Dünyaya açılan ödüllü lezzet

Yemyeşil zeytinlikler ile masmavi denizin arasına konuşlanan Bursa’nın şirin sahil kasabası Trilye’yi ziyaret edenler, buram buram tarih kokan o sokakları iyi bilir.

Haberin Devamı

Keyifli bir hafta sonu geçirmek isteyen Ankaralılar’ın da kaçış rotalarından biri olan Trilye’de; gündüz saatlerinde ara sokaklar gezilir, tepedeki tarihi manastıra gidilir ve ardından kordona inilir. Hava kararırken balıkçıların ağlarına takılanlar, kasabanın restoranlarındaki yerlerini almaya başlar. Konakladığınız pansiyon ya da otelin mavi manzaralı odasına geçmeden önce taze deniz mahsullerini mideye indirmezseniz Trilye ziyaretinin en önemli ayağını atlamış olursunuz. Kısaca, bir keyif kasabasıdır Trilye...
Bozkır Ankara’da da manzara hariç, Trilye keyfi yapabilmek mümkün. “Nasıl” diye soranlar için bu hafta, Gaziosmanpaşa Filistin Cadesi Hafta Sokak üzerinde yaklaşık 12 yıldır hizmet veren Trilye Restaurant’ı ziyaret ettim.

HER KENTTEN YÖRESEL TAKİP

Haberin Devamı

Uluslararası gastronomi derneklerinin sıkça ziyaret ettiği, dünyanın dört bir yanından aldığı ödüllerle namı Türkiye’nin dışına yayılan Trilye’nin kalitesinden uzun uzadıya bahsetmeye ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Merak edenler için mekanın yöresel ürünlerinin hangi noktalardan geldiğini hatırlatmak gerekiyor. Mekanda Manisa Salihli ve Balıkesir Edremit’ten gelen zeytinyağının tadına varabilirsiniz. Bunun dışında beyaz peynir Çanakkale Ezine’den; sinarit, mercan, istakozlar Saros Körfezi’nden, kalkan balığı Samsun’dan, ahtapot Ayvalık’tan, kalamar Ege’den, deniz börülcesi Edremit Deltası’ndan, Kaya koruğu Mersin’den ve karides ise İskenderun’dan Ankara’ya ulaşıyor. Lezzeti yakalamak için Türkiye’nin dört bir yanından ucu Başkent’e çıkan bir tedarik zinciri oluşturulmuş.

DENİZDEN GELEN PASTIRMA

Mekandaki yerinizi almanızın ardından önce etli zeytin ve Trilye ekmekleri masanıza ulaşıyor. Mısır ekmeği ve siyah zeytin parçacıkları içeren dilimleri soğutmadan denemenizi tavsiye ediyorum. Başlangıç için masanıza gelen meze tepsisinden seçim yapabilmek gerçekten zor... Tümünü inceledikten sonra balık pastırmalı humus, isli uskumru, ahtapot carpaccio, deniz mahsullü köpoğlu ve lakerdayı denedim. Pastırmalı humus meze severlerin “hayır” diyemeyeceği bir tat. Fakat Trilye’de bu ürün az çemenli balık pastırması ile yapılıyor olması, onu diğerlerinden farklı kılıyor. İsli uskumruda, özel bir is tabancası ile duman altı edilen usrkumru püre haline getiriliyor. Uskumru sunumuna üzerinde parmesan bulunan ince bir dilim kızarmış ekmek eşlik ediyor. Roka parçaları üzerine dizilen ince ince dilimlenmiş ahtapot bacaklarının üzerinde çam fıstığı, kapari ve karabiber ile servis edilen ahtapot carpaccioyu hafif bir başlangıç yapmak isteyenlere mutlaka tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

TRAKYA MEZESİNE MAVİ KATKI

Közlenmiş patlıcan ve yoğurtla yapılan Trakya mezesi köpoğlunun Trilye versiyonuna ahtapot ve karides parçacıkları eşlik ediyor. Torik balığından elde edilen lakerda ise bir dilim kırmızı soğan üzerinde dere otu ile birlikte sunuluyor. “Takoz” adıyla tabir edilen lakerda parçaları, tadına varılabilecek kadar iri ve lezzetli. Başlangıç serinize eşlik etmesi için maket bir sandal üzerinde kancalara asılarak servis edilen balık pastırmayı sipariş edebilirsiniz. Menünün orjinal ürünü, sıradışı sunumu ile masanıza renk katıyor.

