Evren Işık

Penis ağrısı bazı hastalıkların belirtisi olabilir!

23 Ekim 2022
Her yaştan erkeği etkileyebilen, yaşam kalitesini düşüren ve genellikle kendiliğinden geçmesi beklenen penis ağrısı dikkat edilmesi gereken semptomlardan biridir. Bu haftaki köşe yazımda penis ağrısına yol açması muhtemel nedenler hakkında bilgi aktaracağım, faydalı olması dileğiyle…

Penisi gövdeye bağlayan kısımda, penis gövdesinde ya da glans adı verilen baş kısmında ortaya çıkabilen ağrı altta yatan nedene göre hafif ya da ağır seyredebilir. Özellikle ereksiyon sırasında ağrı oluşumu hissediliyorsa, ağrı nedeniyle idrar sorunları yaşanıyorsa veya ağrı ile şişlik ya da kızarıklık gibi ek semptomlar bulunuyorsa zaman kaybetmeden hekimlere başvurulması gerekir.

Peyronie Hastalığı Ereksiyon Sırasında Ağrıya Neden Olabilir

Doğuştan penis eğriliğinden farklı olarak ileri yaştaki erkeklerde karşımıza çıkan Peyronie hastalığı, peniste sertleşmeyi sağlayan tüp yapılarını çevreleyen esnek kılıfta meydana gelen plak oluşumu ile karakterize bir rahatsızlıktır. Penis gövdesinin herhangi bir kısmında oluşan plaklar ileri aşamada sert bir doku olarak hissedilir ve bulunduğu bölgede penisin eğrilmesine neden olur. Altındaki neden tam olarak bilinmemekle birlikte akut evresindeyken ereksiyon sırasında şiddetli ağrıya yol açabilir. Plak oluşumu tamamlandıktan sonra ağrı sorunu ortadan kalkar ancak kalıcı eğrilik meydana geldiğinden tek tedavi yöntemi cerrahidir.



Yazının Devamını Oku

Özgüven ve cinsellik arasındaki ilişki

17 Ekim 2022
Özgüven; arkadaşlıklarımızın, profesyonel yaşantımızın, kendimizle ve hayatımızdaki insanla olan özel ilişkimizin kesişiminde yer alan bir kaynak gibidir. Bu kaynağın beslenmesi hem dengeli bir yaşam sürmemizi hem içsel mutluluğu yakalamamızı hem de çevremizdeki insanları mutlu edebilmemizi sağlar. Özgüven hayatımızın tüm alanlarında olduğu gibi, cinsel yaşamda da son derece belirleyicidir.

Cinsel özgüvensizlik birçok farklı nedenle görülebilir. Cinselliğin tabu olarak görüldüğü bir çevrede yetişmek, cinsel açıdan aşağılanmak, fiziksel özelliklerden rahatsızlık duymak ya da performans ile ilgili soru işaretleri cinsellikten uzaklaşılmasına ve korunmasız ilişkiye girmek gibi riskli davranışlar sergilenmesine neden olur.

Erkeklerde cinsel öz güvensizlik incelendiğinde penis boyutu ve şekliyle ilgili kaygılarla sertleşme problemi ve erken boşalma gibi cinsel işlev bozukluklarının önemli etkileri olduğunu göz ardı edemeyiz. Tabulaştırılmasına sıklıkla tanık olduğumuz tüm bu sorunların tıbbi olarak tedavi edilebilmeleri mümkün.




Penis Boyu Uzatılabilir, Penis Kalınlaştırılabilir

Yazının Devamını Oku

Ağrılı ereksiyon acil tıbbi tedavi gerektirebilir

9 Ekim 2022
Uzun süren ağrılı ereksiyon sorunu yaşayan erkeklerin zaman kaybetmeden tıbbi destek almaları önemlidir. Priapizm olarak adlandırılan bu durumun tedavisine geç kalınması peniste kalıcı hasarlara ve kalıcı hasarlar da sertleşme problemine yol açabilir. Bu haftaki köşe yazımda uzun süren, ağrılı ereksiyon hakkında bilgi aktaracağım. Faydalı olması dileğiyle…

Cinsel uyarım veya cinsel istek olmaksızın dört saat ve üzerinde devam eden ereksiyon durumu priapizm olarak adlandırılır. Farklı nedenlerle karşımıza çıkabilen bu sorunun ardında birçok neden bulunabilir. Yüksek tansiyon ilaçları, kan sorunları, kullanılan bazı antideprasanlar ve kan inceltici ilaçlar priapizm oluşumunu tetikleyebilir. Görülme sıklığı son derece az olmakla birlikte orak hücre hastalığı olan hasta grubunda yaygın bir şekilde gözlemlenir.

Priapizm farklı türlerde ortaya çıkabilir. İskemik, düşük akımlı priapizm söz konusu olduğunda penise dolan kan penisi terk edemez. Penisteki kanı boşaltan damarlardaki sorunlar ya da penisteki erektil dokudaki düz kasların kasılması ile ilgili bir sorun olduğunda gündeme gelir. En yaygın türdür ve acil tıbbi tedavi gerektirir. İskemik priapizm adı verilen durumun bir alt türü tekrarlayıcı olandır. Genellikle orak hücrelerin penisteki kan damarlarını tıkaması sonucu ortaya çıkar. Yüksek akımlı veya non iskemik priapizm olarak adlandırılan bu durum son derece nadir olarak görülür. Arterlerin hasar alması sonucu ortaya çıkabilir ve genellikle ağrıya yol açmaz.




Priapizm, Penis Dokularına Zarar Verebilir

Yazının Devamını Oku

Sertleşme sorununun erken belirtilerine dikkat!

1 Ekim 2022
Bu haftaki köşe yazımda sertleşme probleminin erken belirtileri hakkında bilgi aktaracağım. Nedir bu erken belirtiler? Gelin, kısaca hatırlayalım.

Genellikle orta yaş üzerindeki erkeklerde görülme sıklığı artmakla birlikte sertleşme problemi farklı yaş gruplarında da karşımıza çıkabiliyor. Cinsel ilişkiye girmek için yeterli penis sertliğine ulaşılamaması ya da cinsel ilişki sonuna kadar penis sertliğinin korunamaması ile karakterize. Bu cinsel işlev bozukluğunun erken belirtilerinin dikkate alınması hem cinsel hem de genel sağlığın sürdürülebilmesi adına önem taşıyor.

Sabah Ereksiyonu Sıklığında Azalma

Erkeklerin sabah ereksiyonu yaşamaları kan damarlarının sağlıklı olduğunun temel göstergelerinden biridir. Uyku sırasında salınan hormonların etkisiyle gerçekleşen sabah ereksiyonlarının azalması kan damarlarında sorun olabileceğinin ya da sorunların başladığının işareti olabilir. Sabah ereksiyon sıklığında belirgin bir azalma söz konusu olduğunda üroloji ve androloji uzmanlarına muayene olunması gerekir.

Cinsel İsteksizlik

Yazının Devamını Oku

Doğum kontrol için efektif çözüm: Vazektomi

25 Eylül 2022
26 Eylül Dünya Doğum Kontrol Günü’ne sayılı zaman kaldı. Kadınlarla özdeşleştirilen doğum kontrol yöntemlerinin erkeklere özel versiyonlarının bulunduğunun bilinmesi önemli. Vazektomi de erkeklere özel doğum kontrol yöntemlerinden biri; kadınlardaki tüp ligasyonuna benziyor. Daha fazlası için yazımda önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Doğum kontrol söz konusu olduğunda akla ilk olarak kadınlar için önerilen yöntemler geliyor. Kadınlarda doğum kontrol yöntemleri son derece etkili sonuçlar sunabilse de erkekler için de prezervatif kullanımından daha kesin bir çözüm bulunuyor: Vazektomi.

