Raftan indirmek etkili oldu ‘matara ve beslenme’de kanser korkusu son buldu

BAZI zincir marketlerin geçen yılki azo boyar ve fitalat içeren okul gereçlerini raftan indirmesi, matara ve beslenme çantalarını kanserojen maddelerden arındırdı.

Bu yıl yapılan analizlerde söz konusu ürünlerde kanserojen maddeye rastlanmadı. Bunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın kırtasiye ürünlerini oyuncak grubuna dahil ederek ithalatına denetim getirmesi etkili oldu.

BAŞTA Metro Cash and Carry olmak üzere bazı zincir marketlerin azo boyar ve fitalat içeren okul gereçlerini raflardan indirme kararı, matara ve beslenme çantalarının kanserojen maddelerden arınmasını sağladı. Çocukların beslenme çantaları bu yıl, kanser başta olmak üzere böbrek, karaciğer, hormonal bozukluklar gibi bir çok sağlık sorununa yol açan azo boyar ve fitalat kimyasallarından arındıktan sonra market raflarına yeniden girebildi. Buna da Metro’nun geçtiğimiz yıl aldığı azo boyar ve fitalat içeren okul gereçlerini raflara koymama kararına diğer zincir marketlerin de uyması yol açtı.

Geçen yılki analizler

Bu da, Metro’nun geçen yıl yaptırdığı testlerde başta suluboya, beslenme çantası, kırmızı kalem ve mataralar olmak üzere ağırlıklı olarak öğrencilerin kullandığı bir çok kırtasiye ürününde kanser, böbrek, karaciğer ve hormonal bozukluklara yol açabilen azo boyar ve fitalat adlı kimyasalların yer aldığının ortaya çıkmasından kaynaklandı. Metro’nun, sağlık açısından sakıncalı olan kimyasaların kullanıldığı okul gereçlerini mağazalarında satmayacağını açıklaması, pazarının yüzde 25’ini elinde bulunduran zincir marketlerin bu ürünleri peş peşe raflarından indirmesine neden olmuştu.

İthalatçı ders aldı

Aynı sorunu bu yıl yaşamak istemeyen kırtasiye ithalatçı ve üreticileri de, 1.1 milyar Euro’luk hacme ulaşan okul gereçleri pazarından pay kaybetmemek için kansorojen kimyal içermeyen ürünlere yöneldi. 2009 yılında 32 farklı matara ve beslenme çantası üzerinde yapılan testlerin sonucunda 21’inin azo boyar ve fitalat içerdiği ortaya çıkmıştı. Test sonuçlarında beslenme çantalarının tamamı uygunsuz bulunurken, mataralardan da sadece 11’i sağlık açısından sakıncasız bulunarak, raflarda yer almasına izin verilmişti. Bu yıl yapılan 23 testin sonucunda ise matara ve beslenme çantalarının tamamının azo boyar ve fitalattan arındığı, raflara girmesinde herhangi bir sakınca olmadığı belirlendi.

Bakanlıktan ithalat engeli

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın okul gereçlerini oyuncak grubu kapsamına dahil etmesi de bunda önemli bir bol oynadı. Böylece, oyuncaklarda olduğu gibi ithal edilen tüm kırtasiye malzelerine azo boyar ve fitalat kısıtlaması getirilerek, bu kimyasalları içeren kırtasiye ürünlerinin ithalatı engellenmiş oldu. Geçen yıl beslenme kabı satamadıklarını anımsatan Metro Türkiye Gıda Dışı Satınalma Direktörü Yönetim Kurulu Üyesi Selma Zaim, “Özellikle beslenme çantası ve mataralar çocuklar üzerinde önemli risk oluşturuyordu. Yaptığımız testlerin sonuçlarında gördük ki beslenme çantalarının tamamı, mataralarından büyük bölümü risk taşıyordu. Bu nedenle geçtiğimiz yıl raflamızda beslenme çantalarına hiç yer ayırmadık. Bu yıl ise matara ve beslenme çantaları, yaptığımız tüm testlerden başarıyla geçtiği için, raflarımızda yeniden yer alabilecek” dedi.

Kanserojen kalemlerin yerini biyokalem aldı

ANALİZİ yapılan her üç kalemden birinin kansernojen fitalat madde içerdiğinin tespit edilmesi üzerine, bu kalemlerin raflardaki yerini mısır nişastasından üretilen ve doğada tamamen yok olabilen biyokalemler aldığını da söyleyen Metro Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Selma Zaim, “Kurşun ve kırmızı kalemler üzerinde yapılan testlerde geçtiğimiz yıl 62 analizden yüzde 32 oranında uygunsuzluk tespit edildi. Bunun üzerine biz de bu yıl raflarımızı StepPen gibi mısır nişastasından bio kalem üreten yerli firmalara açmaya karar verdik. şimdi bu tür üretim gerçekleştiren Türk firmalarını, zincir mağazalarımıkz aracılığıyla yurtdışına da açmayı planlıyoruz. Doğa dostu bu ürünler yurtdışındaki Metro mağaza-larında da satışa sunulmaya başlayacak” dedi.

Çoraba PH testi

ÇORAP ve giyimde ph testi yaptırdıklarını dile getiren Metro Türkiye Gıdadışı Satınalma Yönetim Kurulu Üyesi Selma Zaim, “30 farklı önlük, iç çamaşırı ve çorap için yapılan testlerin sonucunda 8’inin alerjiye yol açan PH içerdiği ortaya çıktı. Çorap yıkanıp, giyildiğinde PH oranı düşüyor. Türkiye’de yeni çoraplar, yıkamadan giyildiği için alerji yapabiliyor. 89 Deri ve spor okul ayakkabısından 17’sinde de Krom IV ve kanserojen alerjen boyarmade tespit edildi” dedi.

Hangi ürün hangi riski taşıyor

KURŞUN kalem, silgi, matara ve beslenme çantalarında plastiğin yumuşatılmasında kullanılan fitalat bileşenlerine rastlandı. Yapıştırıcılarda, tekstilde buruşmayı engelleyen ve su geçirmezlik özelliği kazandıran formaldehit tespit edildi. Bu ciltte alerjik reaksiyonlara, göz ve solunumda tahrişe neden olabiliyor. En fazla riski, yiyeceklerin temas ettiği beslenme çantaları oluşturuyor. İç yüzey analizlerde, tamamının fitalat içerdiği ortaya çıktı.
Yazarın Tüm Yazıları