Ekosistemi” teması çerçevesinde, Türk Tasarımı, Tasarım-Ekonomi İlişkisi, Girişimcilik, Zanaatkarlık, Endüstriyel ve Lüks Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, Moda Tasarımı gibi konular ele alınacak.
TASARIMDA ŞANSLI TOPRAKLAR
Kendi payıma, sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bu toprakların tasarım açısından çok şanslı olduğunu düşünürüm.
İlk seramik M.Ö 6 bin yılında Anadolu’da üretilmedi mi?
Oliviero Toscani
Çatalhöyük’teki kazılarda bulunan 8 bin yıllık seramikleri müzelerde görebilirsiniz.
Halı, kilim, kumaş dokumacılığı, keçe yapımı Anadolu’da yüzyıllardan beri devam eden gelenekler.
Keçenin modern tasarımları bugün Avrupa’nın ünlü butiklerinde.
Bu toprakların bakırcılığı, kakmacılığı, oymacılığı, çiniciliği, cam işçiliği gibi zengin gelenekleri modern tasarımı ne kadar besliyor düşündünüz mü?
Nitekim bugün ünleri yurt dışına taşmış pek çok modacımız, iç mimarımız, mücevher tasarımcılarımız bu geleneklerden besleniyor.
Gaia&Gino, Şölen, Step Halı, Kayra gibi Türk markaları için çalışan ünlü tasarımcı Karim Raşid gibi isimler de öyle.
Lafı epey uzattığımın farkındayım ama tasarım gerçekten bizim dört elle sarılmamız gereken sektör.
UNESCO’nun geçtiğimiz yıl tam bu zamanlar İstanbul’u “Yaratıcı Şehirler” ağında “Tasarım Şehri” seçmesi şimdiye kadar yararlanamadığımız bir “altın bilezik”.
Umarım TİM bu yıl Design Week Turkey’de bu “altın bileziğin” hakkını verir.
TİM Başkanı İsmail Gülle
BENETTON’A 17 YIL SONRA DÖNDÜ
Haliç Kongre Merkezi, Design Week Turkey’nin ilk günü ünlü bir konuşmacıyı ağırlıyor.
İtalyanların ünlü markası Benetton’un bir zamanlar tüm dünyada fırtına gibi esmesine neden olan sanat fotografçı Oliviero Toscani.
Toscani, 1990’lı yıllarda, ölüm döşeğindeki bir AİDS hastası, öpüşen bir rahip ile rahibe, henüz göbeği kesilmemiş yeni doğmuş bebek gibi oldukça cesur Benetton kampanya fotoğraflarının arkasındaki isim.
Benetton’un yanı sıra Esprit, Valentino, Chanel gibi markalarla da çalışmış olan Toscani’nin 2000 yılında bir reklam kampanyasında, ABD’deki idam mahkumlarını göstermesi dünyada büyük bir gürültüye yol açmıştı.
Mahkum ailelerinin harekete geçmesi üzerine Benetton’un satışları düşmüş ve ünlü fotoğrafçı markayla yolların ayırmıştı.
Aradan 17 yıl geçtikten sonra geçtiğimiz şubat ayında Benetton çatısı altında sanat direktörü olarak çalışmaya başlayan Toscani, Vogue Dergisi’ne verdiği demecinde şöyle diyor:
“İnsanlara gerçeği göstermek benim görevim. Kendi çağımın tanığıyım çünkü. Karmaşık, üzerinde düşünülmesi, tartışılması gereken meseleleri işliyorum” .
“Dünya şimdi krizde ve insanların bunun üzerine kafa yormalarını sağlamak benim işim” diye ekliyor.
Paylaş