Kurban’la yılbaşı buluştu çam pazarı yüzde 20 küçüldü

BEŞ milyon çam ağacı satmayı planlayan ithalatçı firmaların hesapları, "Kurban Bayramı’nda, yılbaşı kutlamak caiz mi" tartışmalarıyla altüst oldu.

Satışlar yüzde 20 daralırken, ithalatçı firma sayısı 25’ten 15’e indi. Yılbaşı için 25 milyon YTL’lik çam ağacı ve süs pazarlamayı planlayan firmalar, fiyatları 1 YTL’den, 1.500 YTL’ye kadar değişen çam ağacı satışı için yılbaşı öncesinde son günlere umut bağladı.

YILBAŞI’nın bu yıl Kurban Bayramı’yla çakışması, 5 milyon çam ağacı ve süsü satmayı planlayan ithalatçı firmaların tüm hesaplarını altüst etti. Bunda da "Kurban Bayramı’nda yılbaşı kutlamaları caiz mi, değil mi" tartışmaları etkili oldu. Pazarın yüzde 20 oranında daralmasıyla birlikte 25 milyon YTL’lik çam ağacı ve süsü pazarlamayı planlayan firmalar, umutlarını şimdi son haftaya bağladı. Yeni yılda 5 milyon çam ağacı süsleneceği hesapları yapan firmalar, fiyatların 1 YTL’den başlayıp 1500 YTL’ye kadar ulaştığı pazarda, kendinden ışıklı ve süslüsünden, zincirli çanlısına, hediye paketlisinden, Noel Baba’lısına kadar her bütçeye uygun farklı seçenekli yılbaşı çamı ithalatı yaptı. Ancak, "Caiz mi" tartışmalarının alevlenmesiyle, ithalatçı firma sayısı 25’ten 15’e geriledi. Geçtiğimiz yıl doğal görünümlü plastik çam ağacı ithal eden 10 firma, bu yıl pazara girmekten vazgeçti.

20 FARKLI SEÇENEK: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, 60 santimetreden başlayıp, 6 metreye kadar ulaşan 20 farklı boyutdaki çam ağaçlarının Uzakdoğu ülkelerinden ithalatını gerçekleştiren firmalarla, Can Süs adlı tek bir firma, kendi ürünleriyle rekabet etmeye çalışıyor. 50 farklı seçenek sunulan yılbaşı süslerinde ise fiyatlar 1 YTL’den başlayıp, 30 YTL’ye kadar çıkıyor. Türkiye’de en fazla tercih edilen çam ağacı boyutu da 1.5 metre ile 2 metre arasında değişiyor. Bu ağaçların fiyatları da 30 YTL ile 150 YTL arasında değişiyor. Yılbaşı süsleri, toplam pazarın yüzde 30’unu kapsıyor. Sektörde yılbaşı süslerinden en fazla payı yüzde 35 ile ışıklar alıyor. Işıklarda fiyat, 1 YTL’den başlayıp 10 YTL’ye kadar çıkabiliyor.

SÜSLÜ IŞIK SİSTEMLERİ: Noel Baba, geyik, çizme gibi yeni yılın simgesi olan figürleri duvara yansıtan ışık sistemlerin fiyatı ise 10 YTL’den başlıyor. Beyaz, renkli, yanıp sönen, sabit gibi seçeneklerle satışa sunulan bu ışıkları yüzde 25’lik payla top ve çan gibi süsler izliyor. Satın alınan bir ambalajın içinden ortalama 12 renkli top çıkıyor. Bu toplarda da fiyat, büyüklüklerine göre 1 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor. Satışların kalan kısmını ise küçük Noel Baba, çan, tepelik, melek, boncuk zincir, sim gibi aksesuarlar oluşturuyor.

PAZARA MARKETLER HAKİM: Türk tüketicileri çam ağacı ve aksesuvar satın almak için en fazla büyük marketleri tercih ediyor. Metro, Ikea, CarrefourSa, Migros, Gima gibi büyük marketlerin yanı sıra Toys R Us, Joker, Maxi Toys, Toyzz Shop gibi oyuncak mağazaları da satışlarda ön plana çıkıyor. Bu mağazaların toplam satışlardan aldığı pay, yüzde 60’ları buluyor. Ev konsept mağazalarının satışlarda aldığı pay da yüzde 20 oluyor. Kalan yüzde 20’lik satış ise başta tahtakale olmak üzere interet ve kırtasiyelerde gerçekleştiriliyor. Bu yıl, biri yerli olmak üzere toplam 15 firmanın faaliyet gösterdiği pazarda, Yavuz, Urgancılık, Sönmez, Aktaş gibi ithalatçı firmalar öne çıkıyor.

Anadolu, çamı internetten satın alıyor

ANADOLU’da yılbaşı ağacı ve süs satışlarının İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerdeki kadar yaygın olmadığını söyleyen Oyuncax.com Satış Müdürü Kamil Sevinçkan, "Birçok ürün grubunda İstanbul satışlarımızın yüzde 60’ına hakim konumda bulunurken, yılbaşı ürünlerinde bu pay yüzde 30’a düşüyor. Talebin çoğunluğunu ise Anadolu’dan geliyor. Bu bölgelerdeki en büyük müşterimizi ise memurlar oluşturuyor. Yapılan ortalama alışverişlerin toplamı ise 50 YTL’yi buluyor" dedi.

Tombalanın yerini Scrabble oyunu aldı

YILBAŞI gecelerinin vazgeçilmez eğlencesi tombalanın yerini Scrabble’ın almaya başladığını söyleyen Yavuz İthalat’ın sahibi Burcu Yavuz, "Oyunlar sadece yılbaşı döneminde değil, her dönem farklılaşıyor. Tombalanın yerini Scrabble’a bırakması da bunun doğal bir sonucu" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları