ÖNCEKİ sabah Davos-Zürih yolculuğu sırasında başları bulutlara değen karlı dağları seyrederken çıkarttım DEF’in “iyimserler-kötümserler” bilançosunu.
Haberin Devamı
2013 yılında bizi nelerin beklediğini yorumlayanlar bakın neler söylemiş:
Ekonomist Nuriel Roubini: Karamsarların Şahı’na göre, Arap Baharı’nın başımıza daha ne çoraplar öreceğini bu yıl göreceğiz. Ürdün Kralı Abdullah belki tahtını bırakmak zorunda kalabilir. BRİC ülkelerinde artan “devlet kapitalizmi” de korkutuyor Roubini’nin gözünü. İklim değişikliği de. “Geçtiğimiz yıl New York’u felç eden Sandy Kasırgası bu yıl da tekrarlarsa ekonomi için felaket” diyor ekonomist. Finans piyasalarının düzelmesine rağmen reel sektörün durumu da ayrı bir felaket. Bu kadar karamsarlık tek bir kişi için fazla değil mi?
Nuriel Roubini
Kishore Mahbubani: Singapur Ulusal Üniversitesi dekanlarından Profesör Mahbubani’nin gözüyle dünya toz pembe. Geçtiğimiz yıl da dinleyip bayıldığım bu Asyalı bilge adama göre, Asya’da 500 milyonun üzerine ulaşan ve giderek güçlenen orta sınıf “dünyanın kimyasını değişterecek”. “Dünya nüfusunun yüzde 80’ini artık Batı’da değil. Dünyayı Batı’nın gözlükleri değerlendirmekten vazgeçin” diyen Mahbubani’ye göre, Asya’nın yıldızının parlaması 2013 yılında herkese iyi gelecek. “Amerikalılar da mutlaka bir Asya dilini öğrensin” diye tavsiyede bulunuyor.
Bankacı Axel Weber: İsviçre UBS Bankası’nın CEO’su Weber’e göre, Davos’ta fazlasıyla iyimser bir hava esmiş.
“Burada söylenenlerin çoğu gerçekleşmeyecek kadar olumlu. Hele Avrupa’da her şey pamuk ipliğine bağlı. Örneğin sonbahardaki Almanya’daki seçimler Avrupa’nın pek kırılgan düzelme umudu ters yüz edebilir” diyor. Weber’in kaygısı 2013 yılının 2012 yılının tekrarı olacağı.
Gazeteci Fareed Zakaria: Şahane bir iyimser. Geçtiğimiz yıl Davos’ta çokça konuşulan kötü senaryoların hiçbirinin hayata geçmediğini hatırlatıyor. Zakaria’nın “ 2012 yılında ne euro bölgesi çöktü, ne de İran’a saldırı oldu. Çin’de sertlik yanlısı bir liderlik bekleniyordu, o da olmadı” sözlerini kaydetmişim. Zakaria Amerikan ekonomisinden de çok umutlu. Kaya gazı devriminin bambaşka bir çığır açacağını düşünüyor.
Axel Weber
Profesör Vali Nasr: Johns Hopkins Üniversitesi dekanlarından Vali Nasr hem iyimser, hem kötümser. Bizim çoğrafyada İstanbul, Beyrut, Amman merkezlerde girişimciliğin iyi gittiğini söylüyor. Özellikle KOBİ’lerin kaydettikleri başarı umut verici. Ancak Nasr’a göre 2013 yılının en büyük sorunu güvenlik. Ufukta görünen İran krizi enerji fiyatlarına baskı yapabilir. Suriye büyük sorun. Mısır’ın hangi yöne gideceği de büyük soru işareti. Mısır gibi yoksul bir ülke gerekli büyümeyi göstermezse sonuçları kötü.
Bütün bunlardan Türkiye için ne sonuç çıktı dersiniz.
Hem Karamsarların Şahı Roubini, hem Vali Nasr Türkiye’nin ekonomisinden övgüyle söz ediyor.