Tüketici kredisinde ’sabit bedel’ ve ’düşük komisyon’u iyi inceleyin
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BANKALAR arasında yaşanan rekabet, tüketici kredilerine uygulanan masraf ve komisyon oranlarına da yansıması, bu oranların yüzde 1’lere kadar çekilmesine neden oldu.
Ancak, oranı düşüdüğünü açıklayarak rekabette ön plana çıkmaya çalışan bazı bankaların, sabit bedel uygulamasına gitmesi, özellikle 5 bin YTL’nin altında kullanılan ihtiyaç kredilerinde komisyonların yüzde 30’lara kadar ulaşmasına yol açıyor.
BANKALARIN geçtiğimiz Ramazan Ayı’nda kredi kartlarıyla başlattığı, Şeker Bayramı’nda tüketici kredi faizlerine kaydırdığı rekabet, şimdi "dosya masrafı" adı altında uygulanan kredi komisyonlarına sıçradı. Başta kamu olmak üzere, bir çok banka, tüketici kredilerinde uyguladığı komisyon oranlarını yüzde 1’lere kadar çekti. Buna rağmen, bazı bankaların dosya bedellerini sabit tutulması, özellikle 5 bin YTL’nin altındaki ihtiyaç kredilerine yansıtılan komisyon oranın yüzde 30’lara kadar çıkmasına yol açıyor. Bu da faiz oranı düşük olsa dahi kullanılan kredinin astarını yüzünden pahalıya patlatıyor.
Ardakadışımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, özel ihtiyaç kredilerinde en düşük komisyon oranı yüzde 1’le Ziraat Bankası, yüzde 2 ile Akbank, Halkbank ve Yapı Kredi uyguluyor. Ancak, bu Halkbank’ta 50 YTL, Ziraat Bankası’nda 100 YTL, Yapı Kredi Bankası’nda ise 200 YTL’nin altında olmuyor. Vakıfbank, Finans, Oyakbank, Akbank ve Fortis, en az 150 YTL, TEB 175 YTL, Garanti 285 YTL, Citibank ve Şekerbank 250 YTL’den başlattığı komisyon bedeli Tekstilbank’ta 300 YTL’ye kadar çıkıyor.
Bunun sonucunda, bankadan kullanılan 1000 YTL’lik bir tüketici kredisi için dosya ve komisyon bedeli olarak ödenen bedel 20 YTL’den başlayıp, 300 YTL’ye kadar ulaşabiliyor.
KOMİSYON ORANLARI
ZİRAAT BANKASI: Ziraat Bankası çekilen tüketici kredisi tutarının yüzde 1’i kadar komisyon alıyor. 1000 YTL’lik çekilen tüketici kredisi için 100 YTL komisyon ödeniyor.(vadeye göre değişmiyor)
İŞ BANKASI: İş Bankası, 1000 YTL’lik nakit ödemeli tüketici kredisi için 1-24 ay vadeli kredide 120 YTL, 25-60 ay vadeli kredide 180 YTL dosya masrafı alıyor.
GARANTİ BANKASI: Garanti Bankası, 12 ay vade ile 5 bin YTL’ye kadar olan tüketici kredileri için 285 YTL masraf ücreti alıyor.
YAPI KREDİ: Yapı Kredi’de minimum 200 YTL olmak üzere, kredi tutarı üzerinden yüzde 2 oranında masraf alınıyor. 10 bin YTL’ye kadar olan kredilerde masraf tutarı 200 YTL oluyor.
FORTİS: Fortis, 2 bin YTL’ye kadar olan tüketici kredisi için toplamda 150 YTL masraf ve komisyon ücreti alırken, 2 bin ile 5 bin YTL’ye kadar olan krediler için ise 280 YTL masraf alıyor. (vade önemli değil)
HALK BANKASI: Halk Bankası en az 50 YTL olmak üzere, tüketici kredileri üzerinden yüzde 2 oranında masraf alıyor. (vadesi önemli değil)
CİTİBANK: Citibank, tüketici kredilerinde 250 YTL’lik masraf ücreti alıyor ve bu tutar çekilen kredi miktarının içinden kesilmiyor, kredinin taksitlerine ekleniyor.(vade önemli değil)
ŞEKERBANK: Şekerbank’da tüketici kredilerinde sabit tutar olan 250 YTL komisyon ücreti alınıyor.
OYAKBANK: Tüketici kredilerinde Oyakbank, vadeye ve çekilen tutara göre değişen 150 ile 560 YTL arasında değişen masraf ücreti alıyor.
AKBANK: Akbank, kredi tutarı üzerinden sadece yüzde 2 oranında masraf alıyor. Bu da en az 150 YTL oluyor.
TEKSTİLBANK: 1000 YTL’den 5 bin YTL’ye kadar çekilecek tüketici kerdilerinde 300 ytl masraf alınıyor. Bu tutar 5 bin YTL üzeri kredilerde 350 YTL’ye çıkıyor. (VADE ÖNEMLİ DEĞİL)
VAKIFBANK: 1000 YTL’den 10 bin YTL’ye kadar 12 vade ile çekilen tüketici kredileri için 150 YTL masraf alınıyor.
FİNANSBANK: 1000 YTL tutarındaki kredi için 150 YTL masraf alınıyor.
TEB: İhtiyaç kredilerinde 175 YTL’den başlayıp 300 YTL’ye kadar dosya masrafı tahsil edilmektedir.