Güç ya da bakım bedeli adı altında su, elektrik, doğal gaz kablo TV ve telefolardan her ay alınan sabit ücretlerin faturası, ‘‘sıfır tüketim’’de bile 24 milyon 383 bin liraya ulaşıyor.
Bu sabit ücretler, asgari tüketim gerçekleştiği taktirde 40 milyon liraya ulaşıyor.Kullanılmasa bile en yüksek aylık faturayı 7 milyon lirayla İGDAŞ çıkarıyor.
GSM operatörü şirketlere özenen TEDAŞ, İGDAŞ, İSKİ, Türk Telekom gibi kamu kuruluşları da artık, cep telefonlarında olduğu gibi kullanılmasa dahi abonelerden düzenli olarak sabit ücret almaya başladı. Bunun sonucunda abonelere, ‘‘sıfır tüketim’’de bile su, elektrik, doğal gaz kablo TV ve telefonun aylık faturası, 24 milyon 383 bin lirayı buluyor. Bu sabit ücretlerin faturası, tüketim gerçekleştiği taktirde daha da kabarıyor. Asgari tüketimde bile abonelere çıkarılan aylık faturalar, 92 milyon 261 bin lirayı buluyor. Bunun da 40 milyon lirasını güç ya da bakım bedeli adı altında alınan sabit ücretler oluşturuyor.
Hürriyet'in Tüketici Köşesi olarak cep telefonlarıyla birlikte başlatılan sabit ücret uygulamasının, kullandığımız elektrikten yaktığımız doğal gaza, musluktan akan sudan sabit telefona kadar yaygınlaşması üzerine bir araştırma yaptık. Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu'nun yaptığı bu araştırmada, güç ya da bakım bedeli adı altında abonelerin su, elektrik, doğal gaz, kablo TV, cep ve sabit telefon için ödedikleri sabit ücret bedellerini belirlemeye çalıştık. Bunu da, sıfır tüketimin yanı sıra asgari tüketimi göz önüne alarak gerçekleştirdik.
SU: İSKİ, konutlarda kullanılan musluk suyu için, aldığı bakım ve atık bedelini sıfır tüketimde abonelerine 656 bin lira olarak yansıtıyor. Ancak, bu bedel, tüketim gerçekleştiği an, oldukça kabarıyor. Bu da, İSKİ'nin kullanılan su bedeli kadar atık su bedeli almasından kaynaklanıyor. Buna göre, ayda 11 metreküp su tüketen bir aboneye, 8 milyon 397 bin lira fatura çıkarılıyor. Bunun 3 milyon 58 bin lirasını tüketilen su kapıyor. Geri kalan 5 milyon 339 bin lirayı ise vergi, bakım ve atık su bedelleri oluşturuyor.
ELEKTRİK: Gerek Boğaziçi Elektrik Kurumu gerekse Aktaş, güç bedeli adı altında fatura başına konutlarda 1 milyon, işyerlerinde 4 milyon, sanayide ise 10 milyon lira sabit ücret alıyor. Faturalara ayrıca, kullanılan elektriğin yüzde 5'i oranında Belediye Vergisi, yüzde 18 oranında da KDV ekleniyor.
Bunun sonucunda ayda 150 kilowat saat elektrik tüketilen bir konuta, 17 milyon 84 bin liralık fatura çıkarılıyor. Bunun da, 12 milyon 930 bin lirasını kullanılan elektrik, geri kalan 4 milyon 154 bin lirayı vergi ve güç bedeli oluşturuyor.
DOĞAL GAZ: İGDAŞ, abonelerinden hizmet ve sayaç kirası adı altında abonelerinden toplam 6 milyon lira sabit ücret alıyor. Bu sabit ücretler için KDV de ödemek zorunda kalan abonelere, sıfır tüketimde bile her ay 7 milyon liralık fatura çıkarılıyor. Bu fatura 100 metreküplük tüketimde 39 milyon 405 bin liraya ulaşıyor. Bunun, 27 milyon 405 bin lirasını tüketim bedeli, geri kalanını ise 12 milyon lirasını vergi ve sabit ücretler kapsıyor.
TELEFON: Türk Telekom, abonelerine konuşsun ya da konuşmasın, her ay 100 kontür bedeli karşılığında fatura çıkarıyor. Bu da, KDV'siyle birlikte 4 milyon 874 bin lirayı buluyor. Şayet abone 100 kontürü aşarsa, bu bedelin üzerine aşan kısım da eklenerek, aboneden tahsil ediliyor. Buna göre, ayda 180 kontürlük görüşme gerçekleştiren Telekom abonesinin faturası 8 milyon 772 bin lira oluyor.
