Servis ve yemek faturası özel okul fiyatını yakaladı

HER 100 öğrenciden 40’ının okula servisle gittiği, 30’unun yemeği okulda yediği Türkiye’de, servis ücretlerine yüzde 15, yemek bedellerine yüzde 13 zam yapıldı.

İstanbul’da en uzun mesafeye giden öğrencinin yıllık servis bedeli 2 bin 700 YTL’yi, yemek ücreti de 2 bin YTL’yi buluyor. Bunların 4 bin 700 YTL’lik toplam bedeli, bazı özel okulların eğitim ücretini geride bırakıyor.

EYLÜL ayıyla birlikte çocuklu aileleri saran okul telaşı, 2006-2007 öğretim yılına yönelik servis ve yemek ücretlerinin belirlenmesiyle birlikte hat safhaya ulaştı. Her 100 öğrenciden 40’ının servis kullandığı, 30’unun da yemeği okulda yediği Türkiye’de orta öğretim kurumlarında catering hizmeti veren firmaların 300’e, servis araçlarının sayısının da 38 bine ulaşmasını sağladı.

4 MİLYAR YTL’Yİ AŞIYOR: 6 milyon orta öğretim öğrencisinin 10 bin okulda eğitim gördüğü Türkiye’de önümüzdeki eğitim yılına ilişkin servis ve yemek ücretleri de belirlendi. Buna göre, İstanbul’daki özel ve devlet okullarının servis ücretlerine yüzde 15, yemek bedellerine de yüzde 13 zam yapıldı. Bunun sonucunda, okul servislerinin oluşturduğu pazarın hacmi, 2 milyar 700 milyon YTL’ye ulaşırken, catering hizmetlerinin yıllık hacmi de 1 milyar 350 milyon YTL’yi buldu.

OKUL ÜCRETİNDEN FAZLA: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de servis araçlarından yararlanan öğrencilerin yüzde 50’sini yemek hizmetini kullanan öğrecilerin de yüzde 60’ını İstanbul’da eğitim gören öğrenciler oluşturuyor. İstanbul’daki veliler, servis ücreti olarak en kısa mesafe için aylık 100 YTL ödemek zorunda kalacak. Oysa aynı mesafenin bedeli İzmir’de 57 YTL, Ankara’da ise 69 YTL’yi geçmiyor. Uzun mesafede ise İstanbul, İzmir ve Ankara’nın arasındaki bu fark daha da açılıyor. 20 kilometrelik mesafe için İstanbul’da 220 milyon YTL olan servis ücreti, İzmir’de 115 milyon YTL oluyor. Ankara’da ise 108.5 YTL’yi geçmiyor. Belediye ve Servis Odaları tarafından belirlenen bu bedeller, sadece devlet okullarında uygulanıyor. En uzun mesafe için talep edilen servis ücretleri özel okullarda ise 300 YTL’yi buluyor. Böylece 2.7 bin YTL’ye ulaşacan servis ücretine yıllık 2 bin YTL’lik yemek bedeli de eklenince, fatura toplam 4.7 bin YTL’ye çıkıyor. Bu da İstanbul’da 4 bin 100 YTL’den başlayan bazı özel okullardaki eğitim ücretini geride bırakıyor.

TARİFEYİ AŞAN VAR: İstanbul’da öğenciler her gün ortalama servisle 15 kilometre yol kat ederken, bu Ankara da 12 kilometreye kadar düşüyor. İstanbul Servisçiler Odası Başkanı Musa Çakrak, özellikle özel okullara hizmet veren servislerde, yasal olmasa da belirlenen fiyatların ortalama yüzde 30 üzerine çıkıldığına dikkat çekiyor. Özel okul sayısının 1799 olduğu Türkiye’de bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin sayısı 280 bin 393’ü buluyor.

YEMEKTE FİYAT UÇURUMU: Türkiye’de okulda yemek yemenin bedeli ise yıllık 825 YTL’den başlayıp, 2 bin 80 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Özel okulların yemek ücretleri, devlet okullarına oranla yüzde 100 fark edebiliyor. Fiyatın belirlenmesinde de sunulan yemek çeşidi, salata alternatifleri ve fast food seçeneği etkili oluyor.

Yemek hangi okulda kaça

Saint Joseph: Hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler zorunlu olarak yemek hizmeti alıyor. Her yarı dönem için 720 YTL’lik ücret alınıyor. Açık büfe salata, çorba ve meyvenin yanısıra 5 çeşit ana yemek seçeneği bulunuyor.

BJK Okulları: Yıllık 1550 YTL’lik yemek üzreti alınıyor.

Eyüboğlu Koleji: Yıllık yemek ücretinin 2 bin 75 YTL olduğu belirtiliyor.

Robert Koleji: Birinci dönem için 730 YTL ikinci dönem için de 655 YTL’lik yemek ücreti alıyor.

TED Ankara Koleji: Öğrencilerde bir öğün bedeli olarak 6.5 YTL’lik ücret alınıyor. Öğrenci okula gelmediği günler için ödediği yemek parasını geri isteyebiliyor.

İstanbul Erkek Lisesi:
Yıllık 1200 YTL yemek bedeli ödeniyor. 4 çeşit yemek çıkıyor. Fast food seçeneği bulunmuyor.

Saint Benoit, Notre Dame De Sion, Saint Michelle, İtalyan Lisesi gibi İstanbul’daki bazı özel okullarda ise yemek hizmeti verilmiyor.

Servis ücretini okulun komisyonu belirliyor

ÖZEL okulların servis hizmeti veren şirketlerden komisyon aldığını söyleyen İstanbul Servisçiler Odası Başkanı Musa Çakrak, "Özel okullarda servis ücretlerinin yasal tarifeden ortalama yüzde 30-40 daha yüksek olması da bundan kaynaklanıyor. Velilerden fazladan talep edelin bedelin yüzde 20’si okulların komisyonu oluyor" dedi.

Fast food seçeneğiyle öğrenci çekme çabası

BAZI özel okullarda öğrencilere hazırlık sınıfını okuduğu yıl yemek alma konusunda yaptırım da uygulanabiliyor. Yemek şirketleri velileri ikna edebilmek için tabldot, meyve ve salata seçeneklerini ön plana çıkartıren, çocukları da fast food alteratifiyle kazanmaya çalışıyor. Okulda yemek hizmetinden yararlanan bir öğrenci, fast food seçeneğini kullandığı taktirde fiyat yüzde 10 artıyor. Türkiye’de okullara yemek hizmeti veren şirketlerin yüzde 70’i yemeği okul dışında hazırlarken, kalan yüzde 30 her türlü hazırlığı okulun yemekhanesinde gerçekleştiriyor. Yemeğin okul yemekhanesinde hazırlanması fiyatta ortalama yüzde 5 oranında artışa yol açabiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları