Paylaş
MacBook’lar dışında yeni ürün tanıtımları da beklediğimiz etkinlikte özellikle yeni kulaklık modeli AirPods Studio ve lokasyon bazlı ürün takip uygulaması AirTags tanıtımı yapılmaması şaşkınlık yarattı (bu etkinliğin sadece MacBook özelinde olması, bu yıl acaba bir etkinlik daha mı olacak esprilerini de beraberinde getirdi:).
13 Ekim’de gerçekleşen etkinlikte lanse edilen iPhone 12’lerin tarihteki yerini ilk 5G destekli iPhone’lar olarak alacağını belirtmiştim. Yeni MacBook’lar da Apple işlemcili ilk Mac’ler olması adına kritik bir yere sahip olacak…
Küçük bir çip, dev bir adım…
Etkinliğin açılışını gerçekleştiren Apple CEO’su Tim Cook, Mac’leri “Apple’ın DNA’sında yer alan bir ürün” olarak niteleyerek, insanların Mac’leri ile dünyayı değiştiren uygulamalar ortaya çıkardığı vurgusunu yaptı. Etkinliğin açılışı da yeni nesil Mac’lerin en önemli özelliği olan Apple’in ilk işlemcisi M1 ile gerçekleşti (Apple diğer ürünlerinde kendi işlemcisini kullanmaya başlamıştı, bu strateji Mac’lerde de devam etmiş oldu). M1, dünyanın en yüksek performanslı çipi olarak tanıtıldı.
Son 3 ayda, 3 ayrı etkinliğin bir nedeni de Korona kaynaklı teknoloji ürünlerine ilginin artması
Korona etkisi ile artan uzaktan çalışma ve online eğitim süreçleri, laptop ve bilgisayarlar ile geçirdiğimiz zamanın da artmasına neden oldu. Apple’ın yeni Mac Book’ları tanıttığı ayrı bir etkinlik gerçekleştirmesinin bir nedeni de, insanların bilgisayarlara daha da önem vermeye başladığı bir dönemde, yeni çipleri ile özellikle performans, hız ve kullanıcı deneyimi açısından getirdiği yenilikleri öne çıkarmak. Salgın kaynaklı evden çalışmaya geçiş ve öğrenciler ve çalışanların evde kalmaları Apple’ın iPad'lerden kulaklıklara kadar birçok ürününe ilgiyi de artırdı. Son dönemlerde, diğer ürünlere kıyasla “dinozor” olarak nitelendirilmeye başlayan MacBook’lardan gelen gelir bile son mali yılda %11 artarak 28,6 milyar dolara ulaştı. Son çeyrekte, bu gelir %29 oranında artarak 9 milyar$’ı buldu.
Donanımda strateji değişikliği
Yeni Mac’ler ile birlikte, Apple’ın kurucu ortağı ve efsane CEO’su Steve Jobs’un 2005 yılında şirketin ana işi olan Apple bilgisayarlarda performansı artırmak için Intel ile başlattığı 15 yıllık ilişkisinde bir kopuşa neden oldu. Apple, bu işbirliği yerine, artık kendi tasarımı M1 çipler ile ilerlemeyi tercih etti. Bu sürecin, Apple CEO’su Tim Cook’un belirttiği “daha çok şirket içi tasarlanmış donanım geliştirme” vizyonu ile uyumlu olduğunu görmekteyiz. Son iPhone’larda da makine öğrenimi ve yapay zeka algoritmaları tabanlı görüntü işleme uygulamaları tanıtılırken yeni çiplere vurgu yapılmıştı. Bu strateji, maliyetleri azaltmak ve ürünlere yönelik gelişmiş özellikler getirmek adına da oldukça önemli. Moor Insights & Strategy analistlerine göre, şirketin kendi çiplerine geçişi bilgisayar başına ciddi oranda bir tasarruf sağlamakta. Bu tasarruf sayesinde, yeni bilgisayarlarda daha fazla özellik finanse edilebiliyor ve karlılık da artıyor. Donanımdaki değişimin bir diğer nedeni de uygulama gelişitiriciler için ortak bir platform sağlamak; yani iPhone, iPad ve MacBook lar aynı mimariye sahip olacak. Bir diğer değişle iOS uygulamaları artık Mac cihazlarda da çalışabilecek. Yine Pandemi nedeniyle pek çok video konferans uygulamasının ya da uzaktan çalışmayı destekleyen uygulamaların laptop lara yüklenmesi gerektiği bu süreçte, bu gelişme oldukça büyük önem taşımakta.
Yeni Apple Silicon'ı içeren ilk ürünler olarak 13,3 inç MacBook Air 13 inç MacBook Pro ve MacBook Mini tanıtıldı. MacBook Air de, Pro da önceki nesillere oranla çok daha hızlı işlem gücüne ve daha başarılı grafik performansa ve uzun pil ömrüne sahip. Yeni MacBook’larda Touch ID entegrasyonu ile Apple Pay desteklenmesi hoşuma giden uygulamalardan biri oldu. Ayrıca, yeni MacBook Air’de fan bulunmuyor, bu da oldukça sessiz çalışmasını sağlıyor olacak, bunun yanında MacBook Pro’da fan var. Eski modele göre tasarımda çok büyük farklılıkları olmasa da yeni MacBook Air’lerin "geçen yıl satılan dizüstü bilgisayarların %98'inden daha hızlı" olduğu belirtiliyor.
20 saate kadar pil ömrü ile şimdiye kadar sunulan en yüksek pil performansına sahip Mac olarak öne çıkan yeni MacBook Pro’yu, şimdiye kadar gelmiş en hızlı ve en güçlü MacBook olarak nitelemek de mümkün. Bununla birlikte yeni MacBook Pro’ların retina ekranı görüntüleri çok daha gerçekçi hale getirirken, M1 ile FaceTime’lardaki görüntü kalitesi de daha üst seviyelere çıkıyor.
Kısaca, Apple yeni çipi ile daha hızlı performans, daha iyi pil ömrü ve güvenlik konusunda iyileştirmeler vaat ediyor…Yeni işlemci ile birlikte, enerji verimliliği artacak olan MacBook’lar, ayrıca, makine öğrenmesi gerektiren uygulamalarda da performans açısından farkını gösterecek.
MacOS - Big Sur 12 Kasım’da
Uygulamalarda güçlü güncellemeler, yeni tasarım, sektör lideri gizlilik özellikleri ve sınıfındaki en iyi güvenlik düzeyi gibi özellikleri ile öne çıkarılan MacOS 11.0, bir diğer deyişle Big Sur da 12 Kasım’da kullanıma sunuluyor.
Paylaş