Fatma Yiğitoğlu

Fit brokoli mücveri

23 Aralık 2019
Bu hafta sizlere harika bir mücver tarifi verelim. Ama bu mücveri kabaktan değil, brokoliden yapacaksınız. Birçok faydası bulunan brokoliyi sevmeyeler bile, bu tarif ile keyifle brokoliyi tüketecekler.

Malzemeler:

Yapılışı:

Ana öğünde 4-5 adet brokoli mücveri ve 3 yemek kaşığı yoğurdu tüketebilirsiniz. İsterseniz yanında 2 kepçe kadar çorba da tüketebilirsiniz. 

Yazının Devamını Oku

Düşük kalorili sebzeli köfte tarifi

16 Aralık 2019
Sizlere düşük kalorili ve bol lif içeren harika bir köfte tarifi verelim. Tabii bu köfteler sebzelerden yapılacak. Hem çok besleyici hem de doyurucu sebzeli köfteyi yapmak çok kolay.

Malzemeler:

1/4 orta boy karnabahar
150-200 gr brokoli (çiçek kısımları)
2 adet orta boy havuç
2 adet yumurta
1 tutam maydanoz ve dereotu
1/2 küçük boy soğan

Yazının Devamını Oku

Uzun süre tok tutan ve iştah kapatan 7 süper besin

22 Kasım 2019
Zayıflarken aç kalma korkusu, hem diyete başlama sürecini geciktirir hem de motivasyonu düşürür. Ama bazı besinler diyet yaparken sizi tok tutar ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur.

Besin değeri yüksek olan bu besinler, porsiyonlarınızı küçültmenizi sağlar. Böylece kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Yumurta

Özellikle gün içerisinde düşük kalorili beslenmek istiyorsanız, kahvaltıda mutlaka 2 tane yumurta tüketin. Yumurta içerdiği kaliteli protein sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.

Diyetlerimizin başrol oyuncusu, yoğurttur. Yoğurt hem protein hem de karbonhidrat içerir. Bu yüzden yoğurt tek başına bir ana öğün niteliği taşır ve sizi uzun süre tok tutar. Her gün mutlaka 2 su bardağı yoğurt tüketin.

Sütlü ya da sade kahve

Yazının Devamını Oku

Kilo koruma dönemi için 9 beslenme tüyosu

15 Ekim 2019
Kilo verdikten sonra herkes kilosunu kontrol etmek ister. Eğer siz tekrardan kilo alıyorsanız, yanlış yaptığınız yerler var demektir. Peki, kilo koruma döneminde nelere dikkat etmek gerekir?

    Mutlaka 7-10 günde bir evdeki tartınızda tartılın. Çünkü tartılmak, kilonuzu korumaya yardımcı olacaktır.Eğer anlamsız şekilde iştahınız açık ve kendinizi sürekli atıştırıp yemek tüketiyorsanız size önemli bir tüyo verelim. Üst üste 3 gün 60-70 dakika yürüyüş yapın. Spor sırasında endorfin yani mutluluk hormonu salgılanır. Mutluluk hormonu hem sizin genel stresinizi hem de duygusal açlığınızı azaltır. Böylece iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz.Kalorisi yüksek bir öğün veya tatlı tüketirseniz mutlaka telafi için 1-2 gün sağlıklı öğünler tüketin. Ertesi gün su tüketimini en az 2,5 litreye çıkarın.Haftada 2-3 öğününüzü dışarıda tüketebilirsiniz. Ama daha fazla sayıda dışarıda yemek yiyorsanız, sağlıklı menüler yapan yerler tercih edin.Su içmeye devam etmelisiniz. Günlük yaklaşık 2 litre sadece su için. Diğer içeceklerin miktarını ayrı hesaplayın. Su içmeyi azaltmak, kilonuzu tekrar almanıza neden olur.Alışveriş listesi yapın. Liste yapmak hem sağlıklı besinleri sürekli seçmenizi sağlayacak hem de fazla kalorili besinlerden sizi uzak tutacaktır.Yürüyüşlerinizi veya kardiyo egzersizlerinizi haftada en az 2-3 gün yapmaya devam edin. Spor iştahınızı kontrol altına alır, vücut direnciniz artırır ve kilonuzu korumaya yardımcı olur.Alkol sonrası ertesi gün yaklaşık 3 lt su tüketin. Sabah kahvaltısı süt ve muz, öğle yemeği sebze ve yoğurt, akşam yemeğinde ise yine sebze ve yoğurt tüketin.Akşam yemek sonrası sağlıklı ara öğün yapın. 1 orta boy meyve ve 1 su bardağı tarçınlı süt veya her ikisi birlikte tüketilebilir. Ama ara öğün olarak kuruyemiş, çekirdek gibi yağlı tohumları tüketmeyin. Gün içinde 2 adet ceviz/6 adet fındık/6 adet badem bunlardan birini veya ikisini seçip tüketilebilirsiniz.Yaşam tarzınızı değiştirip, sağlıklı kilonuzu her zaman korumanız dileğiyle…

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı bir hamilelik için ortalama kaç kilo alınmalıdır?

20 Eylül 2019
Sağlıklı bir hamilelik için ortalama kaç kilo alınmalıdır? Hamilelikte kilo alınırken nasıl beslenilmelidir? Zayıf hamilelikte kaç kilo alınmalıdır? Normal kilolu bir kadın hamilelikte kaç kilo almalıdır? Hamilelikte alınan fazla kiloların zararları nelerdir? Hamilelikte ideal kilo nasıl korunur? Sorularının cevaplarını Uzman Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu'ndan aldık.

                                              

Yazının Devamını Oku

Buz gibi ödem attıran içecek tarifi

17 Temmuz 2019
Yazın havaların ısınmasıyla soğuk içeceklere eğilim artar. Serinletici içeceğin kalorisi de kilo kontrolü için düşük kalorili olmalıdır. Ayrıca sıcaklar vücudunuzda ödem artmasına neden olur. Bu içecek hem ödem atıcı hem de serinletici bir içecek olsa ne güzel olur değil mi?

Bugün sizlere çok güzel bir tarif vereceğim. Lezzetli icetea tadında ödem atıcı su tarifi. Tabii bu içecekler sizin günlük yaşantınızda ödeminizi azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca ödemi günlük hayatınızda daha az yaşamak istiyorsanız şunlara dikkat etmeniz gerekir.

• Tuz yerine yemeklerinizi baharatlarla güzelleştirin.
• Günlük tuz tüketiminizi azaltın.
• Biraz hareketlenmeniz lazım. Gün içerisinde çok oturuyorsanız mutlaka saat başı kalkıp 2-3 dakika hareket edin.
• Günlük su tüketiminize dikkat edin. Her gün en az 1,5 litre su için
• Kahve ve çayı çok tüketiyorsanız, azaltın.
• Alkollü ve gazlı içecekleri azaltın.

Yazının Devamını Oku

Ödem atıcı su tarifi

24 Haziran 2019
1 litre kaynar suyun içine kiraz sapı, maydanoz, elma, limon, zencefil, kabuk tarçını ekleyin, yaklaşık 5-7 dakika kaynatın. Daha sonra...

Ödemi günlük hayatınızda daha az yaşamak istiyorsanız şunlara dikkat etmeniz gerekir:

Aşağıdaki bitkileri doğru şekilde kaynatmanız gerekiyor. Ama önce malzemeler…

Tavsiye ettiğim ödem atıcı suyu şöyle hazırlanacaksınız:

1 litre kaynar suyun içine kiraz sapı, maydanoz, elma, limon, zencefil, kabuk tarçını ekleyin, yaklaşık 5-7 dakika kaynatın. Daha sonra iyice süzüp, ılıdıktan sonra afiyetle içebilirsiniz. Mis gibi tarçın kokan ödem atıcı suyunuzu bir gün içinde için. Ayrıca tüm gün boyunca ödem atıcı su dışında ek olarak 1 litre suyu da içmelisiniz. Yani günlük sıvı tüketiminiz en az iki litre olmalı. Bir litresi ödem atıcı su, bir litresi de normal su olmalıdır. Bu kürü haftada 2 gün uygulayabilirsiniz. Daha fazla yapmayın. Haftanın diğer günlerinde ise günlük 1,5-2 litre su tüketimine ve sağlıklı beslenme kurallarına uymanız gerekir. Doğru beslenme ve fiziksel aktiviteyi yaşam tarzınız haline getirmeniz gerekir.

Yazının Devamını Oku

Emzirme döneminde yeni anne kilo verebilir mi?

22 Nisan 2019
Emzirme döneminde sütün verimliliği ve kalitesi çok önemlidir. Peki, annenin sağlıklı beslenerek bu dönemde kilo verebilmesi mümkün mü? Emzirme döneminde sütün kalitesini arttırmak için neler tüketilmeli? Emzirme döneminde tatlı ihtiyacı nasıl giderilmeli? Uzman Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu sağlıklı bir emzirme dönemi için annelere tüyolar veriyor.
Yazının Devamını Oku