Erkan Çelebi: Artık parasız tutuklu da duruşmasına gidebilecek






Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

CEZAEVLERİNE ödenek gönderilememesi yüzünden, diğer illerde duruşması olan tutuklu ve hükümlülerden yol gideri olarak 85 milyon lira masraf talep ediliyordu. Maddi sıkıntı içinde bulunan tutuklu ve hükümlüler bu bedeli karşılayamadığı için üç aydır duruşmalarına katılamıyordu. Ödenek sorunu çözüldü. Tutuklulara duruşma yolu açıldı.

ADALET ve Maliye Bakanlığı arasındaki vize sorunu sonunda çözüldü. Cezaevlerinin ödenekleri gönderilmeye başlandı. Bu da, parası olmayan tutuklu ve hükümlülerin de duruşmalarına yeniden katılabilmelerini sağladı.

Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana cezaevlerinin 2001 yılına ait ödeneklerini gönderemiyordu. Adalet ve Maliye Bakanlığı arasında yaşanan yazışma trafiğinden kaynaklanan bu soruna, Sayıştay onay yazısının gecikmesi yol açmıştı. Bu da, ödeneklerin cezaevlerine ulaştırılamamasına neden olmuştu.

Ödeneksiz kalan cezaevleri de, tutuklu ve hükümlülerin masraflarını karşılayamadığı için mahkumları diğer illerdeki duruşmalarına gönderemiyordu. Sadece, tutuklu ve tutukluya eşlik eden muhafız jandarmaların yol giderlerinden oluşan bu masrafları üstlenenler, duruşmalarına gidebiliyordu. Maddi sıkıntı içinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ise masrafları karşılayamadıkları için üç aydır diğer illerdeki duruşmalarına katılamıyordu.

85 MİLYON İSTENDİ

Konya Ceza ve Tutuk Evi'ndeki 700 tutuklu ve hükümlü adına Hürriyet'in Tüketici Köşesi'ne yapılan başvuruda, diğer illerde duruşması olan tutuklulardan duruşmalarına katılabilmeleri için yol gideri adı altında 85 milyon lira talep edilmesinden şikayet ediliyordu. Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu, tutuklu ve hükümlülerin bu şikayetiyle ilgili olarak Konya Cezaevi ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Cezaevi yetkilileri, ödenek gönderilmesinde yaşanan gecikmenin hükümlü ve tutukluların sadece duruşmalara katılmalarını aksamadığını ayrıca, sosyal ve sağlık hizmetlerinde de sorun yaşanmasına neden olduğunu söylediler.

Adalet Bakanlığı yetkilileri ise, cezaevlerine gönderilmesi plananlanan ödeneğin her yıl dört taksit halinde cezaevlerine ulaştırıldığını söylediler.

SORUN ÇÖZÜLDÜ

Yetkililer, ‘‘Bakanlık, Bütçe Kanunu'nu uyarnınca, Cumhuriyet Başsavcılığı'na ödeme emri tebliğ yazısı, Maliye Bakanlığı, Bütçe Dairesi'ne de, tebliğ yazısı gönderiyor. Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen yazıda, cezaevlerine verilecek ödenek miktarları , Maliye Bakanlığı Bütçe Dairesi Başkanlığı'na gönderilen yazıda ise, bütçeden Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek miktar yer alıyor. Ayrıca, Maliye Bakanlığı'da, ödeneklerin cezaevlerine ulaştırılması için sayıştay vizesi alıyor. Ancak, bu yılın ödenekleriyle ilgili olarak Maliye Bakanlığı'nın Sayıştay'dan aldığı vizenin elimize ulaşması gecikti. Böyle olunca da cezaevlerine ödenekleri zamanında ulaştırılamadı’’ dediler.

Şu anda sorunun giderildiğine de değinen yetkililer, ödeneklerin cezaevlerine ulaştırıldığını söylediler. 2001 yılı Mali bütçesinde, cezaevlerine gönderilmesi için 167 trilyon 681 milyar 200 milyon liralık ödeneğin ayrıldığına da değinen bakanlık yetkilileri, Türkiye'deki 558 cezaevinde toplam 55 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu belirttiler.

Tüketiciler temsil hakkı istiyor

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle TÜKODER Genel Başkanı Mehmet Sevim, Tüketicileri Koruma Derneği (Bursa) Genel Başkanı Necati Yentürk, Tüketici Hakları Derneği'nden Ferda Ekinci ve Metin Çetinkaya, Türk-İş Tüketici Temsilcisi Sinan Vargı ile Friedrich Ebert Vakfı temsilcileri ortak bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda konuşan TÜKODER Genel Başkanı Mehmet Sevim tüketici sorunlarının, özellikle yaşanan ekonomik krizle daha da arttığını söyledi. En temel tüketim ürünlerine peş peşe yapılan zamlarla, tüketicilerin yaşamsal gereksinimlerini bile karşılayamaz duruma geldiğini belirten Sevim, başta gıda sektörü olmak üzere birçok alanda sağlıksız koşullarda yapılan üretimlerin, tüketicinin sağlık ve güvenliğini tehdit eder boyutlarda olduğunu belirtti.

Üretici sorumluluğu ve ürün güvenliği konusundaki yasaların yetersiz kaldığını, başta ulusal hizmetler ve tüketici kredileri olmak üzere birçok alanda var olan tek taraflı baskı yaratan sözleşmelerin, tüketici haklarını ihlal ettiğini de anlatan Sevim, tüketicilerin, karar süreçlerinde kendilerini ilgilendiren kararların alındığı kurullarda temsil edilmediğinden yakındı ve uygulanacak yeni ekonomik programın tüm toplumsal kesimlerin katkı ve katılımıyla başarıya ulaşabileceğini belirtti.

TSE'den alışveriş kuralları

TÜRK Standardları Enstitüsü (TSE), paranın boşa gitmesini önlemek amacıyla, alışveriş kuralları belirledi. TSE uzmanları tarafından hazırlanan kurallara göre, pazarlık yapılırken acele edilmemesi ve ucuz olduğu için kalitesiz mala yönelinmemesi gerekiyor. Aldatıcı ve yanıltıcı reklam mesajlarına kulak tıkanmasını isteyen TSE, kuralları açıklanmayan hediyeli ve ödüllü reklam kampanyalarına fazla güvenilmemesini öneriyor.

Gerçek maliyeti tüketiciye bildirilmeyen taksitli satışlardan uzakdurulmasını da öneren TSE, gıda maddelerinin ambalajlarında yer alması gereken son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve kullanma tarihi geçenlerin sağlığa zarar vereceğinin unutulmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Değişik markalarda satılan aynı nitelikteki ürünlerin veya aynı marka olduğu halde farklı ambalajlardaki ürünlerin fiyat, miktar ve kalite yönünden karşılaştırılmasının yararlarına değinen TSE, tüketicilere ayrıca şu önerilerde bulunuyor:

Ürünün üzerinde TSE markası olmasına özen gösterilmeli. TSE markalı ürünlerde çıkan arızalar sonucu ürünün değişimi ve onarımının daha kolay olacağı unutulmamalı.

Alınacak ürünün tanıtım belgesi dikkatlice okunmalı. Satıcının imzasını taşıyan garanti belgesi mutlaka alınmalı.

Dayanıklı tüketim mallarında satış sonrası servis olanağı bulunup bulunmadığı araştırılmalı.

Ürünün faturası muklata alınmalı. Fatura, alınan ürünün üretim hatasından kaynaklanan arızalarının ilgili kurumlara belgelenmesinin en kolay yoludur.

Yazarın Tüm Yazıları