Paylaş
19 bin dolara aldığınız bir resim iki senede en fazla ne kadar değer kazanabilir?
İki, üç, dört, beş, on ya da yüz kat...
Yormayayım çünkü tahmin edebileceğiniz bir artış hikâyesi değil birazdan anlatacağım. Neredeyse on bin kat.
* * *
Evet, yanlış duymadınız 2007 yılında açık artırmada 19 bin dolara satılan “Rönesans Giysileri İçindeki Genç Kızın Profili” adlı eser, sahibi tablodan şüphelenince 150 milyon dolarlık bir servete dönüştü.
Çünkü Paris’te bir laboratuvarda kızılötesi ışınlarla yapılan analiz 19. yüzyıldan kalma bir resim olduğu zannedilen Genç Kızın Profili’nin ünlü ressam Leonardo da Vinci’nin erken dönem imzasını taşıdığını gösterdi.
Tablonun Da Vinci’ye ait olduğu kesinleşirse -ki şu anda sanat dünyası bu haberle çalkalanıyor- Genç Kızın Profili Kanada doğumlu koleksiyoner Peter Silverman’a ömür boyu havyarlı öğle yemeği, ismini açıklamak istemeyen İsveçli resim koleksiyonerine ise piyango çekilişinden daha büyük bir servet kazandıracak.
* * *
Deutche Bank’tan bir arkadaşımın daveti üzerine Frieze Sanat Fuarı için Londra’dayım.
Modern sanatın Kâbe’si olarak kabul edilen Frieze yaşayan ressamları ve eserlerini Regents Park’ın muhteşem dokusu içinde meraklısıyla buluşturan çok önemli bir etkinlik. Geçen yıl milyon poundluk resimler peynir ekmek gibi satmıştı.
Bu yıl krizden dolayı biraz sönük geçeceği zannediliyordu, fakat ilk iki gün 150 ayrı galeride yine birbirinden ilginç eserler henüz piyasaya çıkmadan Frieze’de alıcı bulmuş.
Fakat bu yıl Frieze’de resim severler her ne kadar yaşayan sanatçıların resimleri peşinde koşsa da herkesin aklında ve dilinde Da Vinci’ye ait olma ihtimali beliren beş asırlık Genç Kızın Profili var. Çünkü daha piyasaya çıkmadan Frieze Fuarı’nda kapışılan hiçbir resim alıcısına Genç Kızın Profili kadar kazandırmayacak.
* * *
Herkes birbirine Genç Kızın Profili’ni 19 bin dolara satın alan İsveçli koleksiyoneri soruyor. Fakat bu sorunun cevabını bir tek Peter Silverman biliyor.
O da “Çok zengin bir İsveçli koleksiyoner” demek dışında bir bilgi vermiyor.
Londra’da sanatseverler bir yandan Dan Brown’ın “Kayıp Sembol”ünü okuyor diğer yandan Da Vinci’ye ait olduğu ortaya çıkan imzanın hikâyesini merak ediyor.
Birçok koleksiyoner “Genç Kızın Profili”nin Silverman tarafından iki yıl önce İsveçli koleksiyoner adına alınış hikâyesini duydukça derin bir iç geçiriyor..
* * *
Çünkü Silverman on yıl önce bir müzayedede “Bu eser 19. yüzyıla ait olamaz” diyerek almak istediği fakat son anda elinden kaçırdığı bu resmi iki yıl önce New York’ta tamamen tesadüf eseri bulmuş. Yanında yeterli para olmadığı için İsveçli arkadaşının çek defterini kullanmış. Arkadaşı “Eğer gerçekten dediğin gibi çıkarsa söz; sana her gün havyarlı öğle yemeği ısmarlayacağım” demiş.
Yarı şaka, yarı ciddi başlayan 19 bin dolarlık bu alışveriş Silverman’ın inat ve ısrarı sonunda arkadaşına şimdiden 150 milyon dolarlık bir servet kazandırmışa benziyor. Bu arada resmi New York’ta Silverman üzerinden İsveçli koleksiyonere satan Gantz ısrarla bu resmin Leonardo’ya ait olamayacağını söylüyormuş. Şu günlerde kendisini arayan gazetecilere imza Da Vinci’ye ait çıkmış olsa da büyük bir serveti kaçırmış olmanın verdiği öfkeyle “Hayır asla olamaz” diye isyan ediyormuş.
Dedim ya, böylesi yüz yılda bir olur.
Paylaş