KABLO TELEVİZYON: Türk Telekom, kablo TV abonelerine kullansın, kullanmasın her ay 120 kontür karşılığında fatura çıkarıyor. Bu da, KDV dahil 5 milyon 848 bin lira oluyor.
CEP TELEFONU: GSM şirketlerinden Turkcell, 2 milyon 565 bin 217 lira, Telsim de 2 milyon 900 bin lira sabit ücret bedeli alıyor. Aria ise sabit ücret almıyor. Ancak, tarifesini yüksek tutarak, aradaki farkı kapatıyor. Cep telefonu aboneleri, bu sabit ücretin dışında telefonlarını kullanmasalar dahi her ay KDV, eğitime katkı payı, Özel İşlem ve İletişim Vergisi'nin yanı sıra Telekominikasyon Kurumu Kullanım Bedeli ödemek zorunda kalıyor. Bunların sabit ücretle birlikte toplamı, Telsim'de 5 milyon 5 bin lira, Turkcell'de 4 milyon 471 bin lira oluyor. Aria'da ise aboneler, eğitime Katkı Payı ile Özel İşlem vergisini her ay değil, abone olduklarında toplu olarak ödüyor. Bu nedenle Aria faturalarında sadece Özel İletişim Vergisi, KDV ve Telekominikasyon Kurumu Kullanım Bedeli yer alıyor.
Şayet abone, ayda 5 milyon liralık bir görüşme gerçekleştirirse, Telsim'in çıkardığı fatura 12 milyon 155 bin, Turkcell'in 11 milyon 621 bin, Aria'nın da 7 milyon 525 bin lira oluyor. Bu 5 milyon liralık görüşme için abonelerin Telsim'de ödediği sabit ücret ve vergilerin toplamı, 7 milyon 155 bin lira, Turkcell'de 6 milyon 621 bin lira, Aria'da ise 2 milyon 525 bin lira oluyor.
Sıfır tüketimin faturaları
Hizmet Sabit ücret (TL)
Su 656.000
Elektrik 1.000.000
Doğal gaz 7.000.000
Telefon 4.874.000
Cep telefonu 5.005.000
Kablo TV 5.848.000
TOPLAM 24.383.000
Taksi müşterisine milyarlık sigorta
Atatürk Havalimanı taksilerinde, İstanbullu müşterilere 1 milyar liralık ücretsiz ferdi kaza sigortası uygulaması başladı. Bu taksileri kullanan müşteriler, bir yıl süreyle, sadece taksiyle seyahat ederken değil, herhangi bir kaza durumunda da tazminat alma hakkına sahip olacaklar. Arkadaşımız Nafiz Albayrak, sigorta uygulamasıyla ilgili olarak Havalimanı Taksicileri Kooperatif Başkanı Yahya Uğur'la görüştü. Dünyada eşi olmayan bir uygulama başlattıklarını söyleyen Uğur, ‘‘1 milyar liralık sürekli sakatlık ve yaşam kaybı teminatı sağlayan kaza sigortası uygulamasını, Ada Brokers ve AIG Sigorta şirketleri işbirliğiyle gerçekleştirdik. Bunun için de müşterilerimizin, verilen poliçeleri doldurup, şoföre teslim etmesi yeterli olacak’’ dedi.
TTK sattığı kömüre zam uyguluyor
TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu (TTK), gelen zammı daha önce ücreti ödenip sezon içerisinde teslim alınmayan kömürlere de yansıtıyor. Okuyucularımızdan Hacer Fatma Uluçay'ın şikayetiyle ilgili görüştüğümüz TTK yetkilileri, ‘‘Kurumumuzda uygulanan satış kurallarına göre bedeli önceden ödense de sezon bitimine kadar alınmayan kömürlere zamlı fiyat uygulanıyor. Sezonumuzda 15 Haziran ile 31 Mayıs tarihleri arasını kapsıyor. Satış noktalarında da müşterilerimizin görebileceği yerlerde, kömür alım sürelerini gösteren ilanlar yer alıyor’’ dediler.
POSTA KUTUSU
VEDAT VURAL'ın bilgisayarının faturası Vestel tarafından adresine gönderildi.
ŞEVKET KUDAK'ın fırınının termostatı Arçelik tarafından değiştirildi.