TERÖRİZME karşı mücadelede yeni bir merkez devreye girdi.
İki yıl önce Güneydoğu Avrupa ülkelerinin örgütlü suçlara karşı ortak mücadelesini hızlandırma amacıyla kurulan Sınır Aşan Suçlarla Bölgesel Mücadele Merkezi'nin anti terör mücadele görev gücünün başındaki biri Türk diğeri Macar iki üst düzey güvenlik görevlisi, geçen hafta sonu İstanbul'a gelerek Türk polisi ile önemli toplantılar gerçekleştirdiler.
Bu toplantı, Türkiye ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin güvenlik güçleri arasındaki eşgüdümü güçlendirmeye yönelik önemli bir adım. Yetkililer, Bölgesel Mücadele Merkezi'nin, Europol ya da Interpol gibi örgütlerle işbirliği içinde olduğunu ama onlardan daha hızlı hareket etme yeteneğine sahip olduklarını söylüyorlar.
Terörizme karşı ortak operasyon, uyuyan terör hücrelerinin izlenmesi, istihbarat paylaşımı gibi konularda bundan böyle bölgesel işbirliğinin çok daha hızlı ve etkili biçimde yapılmasının yolu açılıyor.
BALKAN İNTERPOLÜNÜN BAŞINDA BİR TÜRK
Bu örgüte, Balkanlar Interpolü de denebilir. Merkezi Bükreş'te, başında da, Türkiye'de önemli operasyonlara damgasını vurmuş olan Interpol eski Daire Başkanı Yalçın Çakıcı var. Geçen yıl, merkeze üye ülkelerin oylarıyla Genel müdürlük görevine seçilen Çakıcı, uluslararası bir örgüte seçimle işbaşına gelmiş ilk Türk.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi (SECİ)'nin, üç yıl önce kurulan Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Bölge Merkezi'nde 12 üye ülkenin yanı sıra 12 de gözlemci ülke faaliyet gösteriyor.
Üye ülkeleri tek tek sayarak, güvenlik işbirliğinin yayıldığı alana dikkat çekmek istiyorum. Bunlar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra suç şebekelerinin kök saldığı ülkeler.
Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Moldova, Romanya Slovenya, Sırbistan-Karadağ, Türkiye ve Yunanistan.
ABD, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Gürcistan, Kanada, İngiltere, İspanya, İtalya ve Ukrayna ise gözlemci ülke.
10. KAT
Bölgesel Mücadele Merkezi, Bükreş'te Çavuşesku'nun Sarayı'nın 10. katında faaliyet gösteriyor. Pentagon'dan sonra dünyanın en büyük yapısı olduğu söylenen Halk Sarayı'nın çok sıkı güvenlik önlemlerini aştıktan sonra Çakıcı'nın yanına ulaşıyorum. Daha önce, merkezde görevli olan biri gümrük diğeri polis iki üst düzey irtibat görevlisinden merkezin faaliyetlerini dinliyorum. Bu arada, Yunan, Romen, Bulgar, Makedon irtibat yetkilileriyle tanışıyor bölgesel güvenlik işbirliği konusunda ne kadar olumlu ve ciddi adımlar atıldığını öğreniyorum
Merkez Başkanı Çakıcı, Çavuşesku'nun kendisi için yaptırttığı odada çalışıyor. Yüksek pencerelerden bakıldığında Bükreş ayaklar altında.
‘‘11 Eylül'den sonra yeni mücadele konseptleri geliştirmek durumundayız’’ diyor Çakıcı, ‘‘Klasik mücadele yöntemleri değişiyor. Tabii ki bir tartışma ve yeniyi bulma sürecini yaşıyoruz. Artık terör, çok sayıda masum insana yönelik şaşırtıcı eylemler peşinde. Bu teröre karşı mücadele yönteminde en önemli unsur hızlı davranma yeteneği. Sadece teröri karşı değil tabii, artık her türlü suça karşı mücadelede hızlı olmak zorundayız. Burada onu sağlıyoruz. Düğmeye bastığımızda 12 ülkede operasyon başlatıyoruz.’’
Suç örgütlerinin, küreselleşmenin sağladığı teknolojik, ekonomik ve diğer tüm alt yapı olanaklarından faydalandığını söyleyen Yalçın Çakıcı, ‘‘Örgütlü suçun günümüzde, ortak özelliği sınır aşan nitelik taşımasıdır. O nedenle bunlara karşı mücadelede uluslararası işbirliği çok önemli. İşte biz burada bu işbirliğini en üst düzeyde gerçekleştiriyoruz. Buradaki ülkeler, kendi aralarında birçok siyasi sorun yaşamış, hatta birbiriyle savaşmış ülkeler ama bizim için esas savaş bölgemizdeki örgütlü suçlara karşı açtığımız ortak savaş’’ diyor.
Merkez'in koordinasyonu sayesinde, suç örgütlerine karşı son iki yılda bölgede önemli operasyonlar gerçekleştirilmiş. Hangileri mi? Onlardan da yarın söz edeceğim.