Greft başına fiyat 1 Euro oldu, Türkiye saç ekiminde bölge merkezine dönüştü
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
SAÇ ekiminde yöntem değişti, kanlı operasyonun yerini kansız FUE yöntemi aldı. Ekim süresi 5 günden 5 saate indi. Saç ektirenlerin sayısı 10 binden 72 bine, ekimleri gerçekleştiren klinik sayısı da 200’e çıktı.
Pazarın yıllık hacmi ise 200 milyona ulaştı. Greft (nakledilen saç) başına 1 Euro’luk fiyatıyla Türkiye, bir anda Avrupa ve Ortadoğu’nun saç ekim merkezi konumuna geldi.
FUE yöntemiyle birlikte, operasyonların ağrısız, ameliyatsız, dikişsiz ve iz bırakmadan kısa sürede gerçekleştirilebilmesi, Türkiye’de saç ektirenlerin sayısının 72 bine çıkmasını sağladı. Bunda da daha önce 5 günde yapılabilen 3 bin greftlik (nakledilen saç) bir ekim işleminin, artık 5 saatlik sürede gerçekleştirilebilmesi etkili oluyor. Ayrıca, nakilde kullanılacak kılların alınması için derinin kaldırılması da gerekmiyor. Bunun yerine kendiliğinden kapanan küçük delikler açılarak ekim işlemi ağrısız ve dikişsiz gerçekleşebiliyor. Vücut kılı da olabiliyor Ekim işleminde ense kıllarının yanı sıra, vücudun herhangi bir yerinde bulunan tüm kıllar kullanılabiliyor. Tüm bu gelişmeler, ekimleri gerçekleştiren klinik sayısının da 200’e ulaşmasını sağladı. Pazarın yıllık hacmi ise 200 milyon TL’yi buldu. Greft (nakledilen saç) başına 1 Euro’luk fiyatıyla Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun saç ekim merkezi konumuna geldi. Arkadaşımız Cansu Mansur’un yaptığı araştırmaya göre, saç ekimi yapılan hastaların yüzde 90’ını genetik olarak ya da herhangi bir hastalık sonucunda saçları dökülen erkekler oluştururken, kadınların oranı da yüzde 10’lara ulaşıyor. Türkiye’de her 5 kadından 1’i hastalık, hamilelik ve menopoz sonrası oluşan hormonal değişiklikler gibi nedenlerle saç dökülmesi yaşıyor. İz bırakan, cerrahi operasyon gerektiren nakil yöntemlerinden çekinen kadınlar da artık saç nakli işlemlerine daha sıcak bakıyor. Türkiye’de saç naklinin yapıldığı 200 tıp merkezinden 40’ı İstanbul’da bulunuyor. Yönetmeliklere göre, saç ekim işlemlerini Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Dermatoloji uzmanlarının yapması gerekiyor. İki farklı yöntem var Saç ekiminde FUT ve FUE olmak üzere iki farklı yöntem kullanılıyor. Ancak, Türkiye’de artık saç ekim operasyonlarının yüzde 70’i FUE yöntemi ile gerçekleştiriliyor. FUE, FUT yöntemine göre acısız ve dikişsiz olması nedeniyle en fazla tercih edilen uygulama oluyor. 2006 yılından bu yana uygulanan FUE yöntemi, daha saç ekim işleminin kısa sürede, kansız, dikişsiz ve iz bırakmadan gerçekleştirilmesini sağlıyor. Yurtdışından talep artıyor Özellikle Hollanda ve Almanya’dan Türkiye’ye saç ekimi için gelenlerin sayısının her geçen gün arttığını söyleyen estetik ve plastik cerrah Hamit Aydın, “Son dönemde Irak, Suriye, Dubai, İsrail gibi ülkelerden de saç ekimi için gelenler var. Bunda da Türkiye’nin bu alanda gelişmesi hem de fiyatların diğer ülkelere oranla daha düşük olması etkili oluyor” diye konuştu.
Kalın kaş trend oldu, ektiren 10 kat arttı
SON yıllarda kalın kaşın moda olmasıyla, kaş ektirme operasyonlarında da artış olduğunu aktaran estetik ve plastik cerrahı Hamit Aydın, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda bu yeni trendle birlikte kaş ekim operasyonu sayısında 10 kata varan artışlar yaşadık. Kaş ektiren erkeklerin sayısı da artarken, bir hastalığa bağlı veya genetik kaş azalması yaşayanlar ile kalıcı makyaj yaptırıp sonucundan memnun kalmayanlar bu operasyona yöneliyor. Ayrıca sakal, bıyık ve kirpik ekim operasyonları da yapılabiliyor.”
Kimin saçı ne kadar dökülüyor
Yaklaşık olarak her 5 kadından biri yaşlılık, hastalık ve menopoz sonrası oluşan hormonal değişiklikler gibi nedenlerle saç dökülmesi yaşıyor. 50 yaşına ulaşan kadınların yüzde 40’ı saç dökülmesi problemiyle karşılaşıyor. Kadınlardaki saç dökülmesi geniş alanları etkiliyor. Erkeklerde ise genellikle önler ve tepe bölgeleri açılıyor. Kadınlarda çoğunlukla ön saç çizgisi korunuyor. Erkeklerde ise ergenliğin başlamasıyla birlikte ön saç çizgisinde gerilemesi başlıyor.