Paylaş
‘İzmir’in projeleri “zirveye” çıktı’
Zirve önemli olmalıydı ki, “zirveye” sözcüğü çift tırnaklanmış, ayrıca kara başlık ortasında kırmızı rengiyle göze çarpıyordu.
Eklenen bir de fotoğraf vardı habere. Son yıllarda artık uluslarası toplantılarda gelenek olduğu üzere, toplantıya katılan bir hayli kalabalık zevat, aralarında üç hanımefendi olmak üzere, ayakta poz vermişlerdi fotoğrafta.
Toplantı gerçekten önemli olmalıydı; esasen fotoğrafta görülen kişiler de İzmir için değer taşıyan insanlardı.
* * *
Haber, öncelikleri belirlenmiş “İzmir’in Beklentileri” ile ilgiliydi. Son genel seçimde İzmir’in iki “bakan” çıkarmış olması gerçeği karşısında, artık Ankara’nın “İzmir’in Beklentileri”ne yakın durması dileğinin dile getirilmesinin tam zamanı olmalıydı ki, böylesine “doruklu” bir buluşma gerçekleşmiş oluyordu.
Toplantıya -milletvekilleri, parti il başkanları olmak üzere- katılanlar, ‘tek yürek’ olmaya çağrılıyor, son genel seçimde İzmirli seçmenin Başkent’le işbirliği yapılmasını “işaret ettiği” değerlendirmesiyle, “Sağlanacak güçbirliğinin önümüzdeki tüm engelleri aşacağına inanıyor ve şehrin partisi olmaz düşüncesinden hareketle” hareket edilmesi isteniyordu.
“Bugün ortak teşhislerimiz üzerinde uzlaşıp ortak eyleme geçme zamanıdır” diyordu kimi konuşmacılar.
İzmir’in Beklentileri’nde “ortak teşhis” konulmuş olmakla İzmir’in gelişmesi adına siyastçileri “parti gözlüğü”nü çıkarmaya çağırmak diye özetlenebilir, “İzmir’in projeleri ‘zirveye’ çıktı” haberi.
Kuşkusuz, bu çağrı sıradan bir söylem değil. İzmir’de önemli yatırımlara kaynak sağlayan işadamları bir “Güçbirliği Zirvesi” gerçekleştirmiş ve Swissotel Grand Efes’te üç saat boyunca süren toplantının sonunda yapılmış bu çağrı.
* * *
Ve nedir “İzmir’in Beklentileri.”.
İzmir’den İstanbul ve Ankara’ya hızlı tren... Konak Tuneli... Otoyol bağlantıları... Alsancak Limanı’nın 3. nesil gemilere açılması... Çandarlı’ya liman yapılması... Kruvaziyer ve yat limanları... Kent Dönüşümü Projesi’nin desteklenmesi... SİT alanlarına ilişkin özel yasa... Kongre merkezlerinin yapılması... EXPO 2020... Ege Medeniyetleri Müzesi açılması... Teşvik politikalarının yeniden düzenlenmesi... İzmir’in Bilişim Vadisi olması....
Düşündüm şöyle; “zirveye çıkmış” bunca “beklenti” varken herhalde sanata söz düşmez. Zaten “Güçbirliği Zirvesi”ne katılanlar da sanattan hiç söz etmemiş.
Ekimle birlikte sanat etkinlikleri başlar İzmir’de. Sanatçılar yaz yorgunluklarını atarlar üzerlerinden. Acaba onlar da alıştılar mı, artık İzmir’in havasına suyuna! Her ne kadar sanat ‘havadan sudan’ söz etmekle olmuyorsa da İzmir bu, nasıl vazgeçilir havasından suyundan!
Paylaş