4+4+4’te tablet muamması

HAFTA sonunda TBMM Eğitim Komisyonu’ndan gürültülü bir şekilde geçen 4+4+4 eğitim yasasıyla ilgili soru işaretleri bitmiyor.

Haberin Devamı

Profesör Dr. Nurhan Atasoy’un son kitabının tanıtımında rastladığım Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, eğitimci İbrahim Betil “Yasada herkesin gözünden kaçan önemli bir nokta var. Fatih Projesi’nde okullara tablet bilgisayar dağıtımında ihale kanunu uygulanmayacak” iddiasında bulunuyor.
Nasıl olabilir?
Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi kısa adıyla FATİH Projesi nereden bakarsanız tabletleriyle, akıllı tahtalarıyla, alt yapısıyla 8-9 milyar lira tutarında bir proje.
Sadece bilgisayar tabletler 3.5 milyar lira tutuyor.
İbrahim Betil’e rica ettim.
4+4+4 yasasındaki FATİH ile ilgili 24 numaralı maddeyi gönderdi.
Olduğu gibi aşağıya alıyorum:

İŞTE O MADDE

MADDE 24- 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa aşağıdaki Geçici Madde 13 eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 13 - Yurtiçi üretimin ve katma değerin artırılması, teknoloji kazanımının sağlanması, daha önce yurt içinde üretimi bulunmayan ürünlerin üretilebilmesi, yeni teknoloji ve ürünlere yönelik araştırma-geliştirme faaliyetlerinin sürdürülmesi ve bilgi toplumuna geçiş hedefleriyle, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademelerindeki okulların dersliklerine bilişim teknolojisi donanımı, yazılımı, ağ altyapısı ve internet erişim imkânının sağlanması, dersler için çevrim içi ve çevrim dışı ortamlarda e-içerik temin edilmesi ve e-içerik altyapısının oluşturulması, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan öğretmenlere ve örgün eğitim gören öğrencilere e-kitap, tablet bilgisayar ve benzeri ihtiyaçların sağlanması amaçlarıyla Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç, bu Kanun hükümlerine tabi değildir. Bu madde uyarınca yapılacak alımlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumunun görüşü alınarak Millî Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.”

Haberin Devamı

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Haberin Devamı

İbrahim Betil, geçici maddenin eklenmesinin ihale kanunu uygulanmayacağı anlamına geldiği konusunda emin.
Bendeniz bu tür ihaleleri iyi bilen İndex Grubu’nun CEO’su Erol Bilecik’e danıştım.
Bilecik, söz konusu ifadenin muğlaklık taşıdığını kabul ediyor.
Ancak şunu vurguluyor:
“Bu ifade ile belki de uluslararası çok büyük üreticilerin de bu tip alımlarda daha rahat ihalelere davet edilmek adına düzenlenmiş olabilir. Zira bu kadar büyük bir projede donanım bazında ancak çok büyük üretici firmalar oyuncu olabileceklerdir”.
Peki hukukçular ne diyor?
“Maddedeki ifadede muğlaklık var. Net bir düzenleme yapılmadığı sürece ayrıntıları bilemeyiz. Düzenlenecek yönetmeliği beklemek zorundayız...”
Sonuçta, Betil bir noktaya kadar haklı.
Tabletlerin nasıl satın alınacağı konusu ortada.

Haberin Devamı

Avrupa’da Osmanlı izleri

GEÇTİĞİMİZ günlerde mezun olduğu Ortadoğu Teknik Üniversietsi’nde (ODTÜ) kurulacak bir araştırma merkezi için yüklü bir bağışta bulunan Dr. Yalçın Ayaslı kültür hayatımıza da desteğini hiç esirgemiyor.
Ünlü sanat tarihçisi Profesör Dr. Nurhan Atasoy’un “Osmanlı Kültürü’nün Avrupa’daki Yansımaları”na en büyük desteği Ayaslı’nın kurucusu olduğu Turkish Cultural Fourdation (Türk Kültür Vakfı) vermiş.
Dr. Ayaslı ve eşi Dr. Serpil Ayaslı’nın, ABD’de Türk kültürünün tanıtımı için kurdukları vakıf uzun süreden beri Profesör Atasoy ile işbirliği içersinde.
Atasoy, Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Lale Uluç ile birlikte hazırladığı muhteşem kitap için 6 yıl boyunca Avrupa’nın 14 ülkesinde çeşitli müzelerde, kiliselerde, üniversitelerde, kütüphanelerde iz sürmüş.
1453 ile Viyana yenilgisi sonrası imzalanan Karlofça Anlaşması (1699) arasındaki dönemi kapsayan 443 sayfalık kitapta Osmanlı’nın Avrupa’daki şaşırtıcı izlerini görüyoruz.
Kâh Avrupalı burjuvanın masasına serdiği halıda, kâh bir asilzadenin giysilerinde.
Profesör Atasoy’un kitabı Armaggan Yayınları tarafından yayınlanmış.
Armaggan, aynı zamanda, Dr. Yalçın Ayaslı’nın hem Nişantaşı’nda, hem Çağaloğlu’da Milliyet Gazetesi’nin eski binasındaki dükkanlarda sergilenen tasarım ürünlerinin markası.
Meraklılarına not.
Çağaloğlu’ndaki Armaggan mağazasının en üst katında Vedat Başaran’ın işlettiği Nar Lokantası var.

Yazarın Tüm Yazıları