Çare sosyal demokrasi ama yerelde bile sorun var

HAFTA sonunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin de katıldığı Seferihisar’daki Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM) toplantısındaydım.

Haberin Devamı

SODEM birkaç yıl önce, CHP’li belediyeler arasında daha güçlü iletişim sağlamak için Kadıköy eski Belediye Başkanı Selami Öztürk öncülüğünde kurulmuştu.

 

Esas amaç CHP’li belediyelerde sosyal demokrasi anlayışını yaygınlaştırmak.


Öztürk şimdi derneğin onursal başkanı, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise başkanı.


CHP’li 230 belediyenin 122’si SODEM üyesi.

 

Çare sosyal demokrasi ama yerelde bile sorun var

 

Seferihisar’da 120’ye yakın belediye başkanını ağırlayan Tunç Soyer, sivil toplum kuruluşlarını da, sosyal girişimcileri de davet etmişti.

Haberin Devamı


Sayısız STK’nin kurulmasına öncülük yapan İbrahim Betil’in Seferihisar’da hatırlattığı gibi 78 milyonluk Türkiye’de topu topu 110 bin STK var.


Bunların da pek çoğu zaten spor, mesleki dayanışma, camii yaptırma derneği.


9 milyonluk İsveç’te STK sayısı 190 bin.


Ülkede sivil alanda gelişme sağlayamıyorsa başlıca nedeni STK azlığı.


Ankara saldırısından bir gün önce Seferihisar’da sosyal demokrasinin tartışıldığı bir ortamda olmak insana elbet iyi geliyor.


SODEM toplantısının açılış konuşmasını yapan Soyer’in dediği gibi, gelir dağılımında ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin her zamankinden fazla sosyal demokrasiye ihtiyacı var.


“Bölünmüş Türkiye’nin ortak dilinin şifresi demokrasi olmalı” diyor Soyer.


Her gün 20 milyon insana dokunan 230 CHP’li belediye başka bir Türkiye’nin kurulmasına ön ayak olabilir mi?


Eğer toplantı sonrası Fikret Toksöz ile konuşmasaydım böyle bir umudu içimde barındırabilirdim.


Marmara Belediyeler Birliği eski Genel Sekreteri, TESEV’de İyi Yönetişim programı danışmanı olan Toksöz yerel yönetimlerin işleyişini iyi bilen bir isim.


Bilgi Üniversitesi tarafından yeni basılan “Yerel Demokrasi Sorunsalı” kitabının 17 yazarından biri.


10 büyük şehirde belediye meclislerini mercek altına alan kitapla ilgili bakın ne diyor:

Haberin Devamı


“Belediye meclislerindeki çevre, imar, bütçe komisyonlarının üyeleriyle konuştuk. 1 yıllık araştırmaya yerel üniversitelerde çalışan akademisyenler de katıldı. Sonuç yerel yönetimlerde demokrasi sorunlu”.


Çünkü halkı temsil etmesi gereken belediye meclis üyelerini biz değil parti seçiyor.


Dolayısıyla hiç tanımadığımız meclis üyeleri halka değil partiye sorumlu oluyor.


En demokratik belediyelerde de durum farklı değil.


Belediye Meclisi halkın taleplerini yansıtmadığı gibi yine parti tarafından seçilen belediye başkanı fazlasıyla güçlü, fazlasıyla yetki sahibi.
Yerelde sorunlu olan demokrasiden kimse bir şey beklemesin.

 

 


Akademi SODEM ne yapacak?

 


SEFERİHİSAR’daki toplantıda, SODEM üyesi belediye başkanlarının bazıları projeleriyle ödüllendirilirken, CHP’li belediyeleri güçlendirecek önemli bir adım da atıldı:

Haberin Devamı


Akademi SODEM. İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü öğretim görevlisi Ahmet Altan’ın sunumunu yaptığı Akademi SODEM girişimi ne yapacak?
Özetle, SODEM üyesi belediyelerin bilgi alışverişi yapacakları, birikim ve deneyimlerini paylaşacakları, yeni fikirler üretecekleri bir platform oluşturacak.Şehirlerin envanterlerini çıkartarak, veri toplayarak, başkanların şehrin potansiyelini keşfetmelerini sağlayacak,  fonlara ulaşmanın yollarını gösterecek.

 

 

Seferihisar markalaşınca değeri altı kat arttı

 

Çare sosyal demokrasi ama yerelde bile sorun var

 

SEFERİHİSAR, 2009’da İtalya’daki Cittaslow Birliği tarafından Türkiye’nin ilk Sakin Şehri ilan edilmişti. Cittaslow ünvanını aldıktan sonra Soyer’in yenilikçi projeleriyle hızla markalaşan Seferihisar’ın değeri 2009 ile 2014 yılları arasında altı kat artmış. Sahibinden.com’un 2015 yılı emlak endeksine göre, Seferihisar’da emlak fiyatları bir yıl öncesine göreyüzde 34 artmış. Seferihisarlı kadınların evde ürettikleri ürünlerin, taze otların satıldığı pazarı bile bir efsaneye dönüşmüş.

Yazarın Tüm Yazıları