Restoran ve kafeler sokağa taştı, ısıtıcı pazarı beşe katlandı

ISINMA maliyetlerini yüzde 80’e kadar düşüren infrared (kızılötesi) ısıtıcılar, kafe, bar ve restoranlardan gelen talebin de etkisiyle, soba pazarını ele geçirdi.

300 bin adetten oluşan 50 milyon Euro’luk soba pazarı, bir yılda 1 milyon 700 bin adetlik rekor düzeye ulaştı. Pazar hacmi de 250 milyon Euro’yu buldu.

INFRARED (kızılötesi ısıtıcılar), kapalı mekanların yanı sıra hava sirkülasyonunun olduğu açık ya da yarı açık alanları bile ışıkla bir saatte 45 kuruşa ısıtınca, bir anda sobaların kralı oldu. NNR adlı firmanın Ufo markasıyla ilk kez geçtiğimiz kış satışa sunduğu infrared ısıtıcılar, 300 bin olan yıllık soba satışını bir yıl gibi kısa sürede, 1 milyon 700 bin gibi rekor düzeye ulaştırdı. 50 milyon Euro’luk soba pazarı bir anda 250 milyon Euro’luk hacime ulaştı. Bu pazarın büyümesinde, özellikle büyük kentlerde kafe, bar ve restoranların, belediyelere işgaliye bedeli ödeyerek, sokaklara taşmasının da etkili olduğu belirtiliyor. Güneş gibi ısıtan bu ısıtıcılara olan aşırı talep, bir anda quartz soba üreticilerinin infrared’e kaymasını sağladı. Üretici firma sayısı 80’e ulaştı. Pazarda ön plana çıkan firmalar, aşırı talep karşısında taksitli satış kampanyalarını durdurup, peşine döndü.

1 MİLYAR EURO’LUK HACİM: Kombi dahil tüm ısıtma pazarının 1 milyar Euro’luk hacme ulaştığı Türkiye’de satışların 750 milyon Euro’luk kısmını kombiler oluşturuyor. 250 milyon Euro’ya ulaşan toplam soba satışlarının da 50 milyon Euro’luk kısmı kömür ve elektrikli sobalarda yoğunlaşıyor. Geri kalan 200 milyon Euro’luk kısmı ise quartz sobalardan infrared’e kayanlar oluşturuyor. 80 üretici firmanın yıllık 1 milyon 500 bin adetlik üretim kapasitelerine rağmen talebin bu yıl 2 milyon adetleri bulması bekleniyor.

PAZARIN TEK HAKİMİ: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, infrared ısıtıcılar, 250 milyon Euro’luk soba pazarının bir anda yüzde 80’ini ele geçirdi. Pazarın yüzde 12’sini Quartz, yüzde 6’sını da doğalgaz sobaları oluşturuyor. Kömür ve radyan sobaların payı ise yüzde 2’lere kadar gerilemiş durumda. Isıtma gücünün 1000 Watt’tan başlayıp 3000 Watt’a kadar ulaştığı infrared ısıtıcılarda fiyatlar da 90 YTL ile 250 YTL arasında değişiyor. Özellikle ısı kaybının fazla olduğu, yüksek tavanlı, açık ve yarı açık alanlarda kullanılabilen bu sobalar, diğer sobalarda olduğu gibi ısıtırken havayı aracı olarak kullanmıyor. Ortam yerine ortamdaki cisimleri ışıkla ısıtma yoluna gidiyor. Böylece, havayı yakmayarak odadaki oksijenin de azalmasına yol açmıyor.

GÖRMEDİĞİNİ ISITMIYOR: Quartz sobalarda olduğu gibi içinde rezistans barındıran infrared sobalar, bu rezistansın ısınmasıyla oluşan ısıyı arkada bulunan ayna aracılığıyla yansıtıyor. Yansıtılan bu ısı, çarptığı cismin de ısınmasını sağlıyor. Ancak, infrared sobadan verim alınabilmesi için soba ile aranızda farklı bir cismin bulunmaması gerekiyor. Sobanın kişinin sadece gördüğü bölümünü ısıtması da vücudun ön tarafının sıcak, arka tarafının soğukta kalmasına yol açabiliyor. Ayrıca infrared ısıtıcı kapatıldığında Quartz, radyan, doğalgaz ve kömür sobalarında olduğu gibi ortam sıcak kalmıyor.

80 FİRMA VAR: 80 firmanın faaliyet gösterdiği pazarda geçtiğimiz yıl pazara ilk giren ve faaliyet gösteren tek firma olan Ufo’nun üreticisi NNR, 500 binlik üretim kapasitesiyle lider konumda bulunuyor. NNR’yi 400 binlik üretim kapasitesiye Solaris izliyor. Alaaddin, Şenocak, Kumtel, Odak, Fresco da pazarda öne çıkan firmalar arasında yer alıyor.

Talep yeni markalar yarattı

50 yıldır ticari amaçlı soğutucu ve klima üreten Şenocak firmasının Ürün Müdürü Esra Altın, "Son bir yılda infrared ısıtıcılarda yoğunlaşan talep, bizi de harekete geçirdi. Bu yolla hem bizim için ölü sezon olan kış aylarını değerlendirmiş hem de talepten yararlanmış olduk. Satışlar bu hızla sürerse önümüzdeki yıl biz de üretim kapasitemizi 500 bine çıkartmayı hedefliyoruz" dedi.

Fritöz gibi moda oldu

İSTANBUL’da için 3 bin wattlık bir infrared ısıtıcı ile 35 metrekarelik bir alanı bir saatte 45 kuruşa ısıtmanın mümkün olduğunu söyleyen Solaris Genel Müdürü Murat Göçevi, "Böylece infrared ısıtıcılar sayesinde, ısınmanın da maliyeti büyük ölçüde ucuzlamış oldu. Bu da bir anda aşırı talep yarattı. 10 yıl önce Türkiye’de fritözde yaşanan moda, şimdi infrared ısıtıcılarda ortaya çıktı. Özellikle bu sobaların 7-8 saniye içinde ısıtması, bu sobalara olan ilginin artmasına neden oldu. Evinde kombisi olan da sobayla ısınan da infrared ısıtıcı alıyor" dedi.

Yüzde 60’ını kafeler alıyor

TÜRKİYE’de satılan infrared sobaların kafeterya, restoran gibi açık alanlarda hizmet veren kurumsal müşteriler tarafından da alındığını söyleyen Odak’ın üreticisi İstanbul Elektrik’in sahibi Onay Çalışkan, "1500 Watt gücündeki bir soba 16 metrekare kapalı, 12 metrekare de açık alanı anında ısıtıyor. 3 bin wattlık sobalar ise 35 metrekare kapalı, 25 metrekare de açık alanda etkili oluyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları