Paylaş
Rahmi Koç Müzesi’nin içindeki Wilhelm Kaiser vagonunda ilginç bir yemek ve tören vardı.
***
Türkiye’nin önde gelen gazetecileri ve ünlü bir ressamının davet edildiği yemekte, Mey Grubu CEO’su Galip Yorgancıoğlu, bu davetlilere birer “rakıda ustalık beratı” verdi.
***
Yapılan seremonide, bu kişilere beratların neden verildiği de okundu.
***
Berat alan kişilerden biri de bendim.
Hiç rakı içmeden bu beratı nasıl aldığıma gelince, ustalık berat gerekçesinde bu yazılıydı.
Rahmetli babamın adına bana verildi.
***
Yorgancıoğlu’ndan hepimiz hakkındaki bu gerekçeleri istedim.
Pazar günü için eğlenceli olabilir.
MEHMET YILMAZ: RAKI SAATLERİNİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI
- Rakı bir çalar saattir...
Muhabbet vakti gelince çalan keyfin melodisidir rakı.
Her gün kendisini yeniden besteleyecek ustasını bekleyen, sadık bir refakatçidir.
Bir arkadaş muhabbetidir rakı...
Ve o muhabbeti, bir ustanın ilk kadehi açar.
Mehmet Yılmaz, rakıyı çalacağı saate ayarlayan ustadır.
“Arkadaşlar hazır mıyız” komutu ondan gelir.
Hem rakının saatini, hem muhabbetin vaktini ayarlayan ustamızdır o.
İş bu ‘Rakıda ustalık beratı’, “Rakı Saatlerini Ayarlama Enstitüsü”nce 18 Nisan 2016 günü Mehmet Yakup Yılmaz’a layık görülmüştür.
ALİ ESAD GÖKSEL: RAKI MASASINDA EN İYİ SATAŞMA USTASI
- Rakı bir sataşmadır...
Estetik bir sataşma, seviyeli bir bulaşmadır rakı.
Masada, sözü esirgenmez kılan, muhabbeti, keyifli bir maraza dönüştüren simyacıdır...
Sataşmak, keyfin katalizörü bir estetik provokasyonsa eğer...
Onun provokatörüdür Ali Esad Göksel.
Bu masa, “Hababam Sınıfı”, bizler de birer Hababam, o da “Rakı rakıdan başka bir şeydir” deyişini bize ezberleten Mahmut Hocamızdır.
“Sırnaşma, sataş” deyimi bu âlemin raconuysa eğer, “Rakı estetiğinde ustalık beratı” 18 Nisan 2016 günü Ali Esad Göksel Beyefendi’ye layık görülmüştür.
VAHAP MUNYAR: RAKI MASASASINDA HOŞGÖRÜ BERATI
- Rakı bir uzlaşmadır...
“Ne olacak bu memleketin hali” cümlesiyle başlayıp, “Arkadaş iyi ki varsın” cümlesiyle biten bir zamandır rakı.
Akil bir içkidir...
İçeni de akil kılar.
Seviyeli bir beraberliktir rakı.
İçeni de yüceltir, içileni de...
Her rakı masasının bir makulü, her makulün bir adı vardır.
O makulün bizim masamızdaki adı Vahap Munyar’dır.
Atanmış değil, seçilmiş bir mensubudur güzel adamlar masasının.
Oybirliğiyle seçilmiştir...
Hiçbir darbecinin indiremeyeceği adam gibi adamdır.
Rakıya katılmış en saf su gibidir Vahap...
Rakıyı da beyazlatır, bütün masaların örtüsünü de...
“Rakıda hoşgörü ustalığı beratı” 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Vahap Munyar’a verilmiştir.
LEVENT ÖZÇELIK: RAKININ MARCO POLO’SU BERATI
-Rakı bir seyahattir...
Rakı içmekse, Turgut Uyar’la birlikte “Bazen kalkıp gitmek iyidir” diyebilmektir.
Rakı kendi seyyahını yaratan bir seyahattir. “Yolculuk gidilecek yerden daha keyiflidir” mısrasının kafiyeleri rakı masasında yazılır.
Rakı bir seyahatse eğer, o seyahatin en tutkulu yolcusudur Levent Özçelik.
Rakıya su verip çelikleştiren, o çelikle dünyayı keşfe çıkan demiryollarını döşeyen adamdır.
Bu dünyayı kadeh kadeh dolaşmış, her durakta bir tek atarak, Piri Reis’in haritasından sonra, keyfin atlasını yapmıştır.
“Rakıda Marco Polo ustalık beratı” 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Levent Özçelik’e layık görülmüştür.
KANAT ATKAYA: RAKININ EN ‘COOL’ ELEMANI BERATI
- Rakı ‘cool’ elemandır...
İçkilerin en ağır abisi, masaların en delikanlı tayfasıdır.
İlk sözde o susar, son sözde o konuşur.
“Şehirlere bombalar yağarken, biz durmadan içerdik” cümlesinin en yeminli tercüman tarafından tercümesidir.
Rakı içeceksen delikanlı olmalısın...
Abiler loncasından ehliyet almalı, hak etmeli, hakkını vermelisin.
Rakının “ağır abilik tüzüğünü” yazmıştır Kanat Atkaya.
Tüzüklerle boğuşa boğuşa almıştır masadaki yerini.
Eğer o bir rakı masasındaysa, o masa meşrudur.
“Rakıda delikanlı ustalık beratı”, 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Kanat Atkaya’ya layık görülmüştür.
FATIH ALTAYLI: ADAM GİBİ İÇME BERATI
- Rakı şişede durmamaktır.
Şişede durmayı kabul etmemek, şişede durduğu gibi durmamak, bendini çiğneyip aşma halidir rakı.
Tek tek atmaktır, teke tek kalmaktır.
Şarjörüne tek mermi alan bir silahtır rakı. İçmekse bir düello, bir hesaplaşmadır.
Tek mermi atıp da hiç ıskalamamaktır...
Eğer rakı masası yuvarlaksa, dikdörtgen masanın şövalyesidir Fatih Altaylı.
‘Ne zaman adam oluruz” sorusuna, “Adam gibi içtiğimiz zaman” cevabını veren adamdır.
“Rakıyı adam gibi içme ustalık beratı” 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Fatih Altaylı’ya layık görülmüştür.
GÜNERİ CIVAOĞLU: RAKI LONCASININ PİRİ BERATI
- Rakı ustalıktır...
Her içkinin bir ustası, her ustanın bir piri varsa, işte o piridir içkilerin rakı. Ustaya usta gerek.
Her ahi loncasına da bir pir.
Rakı loncasının piri, Güneri Cıvaoğlu’dur.
Bütün rakıcılar onun paltosundan çıkmıştır.
Eğer günü gelip bütün rakıcılar kadehlerini kaldırıp bir tek atacaksa...
Ve sadece bir, biricik bir tekse eğer...
Şerefine kadeh kaldırılacak ve tek atılacak ustamız odur.
İlk kadeh onun için kaldırılır, son kadeh onun için saklanır.
“Rakıda ustaların ustası beratı” 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Güneri Cıvaoğlu’na layık görülmüştür.
İtirazı olan şimdi söylesin, yoksa sonsuza kadar sussun.
AHMET GÜNEŞTEKIN: AKŞAM GÜNEŞİNE KADEH KALDIRMA USTASI
- Rakı bir natürmorttur.
Kafamızda asılı yatay bir tablodur rakı masası.
Bir boş çerçevedir.
Her akşam yeniden boyadığımız, her kadehi fırça darbesine çevirdiğimiz, her gece yeniden duygu dünyamıza astığımız tek kişilik portredir.
Sanat ruhun gıdası ise eğer, rakı da onun ruh ikizidir. Günlerin kronolojisini kendi kafasına göre yazan içkidir.
Akşam vakti, tam da batarken doğan bir güneştir. Gece güneşidir rakı. Her gece yeniden başlayan bir ay tutulmasıdır.
Rakı bir gece güneşi ise, o güneşi çizen adamdır Ahmet Güneştekin...
Kadehini gece güneşine kaldıran akşamcısıdır masamızın.
“Rakıda gece güneşi özel ustalık beratı” 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Ahmet Güneştekin’e layık görülmüştür.
GALİP YORGANCIOĞLU: ALTIN İMBİK BERATI
- Rakı bir fotofinişsizliktir...
En iyi olma takıntısı, ipi hep birinci göğüsleme ihtirası, açık ara bitirme, fotofinişe kalmama tutkusudur. İçkiler yarışında bir sonrakine tur bindiren içkidir rakı.
Yarışa maraton gibi başlayıp, 100 metre heyecanı ile bitiren içkidir.
Adı aslan sütüdür, su katılmışı da, su katılmamışı kadar kıymetli mayidir...
İçmek kadar yapmak da maharet, ustalık ve tutku ister. Eğer rakıların bir şahı varsa, tabii ki bir peder şahı da vardır.
Bu âlemde masaya oturan bilir ki, bu kadeh ailesi pederşahidir, pederlerin şahı da Galip Yorgancıoğlu’dur...
Rakıyı yapan odur, bizi bir araya toplayan da o.
İçtimaya onun masasında çıkılır. Kadehler onun masasında kaldırılır.
“Rakıda altın imbik beratı” 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Galip Yorgancıoğlu’na layık görülmüştür.
ERTUĞRUL ÖZKÖK: RAKIDA ACEMİ USTALIK BERATI
- Rakı bir vasiyettir...
Nesilden nesle geçen, veraset vergisi babaya sevgiyle ödenen bir içkidir.
“Rakı içenin, başköşe büyüğün” şiarını kanunlaştıran içkidir.
Adabını arayan, masanın başköşesine o adabı oturtan bir teamüldür.
Rakı, muhabbet masasında kalkan her kadehte, kaybedilmiş babalara “Şerefine” nakaratlarını çınlatan kültürdür.
Babasının tektekçi meyhanelerinde, barın üzerine uzanıp kalamar alarak büyümüştür.
Rakı içmede ustalık beratı alamasa da, babasının oğludur, o adabın vârisidir.
“Rakı masasına ayak uydurmada acemi ustalık beratı”, 18 Nisan 2016 günü oybirliğiyle Ertuğrul Özkök’e verilmiştir.
Paylaş