Vizeyi son dakikaya bırakıyoruz pasaportun süresine bakmıyoruz
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
YURTDIŞI turlarda yaşanan sorunların başında alınamayan vize ve süresi yetersiz pasaportlar geliyor. Bu yüzden de ya tatile başlamadan yatırılan tur bedelleri yanıyor ya da sınır kapılarından geri dönülüyor.
YURT dışı turlarda, süresi dolan pasaport, alınmayan vize, kaybolan bagaj, fiyata dahil olmayan hizmetler, merkezde bulunmayan oteller, alışverişe dalıp, uçağı kaçırmalar yüzünden yaşanan sorunların hızla artması, Turist Rehberleri Birliği’nin (TUREB) bir seyahat rehberi hazırlamasına neden oldu. TUREB’e üye profesyonel rehberlerin ortak hazırladığı bu çalışmada, yaşanan sorunlar madde madde sıralanıyor ve tatilin zehir olmaması için gerekli ipuçlarına yer veriliyor. Yurdışı turlarda yaşanan sorunların başında da alınamayan vize ve süresi yetersiz olan pasaportlar geliyor. Bu da tatilcilerin, ya tatile başlamadan yatırılan tur bedellerinin yanmasına ya da sınır kapılarından geri çevrilmelerine yol açıyor.
REHBERLER SIKINTI ÇEKİYOR: Acentalar aracılığıyla tatilini yurt dışında geçirmek isteyenlerin seyahat öncesi ve sonrasında yaşadıkları sorunlar, sadece tatilcilerin ve acentaların değil, aynı zamanda tura liderlik eden profesyonel rehberlerin de başını ağrıtıyor. Organize turlarda tüketici haklarıyla ilgili sorunlar ön plana çıkarken, buna da imzalanan sözleşmelerin dikkatli okunmaması, tura neyin dahil neyin hariç olduğunun incelenmemesi yol açıyor. Ne zaman, nereye, neyle gidileceği ve tüm bu hizmetler için ne kadar ekstra bedel ödeneceği, satın alınan paketin neleri kapsadığı, ulaşım aracının niteliği, konaklanılacak yerlerin konumu ve özelliği, ulaşım araçlarında geçecek süreler, kalkış ve dönüş saatleri, tur iptal şartları gibi bilgilerin seyahat acentasından önceden edinilmesi gerekiyor.
VİZE SORUNU: Arkadaşımız Mehtap Özcan, TUREB’in hazırladığı rehberle ilgili olarak Birlik Başkanı Şerif Yenen’le görüştü. Yenen, seyahat sırasında ziyaret edilecek veya transit geçilecek ülkeler için ilk önce vize alınması gerektiğine dikkat çekerek, "Vize, seyahat acentalarının en çok karşılaştığı sorunlar arasında ilk sırada yer alıyor. Bu sorun, vizenin alınamaması ya da belgelerin eksik olmasından kaynaklanabiliyor ya da işlemlerin geç yapılması yüzünden ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, seyahat edilecek ülkenin vize koşulları, istenen belgelerin yeterliliği ile ilgili önceden araştırma yapmak gerekiyor. Vize alınamadığı takdirde bu bilginin turu organize eden acentaya önceden bildirilmesi gerekiyor. Ancak, bu süre acentaların teamülüne göre değişebiliyor. Zamanında haber verilmediği takdirde seyahat acentasının bu turu başkasına satma şansı kalmıyor. Tur bedelinin bir kısmı ya da tamamı yanabiliyor. Yurtdışı turlara katılma kararının olabildiğince erken verilmesi ve vize belgelerinin eksiksiz tamamlanması gerekiyor. Vize kesinleşinceye kadar tur rezarvasyonunun kesinleştirilmemesi en doğru uygulama oluyor" dedi.
Tatile çıkarken sigorta yaptırın
SEYAHAT acenteleri ve operatörleri yüzünden yaşanan tur iptali, erteleme ya da gezinin tamamlanamayıp, ani dönüşlerin yaşanması durumlarında zararın tanzim edilmesi için seyahat sigortasının yapılması yasal olarak zorunlu. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığı taktirde. bu sigorta devreye giriyor ve zarar kolayca karşılanabiliyor. Ancak, bazı acenteler, bu sigortayı yapmaya biliyor. Bu nedenle zorunlu seyahat sigortası yapılıp, yapılmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
Pasaportta en az 6 ay süre olmalı
VİZE önceden alınmış ve süresi henüz dolmamış olsa dahi, pasatortun geçerlilik süresinin en az altı ay daha olması gerekiyor. Pasaporun geçerlilik süresinin kontrol edilmemesi, bazı ülkelere girişte sorun yaşanmasına neden olabiliyor. Bu uygulamadan bilgisi olmayan bazı tatilciler, 3- 5 ay geçerliliği kalan pasaportlarıyla seyahate çıkabiliyor ve tatile başlamadan geri dönmek zorunda kalabiliyor.
Vizede konsolosluklar işi zorlaştırıyor
VİZE yüzünden yaşanan sorunların en önemli nedenini konsoloslukların uygulamaları zorlaştırma yoluna gitmesinden kaynaklandığını savunan Club İremtur Yurt Dışı Turlar Müdürü Ali Şeker, çoğu konsolosluğun vize verme sürelerinin oldukça uzun sürdüğüne dikkat çekiyor. Ali Şeker, böyle sorunlarla karşılaşmamak adına özellikle yurt dışı turlarda zamanı iyi değerlendirmenin ve istenilen belgeleri eksiksiz teslim etmenin önemli rol oynadığını söylüyor.
Türkiye’de 5 bin 184 seyahat acentesi var
TÜRKİYE’de merkez ve şubeleriyle toplam 5 bin 184 seyahat acentası bulunuyor. B bu acentaların bir kısmı sadece yurt içi tur düzenlerken bazıları da hem yurt içi hem yurt dışı tur organizasyonu yapıyor. Gördükleri hizmetlere göre ’A’,’B’ ve ’C’ olmak üzere üç gruba ayrılan acentaların bulundukları gruba göre de verdikleri hizmetler değişiyor. ’A’ grubu seyahat acentaları tüm seyahat acentalığı hizmetlerini görebilirken, ’B’ grubu acentalar uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile ’A’ grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri tur paketlerini satabiliyor. ’C’ grubu seyahat acentaları ise sadece yurtiçi tur düzenleyebiliyor.