Doğalgaz rahatlattı mutfak-banyoda elektrik ve tüp 12 kat pahalı çıktı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
DOĞALGAZIN indirimlerle yüzde 31.8 ucuzlaması, mutfak ve banyolarda da kullanımını cazip hale getirdi.
100 metrekarelik bir konut baz alınarak yapılan araştırmaya göre, abonelerin kullandıkları doğalgaz için bir yılda ödediği bedeli, tüpgaz ve elektrik kullananlar bir ayda ödüyor.
İSTANBUL, Ankara, Bursa başta olmak üzere hava kirliliğine karşı teşvik edilen doğalgazda 2009 yılının başından itibaren yapılan ve toplamda yüzde 31.8’i bulan indirimlerle sadece ısınmada değil aynı zamanda mutfak ve banyolarda kullanımı cazip hale geldi. İGDAŞ’ın 100 metrekarelik bir konutu baz alarak yaptığı araştırmaya göre, abonelerin mutfak ve banyoda kullandıkları doğalgaz için bir yılda ödediği bedeli, tüpgaz ve elektrik kullananlar bir ayda ödemek zorunda kalıyor. Doğalgaz aboneleri, sıcak su ve yemek pişirmek için ocakta kullandıkları doğalgaz için yılda 73 TL öderken, bu tüpgazda 936 TL’ye, elektrikte ise 864 TL’ye kadar ulaşıyor.
Kaçak elektrik azalıyor
Kış aylarına girilmesiyle birlikte doğalgazda yapılan indirimler, konutlarda yeniden alternatif yakıt türlerine geçiş arayışlarını durdururken, kaçak elektrik tüketimini de önemli oranda etkiliyor. Doğalgazın pahalı yakıtlar arasından çıkmaya başlaması, özellikle büyük kentlerin varoşlarında ısınmada kaçak elektrik kullanımını da azaltıyor. 8.5 milyon doğalgaz abonesinden 4 milyon 405 binini bünyesinde toplayan İGDAŞ, doğalgazı ısınmanın yanı sıra, sıcak su ve ocak kullanımında elektrik ve tüp fiyatlarıyla karşılatırmasını da yaptı.
Mutfak ve banyoda 11.8 kat
Buna göre, 4 kişilik bir aile, 100 metrekarelik bir konutun banyo ve mutfağında yılda 100 metreküp doğalgaz kullanıyor. Bu kullanım için çıkan aylık faturalara ortalama 6 TL olurken yıllık ödenen bedel de 73 TL’yi buluyor. Sıcak su ve yemek için elektrikli şofben ve ocak kullananların günlük elektrik tüketimleri 12 kw oluyor. Bunun faturalara yansıması ise aylık ortalama 72 TL, yıllık ise 864 TL oluyor. Bu fatura banyo ve mutfakta tüpgaz kullananlar için daha da kabarıyor. 4 kişilik bir aile mutfak ve banyoda ayda ortalama 1.5 tüp, yılda ise 18 tüp LPG tüketimi gerçekleştiriyor. 12 kilogramlık bir LPG tüpünün 52 TL’den satıldığı Türkiye’de, 18 tüp için ödenen bedel ise 936 TL’yi buluyor.
Isınmada tasarruf yüzde 60’ı buluyor
İGDAŞ’ın 100 metrekarelik yalıtımlı bir daireyi göz önüne alarak, doğalgaz kullanımını, kömür ve tüp ve elektrik kullanımıyla kıyasladığı araştırmaya göre, standart bir daire 900 metreküpü ısınma, 100 metreküpü de mutfak ve banyo olmak üzere yılda ortalama 1000 metreküp doğalgaz tüketiyor. Bunun sonucunda bir konutun ısınma amaçlı toplam yıllık doğalgaz tüketimi KDV dahil 729 TL oluyor. Aynı konut, ısınmada kömür, sıcak su ve ocakta da tüpgaz kullandığı taktirde bu 1656 TL’ye çıkıyor. Sadece mutfak ve banyoda tüp yerine doğalgaz kullanımı bile bütçeye yılda 863 TL katkı sağlanabiliyor. Böylece, doğalgaz kullanımıyla, yıllık yakıt giderinden elde edilen tasarruf, yüzde 60’ı bulabiliyor. Kömürle ısınan 100 metrekare büyüklüğündeki bir konut, yılda ortalama 720 TL’lik 1.5 ton kömür tüketiyor. Doğalgazda ise yıllık 900 metreküplük tüketimin faturası, 656 TL oluyor. Elektrikli ısıtıcılarda ise günlük ortalama 8 saat üzerinden yapılan hesaplamalarda ayda 2 bin 179 kilowat saatlik tüketim gerçekleşiyor. Bunun da bedeli aylık 426 TL oluyor. 18 metrekareyi ısıtan 1800 vatlık bir infrared ısıtıcı ise, 24 saatte 14.4 kilovat enerji tüketiyor. İnfrared ısıtıcıların 24 saat kullanıldığı bir konutta bir günlük elektrik tüketimi de 2.88 TL olarak faturalara yansıyor. Bu da infrared ısıtıcı başına elektrik faturalarına aylık ek olarak 86 TL yansımasına yol açıyor. 100 metrekarelik bir konutu ısıtmak için 3 infrared ısıtıcı kullanıldığı taktirde aylık faturaya 258 TL yansıyor.