Mozaiklerin renkli dünyası

Dekorasyon konusu, enteresan…

Haberin Devamı

Tıpkı giyinmek gibi, tek bir aksesuar bir mekanı yeniden yaratma isteği uyandırabiliyor insanda. Serra Akıncı’nın mozaik masalarını ilk gördüğümden bu yana zihnimde salonumu yeniden dekore edip durmam gibi…

 

Bizde el emeğinin, tasarımcı/zanaatkar imzasının kıymeti son zamanlarda daha iyi anlaşılır oldu, değil mi? Serra Akıncı’nın mozaik masa ve sehpalarını, mozaik tablolarını bana soran ne çok insan oluyor! Akıncı’nın çalışmalarına uzun zamandır vakıfım, ancak son dönemde sanatına/zanaatına daha fazla sahip çıkan bir tavır benimsediğini de düşünüyorum. Özellikle Arnavutköy’deki keyifli atölyesini ziyaret ettikten sonra..

Mozaiklerin renkli dünyası
 

Haberin Devamı

El becerisi yüksek,o seçilmiş insanlardan biri kendisi. Küçükken renkli telefon tellerinden kolyeler, küpeler, Barbie bebeklere kartondan evler yaparmış. Sonra dergi sayfalarından keserek ders kitabı kapaklarına yaptığı kolajların ardından kendini Floransa’da grafik tasarım okurken bulmuş. Bu dönemde repertuvarına bir de cep harçlığı için yaptığı kemerler, kumaştan yılbaşı/paskalya torbaları eklenmiş. Bugün de “takı, poster, masa süsü, resim, yemek... Ne olursa olsun yapabileceğimi düşündüğüm her şeyi hazır almaktansa kendim yapmayı tercih ederim” diyor.

 

İstanbul’un sakin, mazbut günlerini yaşamış olanların hafızalarını tazeleyecek bir manzarayı hatırlatayım. Dışı mozaik kaplı apartmanlar bir dönem ne modaydı! Sokakta oynayabilme ‘ayrıcalığını’ elde etmiş o dönemin çocukları, inşaatlardan arta kalan bu renkli taşları bulmayı marifet sayardı. Akıncı’nın görsel hafızasında da benzer bir imaj var:  “Çocukluğumun geçtiği Ulus’daki apartmanımızın ve komşu binaların cephelerinin harika geometrik desenli mozaik kaplı olmalarının da gözümü şartladığı düşünüyorum” yorumunu yapıyor.

Mozaiklerin renkli dünyası
 

Haberin Devamı

90’ların başında düzenli okuduğu bir Fransız dekorasyon dergisinde Akıncı’nın gözü sıkça mozaik tasarımlara kayar olmuş. Kendi kendine yaptığı denemelerden sonra bir bilenden ders alması gerektiğine karar vermiş. Bir İngiliz gazetesinin haftasonu ekinde mozaik sanatçısı Martin Cheek’in İngiltere’de üç günlük bir kursunu bulup gitmesiyle de evrene doğru mesajı yollama fırsatını yakalamış belli ki. Ayrıca iki kere gittiği, Amerikalı sanatçı Sonia King’in Paros’ta gerçekleştirdiği birer haftalık workshop’lar da eğitimine katkıda bulunmuş.

 

Mozaik yaptığını duyanların ilk tepkisinden bahsedelim biraz da… “Çoğu kimse tam olarak ne yaptığımı anlamıyor, seramik yapıyorum zannediyordu. Şimdiyse, sosyal medya sağolsun, herkesin her konu hakkında az çok bilgisi olduğu için mozaik de haliyle biraz daha tanınır oldu” diyor.

Haberin Devamı

Mozaiklerin renkli dünyası
 

O her görenin bayıldığı pirinç çerçeveli, soyut desenli sehpaların hayata geçmesindeki basamaklardan konuşuyoruz. Renkler ve desenler, halen In Style Home dergisinin yayın yönetmenliğini  yapan Akıncı’nın hayatında hep var, hayal dünyası hem merakları hem de işi gereği sürekli besleniyor. Önce çizim ve boyama ile taslak çalışmaları yapmak üzere kolları sıvadığını anlatıyor. Bir de malzeme konusu var; bence Akıncı’nın tasarımlarının ‘tekliğine’ önemli katkısı olan... Ünlü İtalyan Bisazza firmasının cam mozaiklerini kullanıyor olması bence tasarımlarının albenisine direkt katkıda bulunuyor. Sokağı, dışarıyı ilgiyle izleyen tasarımcının çalışmalarına arada renkli cam plakaların, mermerlerin, çakıl taşlarının, boncukların, yarı değerli taşların, hatta kırık tabak çanaklar, metal ve plastik objelerin de karışması, bu sanatsal tasarımlara eğlenceyi de katıyor.

 

Haberin Devamı

Farklı dokuları, desenleri çarpıştırmada kendini güvensiz hisseden, konu estetik olduğunda hata yapmaktan hayli korkan insanlar olduğumuzu düşünüyorum. Akıncı’nın renkli dünyasına yaşam alanlarında yer verenleri yani müşterilerini merak etmem de bundan... “Tasarımlarımın yeniliklere açık, esprili, özgün işler seven, kendi tarzlarını mekanlarına yansıtabilen yaratıcı insanlara uygun olduğunu düşünüyorum. Mozaik her stile kolayca uyarlanabilen, mekana özel çalışılabilen, farklı malzemelerle bir araya gelebilen ve değişik formlarda hayat bulabilen bir sanat aracı olduğu için beni hep çok heyecanlandırıyor. Mekanlara da bu anlamda bir çeşitlilik, organik dokusuyla derinlik kattığını düşünüyorum” diyerek sözlerini noktalıyor.

 

Haberin Devamı

Akıncı’nın mozaik gündemini ‘Serra Mosaik’ adlı instagram adresinden takip edebilirsiniz. Ayrıca


10 Haziran’a kadar Hasköy Yün İplik Fabrikası’nda devam eden  NoLaB - Made in Türkiye sergisinde de işleri mevcut.

Yazarın Tüm Yazıları