Futbol kulüplerinin bilette vergi oyunu

FUTBOL kulüplerinin 250 milyar lira ile 1 trilyon lira arasında değişen maç hasılatlarının yüzde 90'ını bağışlar oluşturunca, ‘‘zorla bağış toplanır mı?’’ tartışması başladı.

Defterdarlık, bu uygulamadan vazgeçmeleri için spor kulüplerini uyardı. Kulüpler ise uygulamanın vergi sisteminin sağlıksız olmasından kaynaklandığına dikkat çekerek, ‘‘kulüpler bu yolla gelirlerini yasal hale getiriyor’’ savunmasını yaptı.

HER hafta onbinlerce taraftarı stadlara çeken futbol kulüpleri, futbolculara açıktan ödediği milyon dolarlık çeklerin karşılığını devletten çıkarıyor. Kulüpler, 250 milyar lira ile 1 trilyon lira arasında değişen maç hasılatlarından devlete fazla pay vermemek için 1 milyon liralık bileti, 9 milyon liraya, 2 milyon liralık bileti de 107 milyon liraya satıyor. Aradaki farkı ‘‘bağış’’ olarak alıyor. Bu farkın, yüzde 90'a ulaşması, ‘‘Zorla bağış toplanır mı?’’ tartışmasına yol açıyor.

İstanbul Deftardarlığı, ‘‘Zorla bağış toplanamaz’’ diyerek, bu uygulamadan vazgeçmeleri için spor kulüplerini uyarırken, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray da, sağlıksız vergi sisteminden kaynaklanan bu uygulamayla kulüplerin gelirlerini yasal hale getirdiğini savunuyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan, okuyucularımızdan Oktay Erkan'ın maç bilet fiyatlarındaki vergi oyunuyla ilgili şikayeti üzerine, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray yetkililerinin yanı sıra İstanbul Defterdarlığı ve maç bilet satışlarını gerçekleştiren Biletix yetkilileriyle görüştü. Biletix Mali İşler Koordinatörü Kemal Aydemir, spor kulüplerinin gelir kaynağını, bilet bedelleri ile bağışların oluşturduğunu söyledi. Sattıkları biletlerin fiyatları içinde bilet bedelinin yanı sıra, altyapı yardım pulu bedelinin de bulunduğuna dikkat çeken Aydemir, ‘‘Bu her iki bedeli de spor kulüpleri kendileri belirliyor. Müşteriye ödediği bedel karşılığında hem bilet, hem de bağış makbuzu birlikte veriliyor. Ancak, bazen bağış pulunun verilmesi unutulabiliyor. Müşteri talep ettiği taktirde, bu pul kendisine daha sonra ulaştırılıyor’’ dedi.

DEFTARLIKTAN UYARI

Zorla bağış toplanamayacağına dikkat çeken İstanbul Defterdar Yardımcısı Nihat Uzunoğlu, ‘‘Bağış, karşılık beklemeksizin yapılır. Oysa, spor kulüplerinin bu uygulaması yüzünden bağış yapmayan taraftar, maç bileti alamıyor. Böyle olunca da, alınan bu bedel bağış olmaktan çıkıyor’’ dedi.

Spor kulüplerinin hesaplarında yapılan incelemelerin sonucunda, bu uygulamada bulunan kulüplerin uyarıldığını da söyleyen Uzunoğlu, ‘‘Ancak kulüpler kendilerini bu bağışları alt yapıda kullandıklarını söyleyerek, savunuyor’’ dedi.

Maç biletleriyle birlikte alınan bağışların amatör şubelere yapılan yatırımlarda kullanıldığını söyleyen Fenerbahçe Mali İşler sorumlusu Tahir Perek, ‘‘Kulüpler, bu bağış makbuzlarını Valilikten özel izin alarak hazırlıyor. Stadda ya da Biletix aracılığıyla yapılan satışlarda, taraftar makbuzunu almasa dahi, satılan bilet üzerinden makbuzlar kesiliyor ve Valilik'e toplu olarak veriyor. Çünkü, taraftar makbuzunu almasa da, muhasebeleştirirken bu paralar, mutlaka maç hasılatının içinde gösteriliyor’’ dedi.

Biletlerin üzerinde yazan 1 milyon lirayla maç izlenemeyeceğini tüm taraftarların da bildiğine dikkat çeken Perek, ‘‘Defterdarlık bağış karşılıksız yapılır diyor ama biz de maça girenin otomatik rızası olduğunu savunuyoruz. Maçları stattan izlemek isteyen taraftar, kulübüne bağış da yapmak ister ’’ dedi. Bu uygulamanın vergi sisteminin sağlıksız olmasından kaynaklandığını iddia eden Perek, bu yolla kulüplerin gelirlerini yasal hale getirdiğini söyledi.

Galatasaray'ın Mali İşlerden Sorumlu yetkilileri de, kulüplerin dernek statüsüyle faaliyet gösterdiği için bağış toplama haklarının olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Kulüpler bu nedenle, vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Dernekler Kanunu'na göre hazırlanan yardım pulları, Valilikçe onaylanıyor ve Valilik denetiminde işlem yapılıyor. Toplanan yardımlar, altyapı yatırımlarında kullanılıyor. Bastırdığımız makbuzlarla biz sadece maçlarda değil, istersek sokaklarda da yardım toplama hakkına sahibiz. Kanuna göre bu hakkımız olmasına karşın biz sokaktan yardım toplamaktansa, maçlarda toplamayı tercih ediyoruz’’dedi. Tüm kulüplerin biletin yanı sıra makbuz karşılığı bağış aldığına değinen Beşiktaş yetkilileri de, ‘‘Genelde bu maç hasılatlarının yüzde 10'unu bilet, geri kalanını da makbuz karşılığı bağış oluşturuyor’’ dediler.


Sigara kaçakçılığı ile ilgimiz yok


TÜRKİYE'de sigara üretmek için European Tobacco'yla ortak şirket kuran Mahmut Arslan, Hüseyin Arslan, Mehmet Hulisi Kaymaz ve Mehmet İşlek, ‘‘Sigara kaçakçılığı yeniden hortladı’’ başlığıyla yayınlanan haberle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, European Tobacco ile ortaklıklarının sadece Türkiye'de yapılacak ticari faaliyetle sınırlı olduğuna dikkat çekilerek, ‘‘European Tobacco'nun Mersin Serbest Bölgesi'ndeki faaliyeti ve Azerbaycan, Tacikistan, Ürdün'de ki sigara üretimiyle herhangi bir ilişkimiz yoktur. European Tobacco ile ortak kurduğumuz şirket de henüz üretim aşamasına gelmemiştir.Bu nedenle, Türkiye'de vergi ödemeden sigara satış işlemi yapılmasıyla ilişkilendirilmemiz mümkün değildir. Mehmet Hulusi Kaymaz'ın Tobacco Reporter dergisinde çıkan beyanı da ülkemizde kurulan şirketin amaçlarını ortaya koyan bilgi niteliğindedir’’ denildi.
Yazarın Tüm Yazıları