Paylaş
Türkiye nükleere giriyor. Üstelik de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “İlk defa nükleer enerjiyle ilgili yatırım yapıyoruz ve nükleer enerjide ilk yatırımımızı Rusya ile yapmamız çok manidardır” sözcükleriyle ifade ettiği bir adım atılıyor.
Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in Ankara ziyaretinde, Rusya ile Akkuyu’da nükleer santral anlaşması imzalandı.
Konu yeni değil. Daha önce TETAŞ ihale açmıştı.
İhale öncesi istekli olan adaylardan sadece birinin ihale yolu açılmıştı. Kulislerde diğerlerine kenarda durmalarının tavsiye edildiği iddiaları dolaşmıştı o sıralar.
Atomstroyexport-Inter Rao ve Türk şirketi Park Teknik’ten gelen teklif kabul edilmiş ama ihale Danıştay tarafından bozulmuştu.
Sonra ne oldu? İhale gerektirmeyen bir formül bulundu. Şirketleri dışarıda bırakan devletten devlete anlaşma yapıldı.
Bu projeyle ilgilenen çok sayıda devlet vardı. Onlarla pazarlık yapıldı mı? Hangi teklif Türkiye’nin daha fazla yararına olacaktı? Bu sorular sorulmadı.
Bu soruları sormak muhalefete düşerdi. Ama bir yandan, dört nala Anayasa tartışmaları, öte yandan skandal kasetleri soru sormaya fırsat kalmadı.
* * *
MEDVEDEV’in ziyareti öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuyla ilgili açıklamasında, “Şimdiden bütün detayları vermek doğru olmaz, fakat herhangi bir olumsuzluk, sıkıntı yok” demişti.
Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom’un Başkanı Sergey Kiriyenko ise basına ayrıntı verdi. “Rusya, Hindistan’da ve İran’da olduğu gibi Türkiye’de sadece bir nükleer santral inşa etmiyor ilk kez onun sahibi de oluyor” dedi.
Evet yanlış okumadınız. Türkiye, Akkuyu’da Rusya’ya nükleer santral izni veriyor. Rusya onu 20 milyar dolara inşa edecek. Sadece onunla da kalmayacak işletecek.
Kiriyenko, “Türkiye ilk başta para ödemeyecek. Biz daha sonra yatırdığımız parayı Türkiye’ye fiks fiyattan satacağımız elektrikten karşılayacağız” diyor.
Kiriyenko, Rusya’nın Akkuyu’daki santraliyle ilgili gelecekteki tasarılarını da açıklıyor. “Yüzde 49’unu şirketlere satacağız. Daha şimdiden bazı Türk şirketleri ilgileniyor, ama biz Avrupalı yatırımcılar ile de görüşmeleri sürdürüyoruz.”
Evet Başbakan’ın dediği gibi Türkiye’de manidar bir şeyler oluyor.
* * *
BAŞBAKAN Erdoğan, Rusya ile yapılan anlaşmaların önemini anlatırken karşısındaki basın mensupları aracılığıyla kamuoyuna şöyle sesleniyor: “Zaten Türkiye, doğalgaz ve petrol ihtiyacının yüzde 70’ini Rusya Federasyonu’ndan sağlıyor. Doğalgazda Mavi Akım Projemizi çok daha geliştirmekten yanayız. Eğer biz Samsun- Ceyhan’ı gerçekleştirebilirsek ki kararlıyız bu adımı atıyoruz. Dünyaya Ceyhan’dan açılma fırsatımız olacak.”
Dünya, enerji sağlayan kaynakları çeşitlendirmek için uğraşırken, Türkiye enerjide Rusya bağımlılığın yüzde 70 olmasından memnun. Üstelik bunu artıracak projeler konuşuluyor.
Hem de doğalgazda Mavi Akım’ı “geliştirmekten yanayız” diyerek.
İşte ben de bu noktada sorarım.
Madem Mavi Akım’ı geliştirecektiniz neden 18 Kasım 2003’te 63 AKP’li milletvekilinin önergesi ile bir önceki hükümetin enerji bakanlarını, “yanlış ve usulsüz enerji politikaları uyguladıkları” gerekçesiyle Yüce Divan’a verdiniz?
Gerçekten de manidar bir şeyler oluyor.
Paylaş