Evren Işık

4 yıl sonra sayı 322 milyon!

12 Ekim 2021
Erektil disfonksiyon, diğer adıyla sertleşme problemi veya iktidarsızlık, son derece yaygın bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Geçtiğimiz yıl yapılan uluslararası bir araştırmaya göre 2025 yılına kadar, yani 4 yıl içinde dünya genelinde erektil disfonksiyon vakalarının 322 milyona ulaşması öngörülüyor.

Peki, sertleşme probleminin bu kadar yaygın olmasının ve her yıl bu sorunu yaşayan hasta sayısının artmasının nedenleri neler?

322 milyon vakaya 4 yıl kala, bu soruları yanıtlayalım!

TÜTÜN, DENGEYİ BOZUYOR !

Penisin tatmin edici bir cinsel birleşmeyi sağlayacak sertliğe ulaşamaması olarak tanımlayabileceğimiz erektil disfonksiyon pek çok nedenle ortaya çıkabilir. İlerleyen yaşla beraber bu problemin yaşanma oranı yükselir ancak son yıllarda bu şikayetle kliniğime gelen çok sayıda genç ve orta yaşta hastam da var.

Gözlemlerime göre bu sorunda psikolojik faktörler büyük rol oynuyor ama tek sebep bu değil tabii ki. Birkaç başlığa değinmek istiyorum. Öncelikle penisin damar yapısındaki anomaliler en sık rastladığımız etkenlerden biri. Penis içindeki kan dolaşımının istenen seviyede olmaması gençlerde de bu problemin yaşanmasına neden olabiliyor. Hormonal bozukluklar, sinir sistemindeki problemler, bazen de hastalarımızın kullandığı bazı ilaçların yan etkisi cinsel yaşama gölge düşürebiliyor. Özellikle tütün ürünlerinin kullanımı penisin sağlıklı işleyişine zarar verdiği için sertleşme sorununu ortaya çıkabiliyor. Ayrıca kötü beslenme, hareketsiz ofis yaşamı, aşırı kilo gibi nedenler de gençlerde sertleşme sorununa yol açabiliyor.

STRES FAKTÖRÜ UNUTULMAMALI 

Yukarıda saydığım sorunların hepsi aslında her yaştaki erkek için risk yaratır ama genç erkeklerde psikolojik faktörler çok daha sık görülüyor. Yaşadığımız çağın birey üzerinde yarattığı baskı, zamanla başa çıkılamayan bir stres kaynağına dönüşüyor. Bazı zamanlarda bu stres, vücudumuzun kontrol etmekte zorlandığı bir boyuta ulaşabiliyor. Bu da çeşitli hastalıkların kaynağını oluşturuyor ki sertleşme bozukluğu da bunlardan biri. Kimi zaman da kişinin cinsel yaşamdan beklentileri, performans takıntısı, özgüven eksikliği sorunun kaynağı oluyor. Çünkü bu takıntıların getirdiği stres testosteron hormonunu da olumsuz etkiliyor. Kişi, bunu gidermek için çeşitli haplar, jeller ve bitkisel ilaçlara başvuruyor. Bu kez de bunlar olmadan başarılı olamayacağını zannederek kendisini bir kısır döngüye sokuyor ve bunların bağımlısı oluyor. İşte tüm bunlar sağlıksız bir süreci başlatıyor!

TEDAVİ SİZE ÖZEL OLMALI 

Yazının Devamını Oku

8 Adımda yatak odası devrimi!

18 Eylül 2021
Her erkek eşini veya partnerini cinsel anlamda tatmin etmek, mutlu etmek ister. Ama bazen çeşitli rahatsızlıklar, psikolojik sorunlar, kötü yaşam alışkanlıkları gibi nedenlerle cinsel performans düşebilir. Cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisi veya genel muayene için bana başvuran birçok hastam da şu sorunun cevabını merak ediyor: “Cinsel performansı doğru ve sağlıklı yoldan arttırmanın yolu nedir?”

Ben de bu hafta sizler için cinsel istikrarı korumaya yardımcı olacak 8 etkili yöntemi kaleme almak istedim.

İşte madde madde, yatak odasında devrim yaratacak öneriler:

1. Doğru Beslenin 

Bazı gıdalar kan akışını artırarak performası yükseltir. Özellikle kan dolaşımını artıran soğan ve sarımsak, içerdiği potasyum ile kan basıncını düşüren muz, enfeksiyonu önleyen ve kan akışını hızlandıran biber, cinsel performansı destekleyici gıdaların başında geliyor.
Ayrıca; somon, avokado, zeytinyağı gibi Omega-3 içeren besin öğeleri, beyinden penise giden sinyallerin içinde olduğu sinir sistemine faydalı olan B-1 vitamini içeren yer fıstığı, barbunya gibi yiyecekler ve stresi önleyen yumurta da performansa katkı sağlar.

2. Düzenli Egzersiz Yapın 

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından düzenli egzersiz; cinsel performansa da yardımcıdır!

Yazının Devamını Oku

Çocuğumun penisi eğri mi?

4 Eylül 2021
Anne ve babalar için çocuklarının sağlığı her şeyden önce gelir. Erkek çocuklarında penis gelişimi ise maalesef ki farkındalığımızın biraz düşük olduğu bir konu başlığı. Bildirilen vakalara göre toplumumuzda doğumsal penis eğriliğinin görülme sıklığı % 8-10 düzeylerinde seyrediyor. Ama aslında bu sayılar net tabloyu yansıtmıyor. Penis eğriliği anomalisinin gerçek görülme sıklığının çok daha fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki, penis eğriliği tam olarak nedir, nasıl anlaşılır, tedavisi var mıdır? Anne ve babalar nelere dikkat etmelidir? Haydi gelin, bu soruları detaylı bir şekilde cevaplayalım.

İDRAR YAPMA ŞEKLİNE DİKKAT EDİN

Sert halindeyken düz olması gereken penis, bazen öne, arkaya ya da yana eğik veya kıvrık bir yapıya sahip olabilir. Uzvun hızlı büyüdüğü ilk 6 ayda, 6 yaş civarında ve ergenlik döneminde daha sık rastladığımız eğrilik, kimi zaman sünnet derisi altındaki bağ dokusundan kimi zaman da penisin kanlanmasını ve sertleşmesini sağlayan tüplerdeki gelişim bozukluğundan kaynaklanır. Bazen de yanlış sünnet nedeniyle ortaya çıkar. Toplumumuzda bu konuda yeterli bilinç olmadığı için ebeveynler eğrilik problemini fark etmekte geç kalabiliyor.

Buradan ebeveynlere basit bir tüyo: Eğer çocuğunuz ayakta idrar yaparken idrarı eğri gidiyorsa ya da ayağına doğru yöneliyorsa, yani tam olarak karşıya gitmiyorsa bir üroloji uzmanının kapısını çalmalısınız.

PENİS KIRILMASINA NEDEN OLABİLİR!

Tedavi edilmeyen penis eğriliği ilerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Cinsel ilişkiye girmede zorluk ve ilişki esnasında ağrı bunların başında geliyor. İleri derecedeki eğriliklerde ise birleşme sırasında penis kırılması gibi çok daha ciddi bir problem de ortaya çıkabiliyor. Bu şikayetlerden hiçbiri olmasa bile eğrilik, kişinin özgüven problemi yaşamasına, bu da doğal olarak sertleşme ve boşalma sorunlarına neden olabiliyor. Saydığım tüm bu nedenlerden dolayı penis eğriliğinin tedavisi büyük önem taşıyor.

TEK VE ETKİN YÖNTEM AMELİYAT

Ameliyat sözcüğü belki anne ve babaları korkutabilir ancak penis eğriliği tedavisindeki altın standart yöntem cerrahi müdahaledir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu operasyonda penis kılıfı sıyrılır ve gereksiz bağlar alınır. Daha sonra eğriliğin pik yaptığı alanın karşı kısmı kalıcı dikişlerle sabitlenir. Bu işlemin androlojik cerrahiler konusunda yetkin bir cerrah tarafından yapılması çok önemlidir çünkü tüm bu işlemler gerçekleştirilirken penisin kısalması önlenmeli, simetri korunmalı, sinir ve damar yapısına dokunulmamalıdır.

Yazının Devamını Oku

Çözümde kilit rolü kadınlar üstleniyor

10 Ağustos 2021
Üroloji ve Androloji uzmanları olarak odak noktamız her ne kadar erkek sağlığı olsa da; cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisi ve sağlıklı bir cinsel yaşamın yeniden kazanılmasında kadınların da devreye girmesi önemlidir.

