Merkezi sistemde ısındığın kadar öde dönemi başladı

ISINMA giderlerinin aile bütçelerini zorlamaya başlamasıyla birlikte, pay ölçer cihazlarına olan talep de arttı. Merkezi kalorifer sistemlerinde kombide olduğu gibi daire sahiplerine ısındıkları kadar ödeme imkanı sağlayan bu cihazlar, tüm radyatörlere tek tek takılıyor. Fiyatı da 2 Euro ile 48 Euro arasında değişiyor.

DOĞALGAZ fiyatlarındaki artış, merkezi kalorifer sistemli site ve apartman dairelerini Avrupa'da yaygın olarak kullanılan pay ölçerlere yöneltti. Genellikle çalışan aileler tarafından tercih edilen bu sistem, kombi de olduğu gibi merkezi sistemde de daire sahiplerine ısındıkları kadar ödeme imkanı sağlıyor.

Fiyatı, 2 euro ile 48 euro arasında değişen pay ölçerler dairelerdeki tüm radyatörlere tek tek takılıyor. Böylece, daire sahiplerinin ödeyecekleri yakıt bedeli radyatörlerden elde edilen ısıya göre belirlenebiliyor. Okumalar, apartman ve site yönetimlerinin isteğine göre, yıllık ya da aylık olarak yapılabiliyor.

OKUMA BEDELİ

Arkadaşımız Yeliz Küçük'ün yaptığı araştırmaya göre, her dairenin yakıt giderinin belirlenmesi için pay ölçerleri pazarlayan firmalara bir de okuma ücreti ödeniyor. Bunun da maliyeti radyatör sayısına göre daire başına 15 ile 40 milyon lira arasında değişiyor. Bu nedenle, daire sahipleri açısından yıllık okuma, aylık okumaya oranla daha cazip hale geliyor. Yıllık okumalarda, daire sahipleri yakıt için ortalama bir bedel ödüyor. Sezon sonunda yapılan okumanın sonucunda ise az ısınan ile çok ısınan arasındaki fark hesaplanıyor.

Ayrıca, ortak kullanımlar için, toplam yakıt giderinin yüzde 30'u bütün dairelere eşit olarak paylaştırılıyor. Hesaplamalar, ortak kullanımlar çıkarıldıktan sonra geri kalan yüzde 70'lik kısım üzerinden yapılıyor. Bu hesaplamaların sonucunda, daire sahiplerinin yakıt bedeli olarak ısındıkları kadar ödeme yapmaları sağlanıyor.

VANALAR KISILIYOR

Bu yolla, ısıtma sisteminde herhangi bir değişiklik yapmadan merkezi sistemle bireysel ısınmaya geçilebiliyor. Sadece kullanılan yakıtın bedelini ödemek isteyen daire sahipleri, radyatörlerin vanalarını kısarak ya da kapatarak, kombi sistemde olduğu gibi tasarruf yapma imkanına kavuşabiliyor. Pay ölçerler sayesinde evdeyken radyatörleri açan, evde kimse yokken de kapatan daire sahipleri, kullanılmayan odaların radyatörlerini kapatarak, yakıt giderlerini düşürebiliyor.

Türkiye’de de zorunluymuş

ALMANYA
başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılan bu sistem, aslında Türkiye'de de zorunlu. 3 Kasım 1977 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre, apartman ve siteler, radyatörlere yakıt pay ölçer takmak ve yakıt bedellerinin bu cihazlarla belirlemek zorunda. Ne var ki, daire sahipleri arasında bazı anlaşmazlıklara yol açtığı için bir türlü yürürlüğe giremedi. Bunun sonucunda pay ölçer sistemi, büyük plaza, lüks site ve akıllı binaların dışında fazla yaygınlaşamadı.

Pay ölçere talep giderek artıyor

ISINMA giderlerinin aile bütçelerini zorlamaya başlamasıyla birlikte, pay ölçer cihazlarına olan talep de arttı. Talebin artmasıyla birlikte, bu cihazları ithal eden firma sayısı da bir anda beşe çıktı. Ekoterm adlı firmanın ithal ettiği Intern marka pay ölçerler, 7 milyon liradan satılıyor. Alna firmasının pay ölçer cihazı radyatör başına 5 euroya mal oluyor. Enersis firmasının Almanya'dan ithal ettiği Kundo marka cihazların fiyatı ise 8 euro ile 48 euro arasında değişiyor. Huzur Isı adlı firmanın Techem marka cihazları da özelliklerine göre 6 euro ile 40 euro arasında satılıyor. Çokesen firmasının ithal ettiği İbia marka cihazların fiyatı da 2 euro.
Yazarın Tüm Yazıları