Mahkemeyi kazanmak da yetmiyor Turtelci’ye icra yolu gözüküyor

TURTEL Tatil Köyü’nü devralan Karadeniz Örme, iki yıldır tesise sokmadığı devre tatilcilerin lehinde sonuçlanan mahkeme kararlarını da uygulamıyor.

Davaları kazanan devre tatilcilerin, tesisten yararlanamak ve tazminatlarını alabilmeleri için tek tek icra takibi yaptırması gerekiyor.

VAKIFBANK’ın borçlarına karşılık el koyduğu Turtel Tatil Köyü’nü devralan Karadeniz Örme, iki yıldır tesise sokmadığı devre tatilcilerin lehinde sonuçlanan mahkeme kararlarını bile uygulamıyor. Açılan tazminat davalarını kazanan devre tatilciler, tesisten yararlanamadıkları gibi, tazminatlarını da alamıyor. Tazminatları alabilmeleri için, tek tek icra takibi yaptırmaları gerekiyor.

Yaşadığı finansal sorunlar yüzünden Vakıfbank’ın alacağına karşılık el koyduğu Side’deki Turtel Tatil Köyü, 1992 yılından bu yana devre tatil sistemiyle işletiliyordu. 13 yıl önce ortalama 8 bin 500 mark (8 bin 500 YTL) karşılığında Turtel’den 30 yıl süreyle devre tatil sistemi aldı. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından zor duruma düşen Turtel, borçlarını ödeyemeyince Vakıfbank’ın bünyesine geçti. Banka da, alacağını kurtarmak için iki yıl önce bu tesisi Karadeniz Örme adlı firmaya devretti.

TESİSE ALINMIYOR: Firma da ilk iş olarak, 17 yıl daha yararlanma hakkı bulunan devre tatilcileri tesslere sokmama yoluna gitti. Hakları olduğu halde, tesisten yararlanamayan devre tatilciler de çözümü yasal yollarla aramaya başladı. Şimdi, açılan davalar tek tek sonuçlanıyor. Devre tatilcilere hakları, kullanamadıkları süreyi de kapsayan tazminatlarla birlikte veriliyor. Buna rağmen, Karadeniz Örme mahkeme kararlarını da uygulamıyor. Devre tatilcilere, icra yolunu gösteriyor. Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Karadeniz Örme’nin işlettiği Side Holliday Village Club, bu uygulamaya gerekçe olarak da, Vakıfbank’tan tatil köyünün tamamını değil, belli bir bölümünü devralmış olmalarını gösteriyor. Devre tatilcilerin hak sahibi olduğu bölümün kendi bünyelerinde yer almadığını savunuyor. Ancak, tüm tesisin işletmesini Karadeniz Örme gerçekleştiriyor.

ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA KİRALANAMAZ: Hazine arazilerinin üçüncü şahıslar tarafından kiralanamayacağı gerekçesini tatilcilerin önüne süren Karadeniz Örme, tesisi devre tatilcilere açmamalarına gerekçe olarak da bu görüşü savunuyor. Davaları kazanan devre tatilcilerin maddi tazminat istemlerine karşı temyiz haklarını kullandıklarını söyleyen yetkililer, "tatilcilerin tesise giremedikleri için manevi tazminat talep etmelerini doğal karşılıyoruz. Ancak, maddi tazminat taleplerinde haklı bir taraf göremiyoruz. Tatilcilerin davalar sonucunda maddi manevi tazminat olarak kazandıkları bedel ortalama 3 bin YTL’yi buluyor. Bu nedenle, temmizin sonucuna göre, icra yoluyla hak talep edenlere ödemede bulunacağız. Ayrıca, makul önerilere de sıcak bakıyor, devre tatil haklarını satın alma yoluna da gidiyoruz" dediler.
Yazarın Tüm Yazıları