Bu hafta eşlerinin sorunlarına kayıtsız kalmayan kadınların nasıl fark yarattıklarından bahsetmek istiyorum. Siz de kadınların çözümdeki kilit rolünü merak ediyorsanız yazının devamına buyurun!

Hastalıkta ve sağlıkta…

Yaşamı beraber geçirmek için çıkılan yolda eşlerin her konuda birbirlerine desteği, sorunlara beraber göğüs gerebilmeleri önemli. Sonuçta evlilik demek hem mutlu hem mutsuz zamanda, hastalıkta ve sağlıkta birlikte olmak demek!

Kendi pratiğimde gözlemlediğim şu: Cinsel fonksiyon bozuklukları sadece erkekleri değil kadınları da mutsuz ediyor. Tedavi edilmeyen cinsel rahatsızlıkların ise çiftler arasında ciddi sorunlara neden olduğu ve hatta boşanmalara bile yol açtığı da artık bilinen bir gerçek.

Yazının Devamını Oku

Sperm matematiği uykularınızı kaçırmasın

26 Temmuz 2021
“Sperm matematiği” çiftlerin adeta korkulu rüyası! Ancak korkmaya, sıkılmaya gerek yok. Sperm matematiğini anlamanın ve problemi çözmenin yolları var. Gelin, sperm sayısını ve kalitesini artırmak için hem bireysel anlamda neler yapılabileceğini hem de tedavi yöntemlerinden bahsedelim.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin önündeki en büyük engellerden biri de erkeğin sperm sayısı ve kalitesinin yetersiz oluşudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün androloji çalışması kılavuzuna göre sperm sayısı alt limitinin mililitrede 15 milyon; toplam semen örneğinde ise 40 milyon olması gerekiyor. Bu sayının altında kalındığında erkeklerin baba olma ihtimali ne yazık ki azalıyor.

Hayır, kısır değilsiniz!

Öncelikle sorunu doğru şekilde tanımlayalım: Boşalma esnasında gelen meni içerisindeki sperm sayısı normalden az ise düşük sperm probleminin yani 'oligospermi’nin varlığından bahsedebiliriz. Yani eğer 1 mililitre meni içerisindeki sperm sayısı 15 milyondan az ise ya da bir boşalmada 40 milyondan az sperm hücresi mevcut ise bu, sperm sayısının düşük olduğunu gösterir.

Düşük sperm sayısına sahip olmanız baba olma şansını ortadan kaldırmaz ancak gebelik ihtimalini etkileyebilir. Bazı erkekler düşük sperm sayısına sahip olduklarının farkına bile varmadan baba olabilir. Yani, sayının düşük olması kısır olduğunuz anlamına gelmez! Doğru tedavi seçenekleri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sperm kalitesini ve sayısını artırmak mümkündür.

Ana belirti çocuk sahibi olamamak

Yazının Devamını Oku

Cinsellik için destek kuvvet: PRP (P-shot)

13 Temmuz 2021
PRP (Platelet Rich Plazma) tedavisi günümüzde hem tıp hem de kozmetik dünyasında adından sıkça bahsettiriyor.

Uygulandığı bölgede hücre yenilenmesini tetikleyen, kanlanmayı artıran ve iltihaplanmayı azaltan PRP uygulaması, androlojide en sık karşılaştığımız rahatsızlıklardan biri olan sertleşme probleminin tedavisinde de fark yaratan sonuçlar almamıza yardımcı oluyor.

Peki, PRP nedir? Sertleşme tedavisinde PRP nasıl uygulanır? Nasıl sonuçlar elde edilir? Haydi, bu hafta PRP ve sertleşme tedavisi dosyasını açalım!

Mutluluk aşısı androlojinin de gözdesi

Cinsel işlev bozuklukları arasında ikinci sırada yer alan sertleşme problemi (Erektil disfonksiyon), geliştirilen modern tedavi yöntemleri sayesinde günümüzde artık tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Bilindiği gibi sertleşme problemi yaşın ilerlemesiyle birlikte daha sık görülmeye başlıyor ve bu durum kişide özgüven kaybına yol açabiliyor. Hatta bazı partnerler bunu problem haline getirdiği için yaşanan duygusal gerilim ister istemez gündelik yaşama da yansıyor.

Artık bu soruna karşı elimizde artık çok güçlü bir silah var: PRP tedavisi

Öncelikle tedavinin çalışma şeklini anlatmak istiyorum. PRP tedavisi, kişinin kendi kanından elde edilen yenileyici hücrelerin vücuttaki problemli bölgelere enjekte edilmesidir. Bu işlemle vücudun kendi kendini tedavi etmesi amaçlanır. Saç ekiminden ortopediye, dermatolojiden plastik cerrahiye kadar pek çok alanda kullanılan bu yöntem artık androlojinin de başvurduğu tedavilerden biri ve sertleşme probleminde fark yaratan sonuçlar almamıza yardımcı oluyor. Bu nedenle de 'mutluluk aşısı' olarak adlandırılıyor.

Sizi kendi kanınız iyileştiriyor

Penise uygulanan PRP tedavisi P-Shot olarak adlandırılıyor. Bu tedavide amaç yeni damar yapıları oluşturarak ereksiyonun süresini ve miktarını uzatmak. Böylelikle de sertleşme sorununu düzeltmek. Uygulama kapsamında ilk olarak kişiden 20 cc kadar kan alınıyor ve tüpler içinde santrifüje yerleştiriliyor. Bu cihaz özel işlemle kan içindeki trombositleri ayrıştırıyor ve elde edilen plazma, enjektör vasıtasıyla penisin iki yanında bulunan ve sertleşmeyi sağlayan süngerimsi yapıya birkaç noktadan uygulanıyor. İşlem sadece birkaç dakikada tamamlanıyor.

Yazının Devamını Oku

‘Geç boşalma durumu’ da bir cinsel işlev bozukluğu

7 Temmuz 2021
Erken boşalma (prematüre ejekülasyon) problemi, birçok erkekte görülen son derece yaygın bir cinsel işlev bozukluğudur. Erkeklerde cinselliği olumsuz etkileyen rahatsızlıklar denilince ilk olarak akla, erken boşalma sorunu geliyor ama bir de bunun tam tersi olarak niteleyebileceğimiz, geç boşalma, bir diğer adıyla gecikmiş ejekülasyon problemi vardır ki; nadir görüldüğü için adeta bir mit olarak düşünülür.

Erken boşalmanın yaygın olduğu bir dünyada “Geç boşalma diye bir problem olabilir mi” diye düşünmeniz doğal. Oysaki geç boşalma da bir cinsel işlev bozukluğudur ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Geç boşalma gerçekten problem mi?

Geç boşalmayı cinsel uyarımın normalden fazla zaman alması şeklinde özetleyebiliriz. Ancak gerçekten bir geç boşalma probleminden bahsedebilmek için bazı kriterlere dikkat etmek gerekir.

Bazı uzmanlar teşhis koymak için 30 dakika, 45 dakika gibi sınırları baz alıyor. Fakat sadece buradan yola çıkarak bir problem olduğu sonucuna ulaşmanın doğru olmayacağı kanısındayım. Çünkü 45 dakika süren bir ilişkiden her iki taraf da memnunsa sorun yok demektir.

Yazının Devamını Oku

Cinsel ilişki esnasında ağrı çekiyorsanız, işte nedenleri…

30 Haziran 2021
Sağlıklı bir cinsel hayat, çiftler arasındaki ilişkinin de sağlıklı şekilde devam etmesi için çok önemli. Cinsel rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde eşler arasında onarılması güç problemlere neden oluyor. Bu rahatsızlıklardan biri de cinsel ilişkide veya sonrasında ağrı!

Genellikle haz almak amacıyla gerçekleşen cinsel birlikteliğin ağrı ile sonlanması hem erkek hem de kadın açısından oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ağrılı cinsel deneyimin sürekli tekrarlanması yani 'disparoni'ye dönüşmesi erkeklerde anksiyeteye, cinsellikten zevk almamaya ve hatta cinsellikten uzaklaşmaya yol açabilir.

Cinsel ilişkide ağrı çekiyorsanız bunun altında mutlaka farklı bir problem yatıyordur. İyi haber şu ki; problemin kaynağını tespit ettikten sonra rahatsızlığı tedavi edebiliriz. Siz yeter ki, vakit kaybetmeden bir üroloji ve androloji doktorunun kapısını çalın!

En yaygın neden prostatit

Yukarıda da bahsettiğim gibi cinsel birliktelik esnasında ve sonrasında erkeklerin yaşadığı ağrıların farklı nedenleri ve bu nedenlere göre de farklı tedavi yöntemleri vardır. 

Yazının Devamını Oku