BANKA Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun, 24 saat içinde bildirimde bulunulan kapkaç ya da kayıp, çalıntı olaylarında sadece 150 YTL’nin üzerini güvence altına alması, 150 YTL’ye kadar olan harcamalarda ise kart sahibini sorumlu tutması, banka kartlarında kapkaç sigortasının hızla yaygınlaşmasını sağladı.
Bu sigorta sayesinde kart sahipleri, kayıp kartlarla gerçekleştirilen harcamalardan etkilenmedikleri gibi, çalınan anahtar, pasaport, kimlik gibi evrak ve eşyaların yenilenme masraflarını da sigorta kapsamında karşılatıyor. Uygulama, son kredi kartı ekstresinde yer alan borcun ödenmesi, zarar gören kıyafetlerin ve hastane masrafların karşılanmasının yanı sıra, ölüm ve sakatlık gibi teminatları da içerebiliyor. Bunun bedeli de, kredi kartı sahiplerine ayda 6.25 YTL ile 8.69 YTL arasında değişiyor.
YÜZDE 70 ARTIŞ VAR: Uygulamanın yaygınlaşmasında, son yıllarda kapkaç, gasp, hırsızlık gibi mala karşı gerçekleştirilen suçlarda yüzde 70’e varan oranlarda artış yaşanması etkili oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı raporlara göre, 2005 yılında polis kayıtlarına 6 bin 978 olarak giren gasp, kapkaç olayları, 2006 yılında 8 bin 808’e, 2007 yılında da 10 bine ulaştı. Hırsızlık, kapkaç, dolandırıcılık gibi mala karşı gerçekleştirilen suçlarda yüzde 50 ile yüzde 170 arasında yaşanan artışlar, şahıslara yönelik işlenen suçlarda yüzde 160’lara kadar çıkıyor. Türkiye genelinde 2005 yılında 5 bin 220 kişi kaçırılırken, bu rakam 2006 yılında 7 bin 130’a, hırsızlık olayları ise 216 bin 465’i buluyor.
KAPKAÇA KARŞI SİGORTA: Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, bunların sonucunda bankalar da sigorta şirketleriyle işbirliğine giderek, kapkaça karşı kredi kartlarını sigortalatmak için kampanyalar uygulamaya koyuyor. Kredi kartı kullanıcıları tek tek aranarak, aylık 6.25 YTL ile 8.65 YTL arasında değişen prim bedelleri karşılığında güvence altına almaları sağlanıyor. Fortis Fiba Sigorta’yla, Oyakbank Aksa-Oyak’la, HSBC AIG’le,Türk Ekonomi Bankası TEB Sigorta’yla, Garanti’de Eureko Sigorta’yla işbirliği yaparak, kart kullanıcılarını kapkaç sigortası yaptırmalarına imkan sağlıyor. Şekerbank’ta, kapkaç sigortasını devreye sokmak için çalışmalar yapıyor. Yapı Kredi gibi bazı bankalar ise, bildirimden sonra yapılan işlemlerden kart sahibine herhangi bir sorumluluk yüklemiyor. Citibank ise, ayda 1.5 YTL’lik sigorta primini ödeyen kart kullanıcılarını, kayıp-çalıntı olaylarında 150 YTL’nin altındaki harcamalara karşı da güvence altına alıyor.
Bankalar kart sigortası için ne yapıyor
FORTIS: Fiba Sigorta ile işbirliği yapan banka, İdeal Kart sahiplerine İdeal Güvenlik Planı adlı kampanyasından yararlanma imkanı sağlıyor. Bu uygulama kart sahiplerini ölüm, sakatlık, gasp, kapkaç gibi beklenmeyen durumlara karşı teminat altına alınmasını sağlıyor. 150 YTL’nin altındaki kayıpların maddi sorumluluğunu da müşterilerin üzerinden alan uygulama, çantada yer alan anahtar, cüzdan, pasaport, ehliyet gibi gasp edilen kimliklerin yenilenme masraflarını da 850 YTL’ye kadar karşılıyor. Sakat kalma ve ölüm gibi durumlarda son ekstredeki toplam borç bakiyesinin 6 bin YTL’ye kadar kısmını da güvence altına alınıyor. 20 bin YTL’ye kadar teminat hakkı tanıyor. Bu uygulamadan yararlanabilmek için kart kullanıcılarının, 12 ay taksitle ayda 8 YTL prim ödemesi yapmaları gerekiyor.
OYAKBANK: Aksa Oyak Sigorta ile işbirliği yapan banka, kart sahibinin çalınan tüm Visa, Master ve Ameks kartlarıyla yapılan alışveriş işlemlerini de teminat altına alınıyor. Geniş Kapsamlı Cüzdan sigortası adı verilen uygulama, sigortalıyı meydana gelebilecek kazalara karşı da teminat altına alıyor. Çalınan anahtar, cüzdan, pasaport, ehliyet gibi gasp edilen kimliklerin yenilenme masrafları da karşılanıyor. Tüm bunlardan yararlanmak için yıllık 75 YTL’lik prim bedelinin ödenmesi gerekiyor.
HSBC: AIG Sigorta’yla işbirliği yapan banka, Güvenli Cüzdan Sigortası uygulamasında bulunuyor. Ayrıca kaza, deprem veya terör sonucu yaşam kaybı, sürekli maluliyet durumlarında, maluliyetin derecesine göre belirlenecek oranda kredi kartı borç bakiyesi teminat limitleri dahilinde karşılanıyor. Kimlik ve anahtar yenileme masrafları, cep telefonunun yenileme ve kişiye ait olmayan görüşme masrafları karşılanıyor. Ayrıca, istek dışı işsizlik durumunda kart bakiyesinin yarısı, teminat limitleri dahilinde karşılanıyor. Bu uygulamadan ayda 8,69 YTL’den başlayan primleri ödeyenler yararlanılabiliyor. .
GARANTİ: Eureko Sigorta ile işbirliği yapan banka, Çantam Garanti’de uygulamasıyla müşterilerini kapkaç ve hırsızlıklara karşı koruma altına alıyor. Sigortalının kredi kartları çalındıktan sonra yapılan alışveriş işlemleri, belirtilen limitler dahilinde bu teminat kapsamında değerlendiriliyor. Kartın çalındığına dair ihbarın yapılmasından 24 saat önceki alışverişlerden oluşan zararlar karşılanıyor. Sigortalının kredi kartıyla birlikte çalınan nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi evraklarının yenilenmesinden doğan zararlarda da teminat kapsamında bulunuyor.
TEB: TEB Sigorta ile işbirliği yapan banka İşsizlik Sigortası ile kredi kartı sahiplerini işsizlik, kritik hastalıklar, kayıp ya da çalıntı kart durumları ile kazalara karşı koruma altına alıyor. Sigortalının işsiz kalması durumunda kart bakiyesindeki borç kapatılıyor, kritik hastalıklardan felç, kalp krizi, organ nakli ve kanser durumlarında yine kredi kartı borçları sigorta tarafından ödeniyor. Sigortalının TEB Bonus Kredi kartının çalınarak hileli harcamaların yapılması durumunda bu harcamalar yine sigorta kapsamında karşılanıyor.