İstanbul'da satılan her iki damacana sudan biri korsan

İSTANBULLULAR, damacana sulardaki fiyat farkı yüzünden korsan dolumlara yöneldi. Bunun sonucunda, satılan her iki damacana sudan birini korsan dolumlar oluşturmaya başladı.

SU Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Adnan Erem, içme su ihtiyacını karşılamak için her gün yaklaşık 400 bin damacana su tüketen İstanbulluları, korsan dolumlara karşı uyardı. İstanbul'da satılan her iki damacana sudan birini korsan dolumların oluşturduğuna dikkat çeken Erem, ‘‘Dünyada en fazla insan ölümlerine neden olan 10 faktörden birini, kirli sular oluşturuyor. Bu sıralamada sular, AIDS gibi ölümcül hastalıkların bile üzerinde yer alıyor. Hiç kimse, damacana sular arasındaki fiyat farkı yüzünden riske girmemeli’’ dedi.

Türkiye'de bir günde tüketilen yaklaşık 500 bin damacana suyun, yüzde 80'i İstanbul'da satılıyor. Ancak, denetimlerin yeterince yapılamaması yüzünden, İstanbul'da satılan damacana sular içinde korsan dolumların payı, yüzde 50'ye ulaştı.

Hayat, Flora ve Şaşal markasıyla ambalajlı su pazarında faaliyet gösteren DanoneSa'nın da Genel Müdürü olan Adnan Erem, piyasadan toplanan farklı markalara ait damacanalara, belli merkezlerdeki istasyonlarda kaçak dolum gerçekleştirildiğini söyledi. Dolumumun ardından damacanaların üzerine etiket yapıştırılıp, kapak takılarak cazip fiyatlarla satışa sunulduğuna da değinen Erem, ‘‘Bu istasyonlarda, gerçekleştirilen her işlem için farklı fiyat uygulanıyor. Dolumda kullanılan suyun niteliğinin yanı sıra, piyasadan toplanan damacanaların temizliği için uygulanan işlemler de önemli. Dolum gerçekleşmeden önce, damacanaların mutlaka 70 derece sıcaklıktaki deterjanlı suyla temizlenmesi gerekiyor. Ancak, bu işlem maliyetleri önemli ölçüde etkilediği için çoğu zaman korsan dolumlarda uygulanmıyor’’ dedi.

DETERJAN KARIŞABİLİYOR

Sağlık açısından risk oluşturduğu için 65 dolumdan sonra damacaların imha edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Adnan Erem, ‘‘70 derece sıcaklıktaki detarjanlı suyla gerçekleştirilen yıkama işlemi, 65 turdan sonra hammaddenin suya karışma ihtimali oluşturuyor. Bu nedenle genellikle 50-55 dolumdan sonra damacana piyasadan çekiliyor. 65 dolumdan sonra kesinlikle yeniden dolum yapılmaması gerekiyor. Ancak, korsan dolumlarda buna kesinlikle uyulmuyor. Bu nedenle, damacananın risk oluşturup, oluşturmadığını anlamak, tüketiciye kalıyor. Her damacana, piyasadaki turunu ortalama 20 günde tamamlıyor. Bir damacana, 3 yılda ortalama 55 tur yapıyor. Bu nedenle, damacananın altında yer alan üretim tarihi mutlaka kontrol edilmeli’’ dedi.

19 litrelik damacana suların piyasada 1 milyon 500 bin lira ile 3 milyon 500 bin lira arasında satıldığına da değinen Erem, ‘‘Bir damacana suda, 2 milyon liralık fark var. Bu fark da, haftada bir damacana tüketen bir aile için 8 milyon liradır. Hiç kimse, ayda 8 milyon liralık bir tasarruf için ailesinin sağlığını riske atmamalı’’ dedi.

Kısa bir süre sonra markanın kabartma yazıyla yer aldığı damacana uygulamasına geçileceğini de söyleyen Adnan Erem, kabartma yazıya geçişle birlikte korsan dolumların da önüne geçilebileceğini savundu.
Yazarın Tüm Yazıları