Dünyada hızla büyüyen rüzgâr enerjisi pazarının önemli oyuncularından biri de Danimarka’nın Vestas Şirketi. Vestas’ın başkan yardımcısı Morten Albaek, rüzgâr enerjisinde büyük bir hırsla büyüyen Çin’e bile meydan okuyacak, bu ülkede türbin üretmeye devam edecek kadar iddialı
Rüzgâr enerjisi deyip geçmeyin. Time dergisinin son sayısındaki habere göre, Başkan Obama’nın hedefi 2023’e kadar ABD’nin enerji ihtiyacının yüzde 80’ini temiz kaynaklardan sağlamak. Bunun yüzde 35’ininse yenilenebilir enerji kaynaklarından gelebileceği hesaplanıyor. Yenilenebilir enerji deyince en büyük pay rüzgârın olacak. Obama’nın bu hedefi İspanyol enerji şirketi Iberdrola’yı ihya etmiş bile. Time Dergisi’ne göre, şimdiye kadar ABD’nin çeşitli eyaletlerinde 700 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan Iberdrola ABD’de 2012 sonuna kadar 6 milyar dolarlık yatırım yapacak. Fukuşima felaketinden sonra nükleerin gözden düşmesiyle birlikte aynen doğalgaz gibi yenilenebilir enerji de yükselişte. Rüzgâr, geçen dört yıl zarfında ABD’de kömür ve nükleerin önüne geçerken Danimarka, Portekiz, Almanya gibi ülkelerde enerji ihtiyacının yüzde 10-20’sini karşılıyor. Hızla büyüyen rüzgâr enerjisi pazarının büyüklerinden biri de türbin üreten Danimarka’nın Vestas Şirketi. Önceki gün Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı için İstanbul’a gelen Vestas’ın Başkan Yardımcısı Morten Albaek ile buluştuk.
NE ZAMANA KADAR
Morten Albaek’e hemen kafamdaki ilk soruyu yani Çin rekabetini sordum. Zira bu yıl Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda Çin’in rüzgâr enerjisinde büyük bir hırsla büyüdüğü ve Vestas için ciddi bir tehdit oluşturduğu konuşulmuştu. Çin’in Vestas’ı yakın bir gelecekte beşe katlayacağı iddia edilmişti. Vestas’ın Çin tehdidi karşısındaki stratejisi nedir? Morten Albaek’ın anlattığına göre, Vestas 1981’den beri Çin’de faaliyet gösteriyor. Yani türbin üretiyor. Dolayısıyla çok iyi bildiği bir pazar. “Çin’deki ilk rüzgâr türbinini Vestas inşa etti. Çin’in son dönemde rüzgâr enerjisinde çok yol aldığı doğru, iyi iş de yapıyorlar ama kimse bu alanda bizden iyi olamaz” diyor. “Çinlileri biz motive ediyoruz” diye ekliyor. Morten Albaek, sektörde öncü olmanın rahatlığıyla konuşuyor belli ki. Vestas’ın AR-GE merkezi sektörün en büyüğü. Cirosunun yüzde 10’unu araştırma geliştirmeye harcıyor. Vestas’ın rüzgâr sektöründe dünyadaki pazar payı yüzde 15. Çinlilerin yüzde 10. Çin’in nefesi Vestas’ın ensesinde ama Morten Albaek’in kılı kıpırdamıyor. Acaba ne zamana kadar?
BU LOGOYA DİKKAT
Hayatımıza yeni bir logo girmek üzere. ‘Rüzgâr enerjisiyle imal edilmiştir’ anlamına gelen WindMade etiketinin logosu bu. Günün birinde bilgisayarınızın üzerinde ya da marketten satın alacağınız zeytinyağı şişesinin üzerinde bu logoya rastlayacaksınız mutlaka. Vestas’ın girişimiyle, denetim ve danışmanlık şirketi PwC, oyuncak şirketi Lego, Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF gibi kurumların desteğiyle hayata geçen WindMade etiketini benim gözlerim arayacak bundan sonra. Morten Albaek, bu yıl ocak ayı sonunda Davos’taki ilk tanıtımdan sonra WindMade’in ikinci büyük tanıtımının İstanbul ve New York’ta aynı gün yapıldığını söylüyor. Peki neden İstanbul seçilmiş? Albaek’e göre, Türk ekonomisinin hızlı ve istikrarlı büyüme trendinin bunda payı var. Albaek ile birlikte WindMade’ın tanıtımına katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, “WindMade’in tanıtımı için gerekirse reklam filminde oynarım” dediğine göre Türkiye pek yakında bu logoyla tanışacak.
Harika Yetenekler starlarla aynı sahnede
Ekonomi sayfalarında yazan bizlerin işi zor. Sosyal sorumluluk projelerine giderek daha fazla ağırlık veren şirketler haliyle yaptıklarını kamuoyuyla paylaşmak istiyorlar. Gerçekten çoğunun sosyal sorumluluk projeleri önemli amaçlara hizmet ediyor. Eğitim, çevre derken her gün karşımıza ilginç birkaç proje çıkıyor. Ama bizim de tüm ‘sesimizi duyur’ taleplerine yetişmemiz imkânsız. Ne ki, ERGO Sigorta’nın İcra Kurulu üyesi Sedef Korkmaz’ın anlattıklarına kayıtsız kalamadım. ERGO’nun bu yıl ÇEV ile birlikte başlattığı beş yıllık projenin adı ‘Harika Yetenekler’. Proje üstün yetenekli, yaşları 10 ile 19 arasında değişen, 9’u kız, 11’i erkek genç insanımızı kapsıyor. Piyano, keman, şan, bale, nefesli ve vurmalı çalgılar eğitimi alan bu genç yetenekler aralarında Fazıl Say, Gürer Aykal gibi isimlerin bulunduğu bir komite tarafından seçiliyor. Kimi eğitimini burada, kimi yurtdışında alıyor. Korkmaz, “Bu çocuklar gelecekte dünyanın en büyük konser salonlarında Türkiye’yi temsil edecek” derken gözleri parlıyor. ERGO yetenekli çocukların eğitimlerine destek olmanın yanı sıra bir şey daha yapmış. Onları Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda ünlü sanatçılarla buluşturmuş. İTÜ’de keman eğitimine devam eden Ezgi Yürümez, Ferhat Göçer’le, İskoç Kraliyet Akademisi’nden mezun, halen flüt eğitimine ABD’deki ünlü müzik okulu Berklee’de devam eden Burak Beşir’se Kenan Doğulu’yla paylaşmış sahneyi.