Deodorantta yaz sezonu 70 milyon Euro hedefle açıldı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
GEÇTİĞİMİZ yıl 50 milyon dolarlık pazar hacmine ulaşan deodorant sektörü, bu yıl 70 milyon Euro’luk satış hedefliyor.
Firmalar, vücut ısısının değişmesiyle aktif hale gelen, cildi nemlendiren, koltuk altı tüylerinin daha derinden alınmasını sağlayan, uzun süre kalıcı etkisi olan ürünlerle pazar paylarını büyütmeye çalışıyor. Erkeklerin de hedef kitleye dahil olmasıyla birlikte sektörün yıllık satış hedefi 14 milyon adetten 20 milyona yükseldi.
SON iki yıldır yüzde 40’a varan büyüme oranlarını yakalayarak, küresel ısınmanın meyvelerini toplayan deodorant pazarı, 2008 yaz sezonunu yeni ürünlerle açtı. Geçtiğimiz yıl 50 milyon dolarlık pazar hacmine ulaşan sektör, bu yıl vücut ısısının değişmesiyle aktif hale gelen, cildi nemlendiren, koltuk altı tüylerinin daha derinden alınmasını sağlayan, uzun süre kalıcı etkisi olan ürünlerle 70 milyon Euro’luk satış hedefliyor. Aşırı sıcaklar yüzünden Türk erkeklerinin de kullanım alışkanlığı edinmeye başlaması, firmaların yıllık deodorant satış hedeflerini de 14 milyon adetten 20 milyon adede yükseltmelerini sağladı.
Ürünler çeşitlendi
Yıllık ortalama yüzde 10 büyüme oranlarını, 2006 yılından itibaren yüzde 40’lara taşıyan firmalar geçtiğimiz yıl 14 milyon adedi deodorant, 4 milyon adedi de parfüm olmak üzere toplam 18 milyon adet satış gerçekleştirdi. Satışların yüzde 81.5’ini oluşturan deodorant ürünlerine bu yıl daha fazla ağırlık veren firmalar, sonunda her eve bir deodorant sokmayı başardı. Kullanım alışkanlığının hızla yaygınlaşması, erkeklere yönelik ürünlerin pazardan aldığı payı da, yüzde 45’e ulaştırdı. Antiperspirant yani pudralı deodorantlar giysiler üzerinde iz bırakma riski olmasına rağmen, alkol içeren ürünlere oranla daha hızlı büyüme gerçekleştiriyor. Alkollü ve pudralı ürünler arasında yaşanan bu rekabet, bir yandan pazara yeni ürünler kazandırırken, diğer yandan da gazlı tüp, roll-on, stick, jel, krem, pump spray gibi çeşitlerle farklı hedef kitleleri, yakalanmaya çalışılıyor.
Yaza hızlı girdiler
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, pazarda 3 farklı markayla rekabet eden Unilever, 2008 yaz sezonunu ürün yelpazesini genişleterek açtı. Rexona’nın vücut ısısının değişimiyle aktifleşen 24 saat koruma sağlayan mikrokapsüllüsünü, Axe’ın yeni koku ve ambalajlısını, Dove’un da nemlendiricilisini pazara sundu. Pazarın lideri Eczacıbaşı ise Nivea’nın koltuk altı tüylerin daha derinden traş edilmesini ve ciltte pürüzsüzlük sağlayan double effeck’i piyasaya sürdü. Privacy, Emotion, First Class ve Bellissima markasıyla pazarda rekabet eden Aromel, ürünlerinde uzun süre etkisini ve parfüm özelliğini ön plana çıkartmaya çalışıyor. Fa ve Bac’ın ithalatçısı Henkel ise beyaz çay ve bambu özü içeren yeni Fa Natural&Pure ile kokunun kalıcı kalmasını ve 24 saat boyunca süren koruma özelliğiyle rekabette öne geçmenin planlarını yapıyor.
100 kişiden 20’si deodorant satın alıyor
AVRUPA’da her 100 kişiden 80’i, Amerika’da ise her 100 kişiden 95’i deodorant satın alıyor. Türkiye’de ise bu her 100 kişide 20’ye düşüyor. İngiltere’de yıllık deodorant tüketimi kişi başına 11 Euro’yken, bunu Arjantin 8 Euro, Almanya ise 7 Euro ile takip ediyor. Türkiye ’de ise bu oran 1 Euro civarında gerçekleşiyor. Ancak son iki yıl içinde erkek tüketicilerde kullanımın arttığı gözleniyor. Halen deodorant kullananların yüzde 55’i kadın, yüzde 45’i de erkeklerden oluşurken, bu durum pazarın büyüme işaretlerinin biri olarak kabul ediliyor.
Tüketici nasıl sıkılacağını bilmiyor
DEODORANT seçiminde tüketicinin kokuyu öncelikle teninde denemesi öneriliyor. Kullanırken deodorantı mutlaka koltuk altına direkt tene uygulamak gerekiyor. Elbiselere sıkmak, elbiselerdeki kokularla karışmasına ve ter önleyici özelliğinin de devre dışı kalmasına neden oluyor. Ürünün ter kokusuna karşı 24 saat koruma sağlıyor olması deodorant seçiminde öne çıkan özelliklerden biri. Roll on ve stick kategorisindeki deodorantlar koltuk altına uygulandıktan "12 dakika sonra" giysilerin giyilmesi gerekiyor.
Deodorant parfüm niyetine kullanılıyor
UNILEVER Deodorant Ürün Müdürü Bilge Karakullukçu, Türkiye’de tüketicilerin genelde deodorantı koku odaklı seçtiklerini ve parfüm yerine kullanıldığını vurgulayarak, bunun pazarda koku konusunda ciddi bir rekabete yol açtığını söyledi. Karakullukçu, "Öncelikle bireylerin deodorant ve parfüm kullanımının ayırt edilmesi anlamında biliçlendirilmesi gerekiyor. Deodorantı kişisel temizliğin bir parçası olarak görmek gerekir" dedi.