Bursa’dan dünyaya insanlık dersi

Yaşadığım şehirdeki güzellikleri yazmaktan mutluluk duyuyorum. Başarı hikayelerini kaleme alırken de büyük keyif alıyorum. Bunlardan birini, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşadık

Haberin Devamı

Aslında orada yaşanan. Bursa’dan dünyaya verilen insanlık dersiydi. Özellikle dünyada mültecilerin, Türkiye’de Suriyelilerin tartışıldığı bu günlerde...
Şöyle ki...

Bursa’dan dünyaya insanlık dersi

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, organ naklindeki başarısıyla örnek gösterilen sağlık kuruluşlarının başında geliyor. Dünyanın birçok ülkesinde de örnek gösteriliyor. Bu başarıda, Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya ve yol arkadaşlarının katkısı tartışılmaz.

İŞTE O HİKAYESİ

Geçtiğimiz kasım ayında, Suriyeli bir aile, yedi aylık olan Tamer adındaki bebeklerini rahatsızlığı nedeniyle Tıp Fakültesi’ne getirdi. Bebeğin adı Tamer’di.
Muayene sonrası Tamer’e, karaciğer yetmezliği tanısı konuldu. Tek tedavisi vardı o da karaciğer nakli.
Gel gör ki... Yasalar, yabancıya kadavradan organ nakline izin vermiyordu.
Son çare ailesiydi. Onların dokuları tutarsa, Tamer yaşayacak, aksi halde ölecekti.
Tahliller sonucu annenin dokusu tutmadı.

Haberin Devamı

Bursa’dan dünyaya insanlık dersi

Babadan da, obez olduğu için organ alınamadı. Böylece, büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Fakülte çalışanları, Tamer’i yaşatmak için söz verdi. Ardından, seferberlik başlattılar. Tüm şartları zorladılar. Babadan, Suriye’de yaşayan, Hmameh Elhalef isimli ikinci bir eşi olduğunu öğrendiler. Umutlandılar. Hemen harekete geçtiler. Üvey anneyi, dokusunun tutması halinde, çocuklarını da yanında getirmesi koşuluyla ikna ettiler. Zaman kaybedilmemesi için testini Suriye’de yaptırdılar. Müjdeli haberi de aldılar.
Tamam da...
Yoksul olan Hmameh Elhalef Bursa’ya nasıl getirilecekti? Hemen, Bursa Valiliği’ne bilgi verdiler. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi ile iletişime geçtiler. Kilis Valiliği ile yapılan görüşme ve yazışmaların ardından, Hmameh Elhalef’in çocuklarıyla Bursa’ya getirilmesi için gerekli izni aldılar. Nakilin bir an önce yapılması için sınır ötesinde görevli Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı ekipleri görevlendirip, üvey anne ve çocuklarını sınır kapısına kadar getirttiler.

Haberin Devamı

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI...Gerçekten de evdeki hesap çarşıya uymadı.

Gümrükte, anne ve üç çocuğunun geçişine izin verilirken, isimleri yazılı olmadığı için üç çocuğun Türkiye’ye geçişine müsaade edilmedi. Yaşanan bu kriz de, üst düzey görüşmelerin ardından giderildi. Gaziantep’e kadar gelen anne, bu kez parasızlık yüzünden otobüse binemedi. Bu problemde, Göç İdaresi’ndeki polis memurlarının aralarında toplayıp aldıkları otobüs biletiyle çözüldü.
Sonunda...

Hmameh Elhale’i çocuklarıyla Bursa’ya getirildi. Acil olarak toplanan Bursa İl Salğık Müdürlüğü Etik Kurulu, nakile izin verdi. Gerekli olan 20 ünite kanı itfaiye görevlileri, polisler ve hastane personelinden alındı.
Doğum gününde gerçekleşen başarılı nakille, Tamer kurtarıldı. Tıp Fakültesi’nde görev yapanlar rahat bir nefes aldı.
Şimdi soruyorum...
Tabiyeti ne olursa olsun hasta olan bir bebeği kurtarmaktan daha önemli ne olabilir ki?
İşte bu yüzden yazıma, Bursa’dan Dünyaya İnsanlık Dersi başlığını koydum... Dünyanın, mültecide olsa çocuklara verdiğimiz değeri görmesi, pandemi döneminde ölümü göze alarak çalışan sağlık çalışanlarımıza şiddet uygulayanların utanması için....

Yazarın Tüm Yazıları