Paylaş
İSTANBUL ve çevresinde yaşanan sel felaketi, İSKİ ve İGDAŞ’ın ardından bankaları da harekete geçirdi. Aralarında Finansbank, Garanti, ING, Fortis, Şeker, Denizbank ve Vakıfbank’ın da bulunduğu bazı bankalar, 300 milyon TL’yi aşan maddi zararın yaşandığı, 31 kişinin hayatını kaybettiği, 846 işyeri ve 2 bine yakın konutun hasar gördüğü sel felaketinden mağdur olan müşterilerinin başta kredi kartları olmak üzere vadesi gelen borçlarını faizsiz erteleme yoluna gidiyor. Vadesi gelen borçların ertelenmesinin yanı sıra yeniden yapılandırılmasını ve ilk 3 ayı ödemesiz düşük faizli yaşama yeniden dönüş kredisi kullandırılmasını sağlayan bu uygulamadan yararlanılabilmesi için müşterilerin sel feleketine uğradıklarını belgelemeleri yeterli oluyor.
Taksitler erteleniyor
ING Bank, Fortis ve Şekerbank, kredi müşterilerinin taksitlerini faizsiz 3 ay ertelerken, Garanti Bankası bu tarihi yıl sonuna kadar sarkıtıyor. Finansbank da kredi taksitlerini 3 ay ertelerken aynı zamanda kredi kartı alışveriş faiz oranını, 16 Ekim ile 31 Aralık tarihleri arasında kesilecek ekstreler için, 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 2.29’a indiriyor. En kapsamlı uygulamayı ise Vakıfbank gerçekleştiriyor. Banka sel felaketinden olumsuz etkilenen tüm müşteriler için kredi anapara ödemelerini 6 ay öteleyerek, 60 aya varan vadelere yayabiliyor. VakıfBank, ihracatçı firmalar için de “YP (Yabancı Para) Destek Kredisi” kapsamında 6 ay ödemesiz dönemli 18 ay vadeye kadar kredi imkanı sağlıyor.
Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre, başvurularda Şekerbank gibi bazı bankalar, mevcut müşterilerinin sistemlerinde kayıtlı olan ev ve işyeri adreslerinin sel bölgelerinde olmasını yeterli görürken, Finansbank gibi bazı bankalar da herhangi bir ücret ödemeye gerek kalınmadan kaymakamlık, belediye ve muhtarlıklardan alınabilen ve selden zarar gördüklerini gösteren belgeleri talep edebiliyor. Bankaların selzedelere sunduğu avantajlardan faydalanmak isteyen müşterilerin ilk önce bu belgeyle birlikte banka şubelerine giderek, talepte bulunması gerekiyor. Ayrıca, borç erteleme ya da yeni kredi talebinde bulunmak isteyenlerin daha önce kara listeye girmemiş, bankalarla herhangi bir sorun yaşamamış olması da gerekiyor.
Hangi banka İstanbul’daki selzede için ne yapıyor
INGBANK: Kredi kartı müşterilerine sel bölgesindeki şubelerine başvuru yapmaları doğrultusunda 3 ay boyunca faiz uygulamıyor. Kredi kullanmış mevcut müşterileri içinse faizsiz olarak 3 ay taksit erteleme imkanı sunuyor. Ayrıca konut veya eşyası zarar görmüş selzedeler için ev yenileme kredisi veriliyor. Nakit ihtiyacı olanlar için ise gerekli belgelerin getirilmesi karşılığında yüzde 0.99 faizle masrafsız 3 ay ertelemeli ihtiyaç kredisi sağlanıyor.
ŞEKERBANK: Bireysel ihtiyaç kredilerinin vadesini ve kredi kartı borçlarını 3 ay erteleme yoluna gidiyor. Bunun için bankaya başvuruda bulunmak yeterli oluyor.
GARANTİ: Sel felaketinden zarar gören müşterilerinin vadesi gelen kredi geri ödemelerini yeniden yapılandırma yoluna gidiyor. Kampanya kapsamında, vadesi gelen kredi geri ödemelerini de yıl sonuna kadar 3.5 ay süreyle erteleyerek, ödemeleri 1 Ocak 2010’dan itibaren kabul ediyor. Ayrıca selden zarar gören bölgelerdeki bireysel, KOBİ ve ticari müşterileriyle de görüşerek yeniden yapılandırma sürecini başlatıyor.
FORTİS: Sel felaketinden etkilenen müşterilerinin kredi borçlarını 3 aya kadar erteleme kararı alan banka, KOBİ kredileri, bireysel kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarının geri ödemesini 3 ay sonra yapabiliyor. Tüm bu uygulamalardan yararlanmak için selzedelerin belgeleriyle beraber şubelere gitmeleri yeterli oluyor. Kampanyada başvurular aralık ayına kadar yapılabiliyor.
FİNANSBANK: Sel felaketinden olumsuz etkilenen bireysel bankacılık müşterilerine bireysel kredi ve kredi kartı ödemelerinde kolaylık sağlayan banka, kampanya kapsamında müşterilerine 3 ay borçlarını erteleme imkanı sunuyor. Ayrıca kredi kartı alışveriş faiz oranınıda, 16 Ekim-31 Aralık tarihleri arasında kesilecek ekstreler için 1 Ekim 2009’dan itibaren geçerli olmak üzere, faiz indiriminde bulunuyor. Fırsatlardan yararlanmak isteyenlerin 16 Ekim’e kadar şubelere başvurması gerekiyor.
VAKIFBANK: Sel felaketinden olumsuz etkilenen tüm müşteriler için kredi kolaylığı sağladığı açıklayan Vakıfbank, bankanın, kredi anapara ödemelerini 6 ay erteleyerek, 60 aya varan vadelere yayabiliyor. Ayrıca, sel felaketinden etkilenen işletmelerin, zararlarının giderilmesine yönelik uygun faiz koşuluyla 60 aya kadar kredi imkanı sağlıyor. İhracatçı firmalar için de döviz cinsinden 6 ayı ödemesiz, 18 ay vadeyle kredi kullanma imkanı veriyor.
DENİZBANK: İstanbul, Trakya ve güney Marmara bölgesinde yaşanan sel felaketinden zarar gören müşterilerine özel “Destek Paketi” hazırladı. Sel mağdurları yüzde 0.99 faiz oranı ile yıl sonuna kadar ötelemeli 60 aya kadar vade imkanı ile masrafsız ve komisyonsuz sel kredisi kullanabilecekler.
Paylaş