%99.9’dan daha yüksek bir oranda koruma sağladığı bilinen vazektomi, sperm ile meniyi oluşturan diğer sıvıların birleşmesini engelleyen bir cerrahi bir yöntemdir. Böylece ejakülasyon sırasında spermlerin vücut dışarısına atılması etkin bir şekilde engellenebilir. Geri dönüşü teorik olarak mümkün, yine de vazektomi yaptırmayı düşünen erkeklerin bu kararı verirken kapsamlı düşünmesi önerilir. Vazektomi geçici bir tedbirden ziyade kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak değerlendirilmelidir.

Operasyon son derece güvenlidir ve ameliyat sırasında hasta konforu yüksektir. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilebilen vazektomi sırasında ana sperm iletim kanalı olarak da bilinen vas deferans bloke edilir. Bu blokajın gebeliğin oluşumunu engellemesi için bazı şartlar bulunur. Gelin, detayları inceleyim.



Yazının Devamını Oku

Covid-19 sonrası erkekler cinsel sorunlar yaşayabilir

8 Eylül 2022
Ortaya çıkan alt varyantlar ile Covid-19’un varlığı devam etse de hastalığın yıkıcı etkilerinde belirgin bir azalma var. Fakat bu durum orta ve uzun vadede hastalığa bağlı ortaya çıkan şikâyetlerin önemini azaltmıyor. Uzun Covid olarak adlandırdığımız durum; Covid-19 geçiren hastalarda, enfeksiyonun yol açtığı şikâyetlerin haftalar ve hatta aylar boyunca devam etmesi anlamına geliyor. Peki erkek üreme sistemi sağlığı Covid-19’dan nasıl etkileniyor? Bu haftaki köşe yazımda Covid-19’un erkek üreme sistemine olan etkileri hakkında bilgi aktaracağım.

Cinsel İsteksizlik, Saç Dökülmesi ve Sertleşme Sorunu

Uzun Covid semptomları arasında yorgunluk, halsizlik, koku ve tat duyusunda kayıp gibi belirtilerin olmasına aşinayız. Ancak yeni çalışmaların sonuçları erkeklerin Covid-19’a karşı dikkat etmesinin önemini vurgular nitelikte.

2022 Haziran ayında gerçekleştirilen bir çalışmada Covid-19 sonrası süreçte erkeklerde cinsel isteksizlik, saç dökülmesi, idrar tutamama ve sertleşme sorunu görüldüğü gösterilmiştir. Birmingham Üniversitesi araştırmacıları tarafından Birleşik Krallık genelinde 2,4 milyon kişinin sağlık kayıtları analiz edildi. Bu analizler sonucunda Covid-19 ile enfekte olanların olmayan kişilere göre, enfeksiyondan 12 hafta sonra bazı belirtiler yaşadığına ilişkin bulgular elde edildi. Araştırmacılar çalışmalarını Nature Medicine’de yayımladı ve sertleşme sorunu, saç dökülmesi, cinsel isteksizlik gibi semptomları da erkeklerde yaygın görülen semptomlar arasına ekledi.



Yazının Devamını Oku

50 Yaş üstü erkekler cinsellikten uzaklaşmak zorunda değil

28 Ağustos 2022
50 yaş ve üzerindeki erkeklerin cinsellikten uzak kaldıkları bir yaşam sürecekleri düşüncesi son derece yanlış. Elbette 20’li ve 30’lu yaşlardaki cinsel yaşam ile ileri yaşta deneyimlenen birliktelikler arasında belirli farklar olabiliyor. Ancak bu durum erkeklerin cinsel performanslarının devam etmesine engel olmuyor. Bu haftaki köşe yazımda ileri yaşlarda cinsellikle ilgili bilinmesi gereken önemli konulara değineceğim, keyifli okumalar dilerim.

Cinsel İşlev Bozukluklarına Dikkat

40’lı yaşlardan sonra erkeklerde sertleşme sorunu görülme sıklığı artıyor. Klinik olarak erektil disfonksiyon varlığı söz konusu olmasa da erekte hale gelmek için gereken süre uzayabiliyor. Yaşın etkisi bir yana obezite, diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları da cinsel fonksiyonları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Gençlik yıllarındaki cinsel performansını ortaya koymak isteyen orta yaş ve üzerindeki erkekler benzer bir performans sergilemediklerinde, kaygı ile de karşılaşabiliyor.Evet belki ereksiyona ulaşmak eskisi kadar hızlı olmuyor ya da boşalma süresi kısalabiliyor ancak bu dönüşümler cinselliğin yaşanmayacağı ve haz vermeyeceği anlamına gelmiyor.




Erken Boşalma Her Yaşta Görülebilir

Chicago Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada 18 ila 49 yaş aralığındaki erkeklerin üçte birinin yılda en az bir kere erken boşaldığı gösterilmiştir. Yaş ilerledikçe de erken boşalma bir sorun olmaya devam edebilir, nitekim ediyor. Yapılan bir diğer araştırma ise ellili yaştaki erkeklerin %31’inin, altmışlı yaşlardaki erkeklerin ise %30’unun erken boşalmadan etkilendiğini göstermektedir. Günümüzde erken boşalma tedavi seçenekleri artmıştır ve penis başına dolgu uygulaması ile erken boşalma tedavisinde efektif sonuçlar alınabilmektedir. Dolayısıyla erken boşalma nedeniyle kaygı yaşayıp cinsellikten uzaklaşmak yerine bu sağlık sorununun etkilerinin azaltılması için tedavi seçeneklerine başvurulması 50’li yaşlardan sonra aktif bir cinsellik anlamına gelebilmektedir.

Yazının Devamını Oku

Sertleşme problemi hakkında en çok merak edilenler

24 Ağustos 2022
Sertleşme problemi en sık görülen erkek cinsel işlev bozuklukları arasında yer alır. Farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için detaylı olarak incelenmesi gerekir. Cinsel ilişki için penisin yeterli sertliğe ulaşamaması ya da cinsel ilişki sonlanana dek sertliğini koruyamaması şeklinde karşılaşabildiğimiz sertleşme problemi ile ilgili en çok merak edilenleri bu hafta köşeme taşımak istedim. Faydalı olması dileğiyle…

Sertleşme problemi normal midir?

Duruma göre değişebilir. Erkekler gün içerisinde yaşadıkları stres veya uzun süre sonra cinsel ilişkiye girilmesi gibi nedenlerle sertleşme problemi yaşayabilirler. Ancak bu durum kronikleştiğinde, diğer bir deyişle süreklilik haline geldiğinde mutlaka üroloji ve androloji uzmanlarınca değerlendirilmelidir. Sertleşme probleminin damar sorunlarının göstergesi, kalp hastalıklarının ise öncül belirtisi olabileceği gerçeği unutulmamalıdır.

Nedenleri nelerdir?

Sertleşme problemi nedenleri son derece çeşitlidir. Penise kan taşıyan arterlerde ya da penisteki kanı cinsel ilişki sonlanana dek hapseden toplar damarlardaki işlev kaybına neden olabilecek tüm faktörler sertleşme problemine yol açabilir. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon başta olmak üzere sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, obezite, hareketsiz bir yaşam tarzı, stres, depresyon ve anksiyete sertleşme sorunu nedenleri arasında yer alabilir.

Sertleşme problemi kalıcı mıdır?

Kronikleştiği halde herhangi bir tedavi sürecine başvurulmadığı takdirde sertleşme problemi kalıcı ve ilerleyici bir özellik taşır. Üstelik farklı hastalıkların öncül belirtileri arasında yer aldığı için, tedavi süreçlerine başvurulmaması ciddi sağlık sorunlarının da ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle sertleşme sorunu 6 aydan uzun bir süre devam eden hastaların zaman kaybetmeden tıbbi destek alması gerekir. Günümüzde gerek teşhis gerek tedavi yöntemleri çeşitlenmiştir. Sertleşme sorununun da sertleşme sorununa yol açan hastalıkların da tedavi edilebilmesi ve/veya kontrol altına alınması mümkün olabilmektedir.

Sertleşme sorunu tedavisinde ameliyat şart mı?

Yazının Devamını Oku