Annelerin el emeği mağazalara girdi lösemili çocuklara 1 milyon TL kaldı

LÖSEMİ tedavisi gören çocuk annelerinin yaptığı bez bebekten, tarhanaya birçok ürün mağazalardan ve internetten satışa sunuluyor. Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) atölyelerinde üretilen ürünlerden sağlanan 1 milyon TL’lik gelir, lösemili çocukların tedavisine ve tedavi için Ankara’ya göç eden ailelerin bütçelerine katkı sağlıyor.

BAŞTA Mudo olmak üzere bazı mağaza ve internet sitelerinin, lösemili çocuklar ile bu çocukların annelerinin yaptığı ürünlere standlarını açması, yüzde 68.5’i tedavi için farklı kentlerden Ankara’ya göç etmek zorunda kalan ailelere, yılda 1 milyon TL’lik ek gelir kapısının aralanmasını sağladı. Bez bebekten kurabiyeye, tarhanadan rozete, erişteden dantele, mantıdan işlemeli yastıklara kadar bir çok ürün artık, Merkezi Ankara’da bulunan Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) bünyesindeki atölyelerde üretiliyor. Fiyatı 1 TL ile 30 TL arasında değişen bu ürünlerden elde edilen gelir, lösemili çocukların tedavisinin yanı sıra, ailelerin bütçelerine de katkı sağlıyor.

AB destekli kurslar

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın görüştüğü LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, tedavi gören çocukların ve annelerinin el emeğiyle gerçekleştirilen bu ürünler için Avrupa Birliği projesi kapsamında meslek edindirme kursları düzenlediklerine dikkat çekerek, "LÖSEV, Ankara’nın yanı sıra, İstanbul ve Diyarbakır’da düzenlediği bu kurslardan şu ana kadar 160 anne yararlandı. Pastacılık, biçki-dikiş, çocuk bakıcılığı, el sanatları, aşçılık gibi farklı alanlarda düzenlenen bu kursların sonucunda anneler kurabiye, tarhana, erişte, mantı gibi ev yapımı yiyeceklerin yanı sıra, bez bebek, yastık, tığ işi kese, kutu, seramik rozet, buzdolabı süsü, keçe nazarlık, yaka süsleri gibi el işi ürünlerde gerçekleştiriyor. Takvim, okul defteri, tebrik kartı, ev süsü gibi ürünlerin tasarımını ise tedavi gören lösemili çocuk ve gençler yapıyor" dedi.

Gelir paylaştırılıyor

Annelerin ürettiği ürünlerden 2008 yılında 225 bin 888 TL gelir elde edildiğini de söyleyen Ezer, "Bunun 208 bin 134 TL’si annelere gelir olarak yansıtıldı. Tedavi gören ve vakıf bünyesinde çalışan çocuk ve gençlerin tasarladığı ürünlerden de geçtiğimiz yıl 731 bin 191 TL gelir elde edildi. Bunun da büyük bir kısmı tasarımı gerçekleştiren çocuk ve gençlere verildi. Geri kalan kısmı ise Lösante Lösemili Çocuklar Hastanesi’nde yatan çocukların tedavi masraflarının karşılanmasında harcandı" dedi. Bu ürünlere standlarını açarak öncülük eden kuruluşlara Boyner mağazalarını da eklemek için görüşmeler yaptıklarını söyleyen Ezer, "Bu da gerçekleşirse, LÖSEV markalı ürünlerin satış ağı daha da yaygınlaşacak. Bu da, daha fazla gelir demek" diye konuştu.

LÖSEV’in faaliyetleri

Rehabilitasyon Okulu: 2001’de Ankara’da kurulan bu okul, okul öncesi çocukları hayata bağlamak için diksiyon, at binme, buz pateni gibi aktivitelerde bulunuyor.

Konuk evi: Ankara’da sadece Lösev’in hastaları değil, dışarıdan da hasta ve yakınlarının konaklama ve yemek taleplerini karşılıyor.

Angora Lösemili Çocuklar Okulu: Sadece lösemili çocuklara eğitim veriliyor. 8-10 kişilik sınıflarda çocukların hijyenik ortamda eğitim görmeleri sağlanıyor. Kırtasiye, giyim, kantin ve yemek masraflarını vakıf karşılıyor.

Meslek Edindirme Atölyeleri: Annelere meslek edindirme kursları veriliyor. Eğitimler arasında pastacılık, biçki-dikim, çocuk bakıcılığı, el sanatları, yemek kursları yer alıyor.Burdan elde edilen gelirde aileler ve tedavi masraflarına ayrılıyor

Lösemili Çocuklar Köyü: Tedavi için Ankara’ya göç etmek zorunda kalan aileler için 2 ve 3 odalı tüm beyaz eşya ve mobilyaları hazırlanmış dairelerden oluşuyor. İnşaatı devam eden bu projede birde kısa süreli kalacak aileler için Konak Evi, çocuklara ayakta tedavi ve polikinilik hizmeti verecek Tedavi Araştırma Merkezi, üretim atalyöleri, organik tarım ve çiçekçilik gibi hizmetler de sunulacak.

Lösemili Çocuklar Kenti: LÖSEV, dünyada bir örneği olmayan lösemili çocuklar kentini hayata geçirmeyi planlıyor. Bunu için Maliye Bakanlığı’ndan arsa talep eden vakıf, maliyetini tamamen kendi karşılayacağı bir hastane kurmayı amaçlıyor.

Eğitim bursu da veriyor

1998’de Ankara’da kurulan Lösemili Çocuklar Vakfı, Lösente Lösemili Çocuklar Hastanesi’nde ücretsiz tedavi hizmeti sunarken, tedavi gören hastalarına ilaç ve tıbbi malzeme yardımında da bulunuyor. Ayrıca, ailelere de psikolog ve barınma desteği de sağlıyor. Temel sağlık harcamalarını karşılamak üzere 2 bin 500 TL’lik karşılıksız yardımda da bulunan Vakıf, lösemili çocuklara aylık 250 TL, tedavi gören üniversite öğrencilerine de 500 TL sağlık ve eğitim bursu veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları