Paylaş
Dünya Ekonomik Forumu’nun “Kapitalizmin Geleceği”, “Kadınların Ekonomide Yeri” gibi panellerin vazgeçilmez ismi, Renault, Nissan ve Mitsubishi ittifakını hayata geçiren Carlos Ghosn otomotiv dünyasının imparatoruydu.
Dünya çapında 122 fabrikada, 470 bin kişinin çalıştığı ve geçtiğimiz yıl 10.6 milyon araç satan ittifakın başında güçlü lider.
1990’lı yılların sonunda krizdeki Nissan’ın kurtardığı için Japonya’da kahraman ilan edilmişti.
Japonların ünlü çizgi romanı “manga”ya bile konu olmuştu.
Bu satırları yazdığım dakikalarda ise maaşını düşük göstererek 40 milyon euroya yakın vergi kaçırdığı gerekçesiyle Tokyo’da tutukluğu devam ediyor.
Fransa ve Japonya şokta zira dünden beri Renault, Nissan’ın hisseleri düşüyor.
Renault hisseleri 2005 yılından beri en düşük düzeyinde.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, devletin yüzde 15 hissesi olduğu Renault’nun istikrarı için her şeyi yapacağını söylerken, Fransız Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Carlos Ghosn’un bundan böyle Renault’yu idare edecek durumda olmadığını açıklamış durumda.
Le Maire’e göre, Japonya CEO’nun vergi kaçırdığına ilişkin belgeleri Fransa’ya gönderecek.
Nissan’in ise yarınki yönetim kurulu toplantısında Carlos Ghosn’u görevinden alması bekleniyor.
Carlos Ghosn
100 MİLYON DOLARLIK SERVET
Meksika’da, Rusya’da, Brezilya’da devlet başkanları tarafından “devlet başkanı” gibi karşılanan 64 yaşındaki imparator Carlos Ghosn’un beklenmedik düşüşü.
Brezilya, Lübnan ve Fransız vatandaşı, beş lisanı ana dili gibi konuşan “dünya vatandaşı” Carlos Ghosn yılda 17 milyon dolar kazandığı ve 100 milyon doları aşkın bir servetin sahibi olduğu söyleniyordu.
Hırs nasıl bir şey?
Aldığı astronomik ücret zaten Fransa’da başta sendikalar olmak üzere çeşitli çevrelerin tepkisine neden oluyordu nicedir.
Gelir eşitsizliğiyle ilgili araştırmalarıyla bilinen, 21. Yüzyılda Kapitalizm kitabının yazarı Thomas Piketty önceki gün attığı tvitte“ İşte sınırsız maaş alanların vardıkları nokta. Hükümet ne zaman adil gelir sorunuyla ilgilenecek? ” diye soruyor.
Gelir eşitsizliğinin dünyada hem giderek arttığı, hem giderek daha fazla sorgulandığı bir dönemde zaten Piketty’nin dikkat çektiği gibi “sınırsız maaş” alan birinin vergi kaçırmasının sarsıntısı büyük.
Nissan Ceo'su Hiroto Saikawa basın toplantısında
İHBAR NİSSAN ÇALIŞANINDAN
Fransız gazetelerininGhosn ile ilgili attıkları manşetlerden bir tanesi oldukça dikkat çekici “ne vicdan, ne hukuk”.
Bu arada ilginç bir detay.
Fransız televizyonunun Japon gazetelerine dayandırdığı habere göre, Nissan’da Ghosn ile ilgili soruşturma bir ihbar üzerine başlatılmış.
Nissan içerisinde yine bir yolsuzluk soruşturmasına hedef olan bir ismin, “başkasını ihbar etmek” koşuluyla yönetimle pazarlığa oturduğu söyleniyor.
ABD’de iyi bilinen bu yöntem Japonya’da da bir süreden beri uygulanıyor.
Önceki gün, Tokyo Haneda uluslararası havalimanına Nissan’a ait Gulstream G650 uçağıyla inen Carlos Ghosn polis tarafından karşılanıyor.
Otomotiv sanayinin imparatorunun imajı birkaç saat içerisinde yerle bir oluyor.
Hatırlıyorum Ghosn bir keresinde lideri şöyle tarif etmişti:
“Lider sorunları tespit edecek, kimi zaman tartışmalı opsiyonları savunacak biri olmalıdır. İkincisi insanlarla sürekli diyalog içerisinde olmalıdır. Üçüncü lider “endüstriyel bir zekaya” sahip olmalıdır”.
Dördüncüyü ben ekleyeyim o zaman.
“Servetine servet katmak hırsına kapılmamalıdır ve yolsuzluğa bulaşmamalıdır”.
Paylaş