Telekom’un ’tarife ayarı’nın faturası 720 milyon dolar

TÜRK Telekom’un aybaşından itibaren uygulamaya koyduğu yeni tarifeler, vergiler dahil 7.2 kuruş olan bir dakikalık şehiriçi görüşme bedelinin, 9.1 kuruşa ulaşmasını sağladı.

27.5 kuruş olan milletler arası görüşme bedeli ise 12 kuruşa indi. Böylece, yüzde 56’ya varan indirimlere rağmen, cirosunun yüzde 80’ini şehir içi görüşmelerin oluşturduğu Türk Telekom, son gerçekleştirdiği tarife değişikliğiyle cirosunu bir anda 720 milyon dolar artırdı.

MART ayından itibaren şehiriçi görüşmelere yüzde 26 zam yapan Türk Telekom, şehirler ve milletler arası görüşme tarifelerinde ise yüzde 60’a varan indirime gitti. Bunun sonucunda, 7.2 kuruş olan KDV ve ÖİV dahil bir dakikalık şehiriçi görüşme bedeli, 9.1 kuruşa ulaştı. 27.5 kuruş olan milletler arası görüşme bedeli ise vergiler dahil 12 kuruşa indi. Böylece, yüzde 60’a varan indirimlere rağmen, cirosunun yüzde 80’ini şehir içi görüşmelerin oluşturduğu Türk Telekom’un, son gerçekleştirdiği tarife değişikliğiyle 2007 cirosunu bir anda 720 milyon dolar artırması bekleniyor. Bu yolla bir taşla iki kuş vuran Telekom, bir yandan gelirlerini artırırken diğer yandan da cep telefonunda rekabeti uluslararası görüşmelere kaydıran GSM operatörlerine de, "pazarda ben de varım" mesajı gönderdi. Tüm bunları yaparken, Telekomünikasyon Kurumu’nun şehirler ve milletler arası ucuz telefon görüşmesi sağlatmaları amacıyla 2004 yılında lisans verdiği 45 Uzak Mesafe Telefon Hizmeti (UMTH) veren operatör kuruluşun da rekabet şansını ortadan kaldırmış oldu. Bunda da Telekom’un şehirler arası görüşmelerde yaptığı yüzde 60’lık indirime karşın, UMTH operatörlerinden aldığı ara bağlantı ücretlerinde uyguladığı indirimin yüzde 5 ile yüzde 20 arasında kalması etkili oldu.

10 FİRMA ÇEKİLDİ: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, 2006 yılında 200 milyon dolarlık şehirler ve milletler arası görüşme gerçekleştirten pazarda ucuz tarife avantajı kaybedildi. 2004’den bu yana 10 firma lisans iptali yoluna gitti. Pazarda rekabet eden firma sayısı da 35’e düştü. Bu firmalar arasında yatırım yapanların sayısı ise 20’yi aşamadı.

Telekom, 18 milyon 918 bin aboneye yılda 47 milyar 780 milyon dakika telefonla görüşme sağlatıyor. Bunun 38 milyar 400 milyon dakikasını şehiriçi görüşmeler oluşturuyor. Tarifelerde son olarak yapılan ayarlamalarla sadece şehiriçi görüşme gerçekleştiren abonelerin faturasına yüzde 18 ile yüzde 26 arasında değişen zam oranlarıyla yansıyacak. Telekom’un şehirler ve milletler arası görüşme tarifelerinde yaptığı yüzde 60’a varan son indirimi, UMTH operatörü firmaların, ADSL modem üzerinden görüşme yapılmasına imkan sağlayan VOIP’e ağırlık vermesine neden oldu. Telekom hatları yerine internet üzerinden hizmet vererek, Telekom’un ara bağlantı ücretini ekarte etme yoluna giden firmalar gözünü şimdi de ADSL kullanıcılarına dikti.

YANLIŞ REKABET: Türk Telekom’un Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan yeni tarifelerinin sektördeki rekabeti daha da artıracağını savunan Telekom yetkilileri ise adil rekabet istediklerine dikkat çekerek, "1 Mart 2007’de yürürlüğe giren son fiyat dengelemesinden sonra alternatif operatörler, arabağlantı ücretlerinin üzerinde şehirlerarası aramalarda yüzde 25; uluslararası ve GSM aramalarında ise yüzde 25 ila 40 arasında brüt kar marjına sahipler. Bu şekilde alternatif operatörlerin hizmetlerle değil sadece fiyatlarla gerçekleştirilmeye çalıştıkları rekabet yeni düzenlemeyle daha adil bir platforma taşınacak. Böylece adil rekabet ortamı içinde yüzde 45’i kamuya ait Türk Telekom’un da değerinin korunma imkanı da sağlanmış olacak" dediler.

Yaprak dökümü başlayacak

DOĞAN Telekom Genel Müdürü Cem Erkun pazara ilk girdiklerinde 45 firma olduğunu söyleyerek, "Bu sayı gün geçtikçe azalıyor. Rekabet bu kadar ağırlaşırsa internette yaşananın kısa sürede uzak mesafe telefon hizmeti veren firmalara da kayacağını düşünüyorum. Telekom’un bu agresif tavrı, ortalama yatırımı 10 milyon dolar olan operatör firmaların pazardan çekilmesine yol açabilir. Telekom’un gerçek rakibi GSM operatörleri. UMHT operatörleri ise Telekom2un pazarının büyümesine katkı sağlıyor. Bizim varolma çabamız Telekom2un da pazarını büyütmesini sağlayacak" dedi.

Haksız rekabet yaratıyor

TELEKOM’un yeni tarifesiyle Hesaplı Hatt’ta ücretsiz verdiği 100 kontörün kullanımını gecenin geç saatlerine kaydırdığını söyleyen Telkoder yetkilileri, "Telekom sadece şehir içine uyguladığı zamla değil, geç saatlere kaydırdığı bu hediye kontörlerden yüzde 20’si bile kullanılmasa, 88 miyon dolarlık ek kazanç sağlamış olacak. Buna karşın, rekabete açık şehirlerarası görüşme fiyatlarını Avrupa Birliği ortalamasının çok altında tutarak tüm rakiplerini yok edecek" dedi.

Amerika’yla artık 12 kuruşa konuşuluyor

MILLENICOM Genel Müdürü Tuğrul Cora, "Telekom’un özelleştirildiği 2004 Ağustos ayından önce Almanya, Amerika Kanada gibi ülkelerin sabit hatlarını aramanın dakika bedeli yaklaşık 1 YTL iken bu, yeni tarifeyle 12 kuruşa indi. Uluslararası aramalarda yüzde 88’lere ulaşan bu indirim, UMTH operatörlerinin sadece şehirler arasında değil, uluslararası görüşmelerde de rekabet gücünü tamamen yitirmesine yol açtı" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları