Paylaş
Müşterilerin hesaplarına 25 kuruş ile 1 lira arasında değişen ATM makbuz bedeli yansıtan bankalar arasında Akbank, Vakıfbank, Garanti, TEB-Fortis ve HSCB bulunuyor.
HER 100 nakit para çekim işleminden 90’ının, her 100 para yatırma işleminden de 60’ının ATM cihazları üzerinden gerçekleştiği Türkiye’de, bu cihazlardan gerçekleştirilen işlemlerin belgelenmesinde kullanılan makbuzlar, bankalar için yeni bir gelir kapısı oldu. İşlem sayısının yılda 1 milyara ulaştığı ATM cihazlarından alınan bilgilendirme fişleri için artık bankalara makbuz bedeli olarak 25 kuruş ile 1 lira arasında ücret ödeniyor. Sayıları 28 bine yaklaşan ATM’lerden para çekme, bakiye sorgulama, hesap hareketlerini izleme, kredi kartı ekstre bilgilerine ulaşma, kredi borcu ödeme planlarını görüntüleme, havale, EFT gibi para transferinde bulunma, yatırım fonu alım/satımı yapma gibi işlemlerin bilgi fişi için ücret talep eden bankalar arasında Akbank, Vakıfbank, Garanti, TEB-Fortis ve HSCB’de bulunuyor.
Alanlar şimdilik azınlıkta
ATM makbuzlarına 1 TL ile en fazla ücret talep eden Vakıfbank olurken, bunu 70 kuruş ile Garanti Bankası ve HSCB takip ediyor. Türk Ekonomi Bankası ve Fortis’in hesaplara yansıttığı makbuz bedeli ise 50 kuruş düzeyinde bulunuyor. Bu bankalar arasında en az kesintiyi ise 25 kuruş ile Akbank gerçekleştiriyor. Kuveyt Türk, Halkbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Denizbank , Finansbank, Albaraka Türk, Şekerbank gibi bir çok banka ise ATM bilgilendirme fişleri için henüz makbuzu bedeli istemiyor. ATM makbuz bedellerini müşteri hesaplarına yansıtan bankalar, buna gerekçe olarak da gereksiz yere kağıt tüketimini önlemek istemelerini gösteriyor. Bu makbuzların çoğu zaman ATM’den alındıktan sonra çöpe atıldığını savunan bankalar, “ATM makbuz bedeli gereksiz yere bilgi fişi taleplerinde caydırıcı etki yaracak” diyor. Oysa, bankalarla ilgili yapılan şikayetlerin önemli bölümünü ATM’lerden gerçekleştirilen işlemler oluşturuyor. Bu nedenle yaptığı işlemlerde sorun yaşamak istemeyen tüketiciler de ATM işlemlerini belgelemek için makbuz alma yoluna gidiyor.
100’den fazla işlem
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, 27 bin 884 ATM cihazından 100’den fazla işlem gerçekleştirilebiliyor. Kredi kartı sayısının 47 milyon 133 bine, bank kartı sayısının da 70 milyon 847 bine ulaştığı Türkiye’de, ATM’lerden yapılan işlemlerin yüzde 70’ini para çekme işlemleri oluşturuyor. BKM verileri, son 5 yılda ATM’lerden yapılan para çekme işlemlerinin yaklaşık 200 milyon adet artarak yıllık 700 milyon seviyesine yaklaştığını gösteriyor. Para yatırma, kedi kartı borcu ödeme ve fatura ödemesi gibi nakit; bakiye sorgulama, hesap hareketleri, kredi kartı bilgi edinme, hesaptan hesaba havale, yatırım fonu alım/satım gibi işlemlerin sayısı ise yıllık 300 milyon adet civarında gerçekleşiyor. Türkiye’de gerçekleştirilen kredi kartı ödeme ve fatura yatırma işlemlerinin de yüzde 50’si ATM cihazları üzerinden yapılıyor.
Paylaş