LAHOZDAN BALIK ADANA

Trilye’de ara sıcaklarınızı da menünün ilginç üyeleri arasından seçebilirsiniz. Bu noktada ilk tavsiyem balık Adana olacak. Zırhta çekilen lahoz balığından yapılan Adana kebap, ince lavaş üzerinde soğan, turşu biber ve acı sos ile sunuluyor. Menüde ara sıcaktan sayılsa da ana yemek niyetine tüketilecek muazzam bir buluş olduğunun altını çizmek gerekiyor. Taş üzerinde masanıza ulaşan rokfor soslu dil balığı ise “ağır” bir lezzet. Rokfor peynirinin yoğun tadından keyif alanlar ara sıcak olarak tercih edebilir. Kalamarı mısır unu ile kızartılan halkalar şeklinde tüketmeye alışkın olanlar bir değişiklik yapmak isterlerse, kalamar ızgarayı deneyebilirler. Dere otlu tartar sosu ile rulo halinde servis edilen kömürde pişirilmiş taze kalamar, lezzetiyle iz bırakıyor.

Haberin Devamı

GÜVEÇTEN DÜLGER ÇIKTI

Başlangıç ve ara sıcakların ardından sıra ana yemeğe geliyor. Tümü taze olta ve ağ balıklarından üretilen keyifli yemeklerin arasından seçim yapmak da güç. Fakat Trilye’nin nazik servis görevlileri bu konuda size yardımcı oluyor. Önerileri dikkate alırsanız pişman olmayacağınızı söyleyebilirim. Denediğim levrek ızgarayı uzun süre unutmayacağım. Tombul bir levrek filetosu, çam fıstıklı ıspanak, roka, soğan ve fırınlamış patates ile seramik bir platform üzerinde servis ediliyor. Izgara balık sevenlerin sezon itibariyle ilk tercihi olabilir. Daha kapsamlı bir yemek isteyenler için ilk önerim ise dülger kavurma olacak. Sait Faik’in öyküsüne konu olan, balık severlerin lezzetini çok iyi bildiği dülger balığı; domates, soğan ve kaliforniya biberleri ile güveçte pişiriliyor. Kuşbaşı balık eti ve sebzelere; defne yaprağı, biberiye ile limon baharatı ekleniyor. Dilerseniz servis sırasında üzerine karabiber çektirebilirsiniz. Tadına baktığım bu iki lezzeti, kafanızda hiç soru işareti olmadan deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

LEBLEBİDEN ATEŞ TATLISI

Trilye’de tatlı kapanış için iki önerim olacak. İlki “leblebi tatlısı” olarak da bilinen fakat menüdeki ismi “Ateş tatlısı” olan keyifli bir seçenek. Tatlının ilginç bir öyküsü var. Mekanın sahibi Süreyya Üzmez’in dostu olan Doğan Holding Ankara Koordinatörü Ateş Amiklioğlu, mekanı her ziyaretinde memleketi Çorum’dan leblebilerle geliyor. Bir süre sonra Trilye’nin deposunda kilolarca leblebi birikiyor. Süreyya bey, leblebi stoğunu nasıl eriteceğini düşünürken aklına bir fikir geliyor. Toz haline getirilen leblebiler; süt, şeker ve tarçınla karıştırılıyor. Böylece Ateş tatlısı ortaya çıkıyor. Trilye’deki diğer kapanış önerisi ise süt, irmik ve karamelle yapılan “suyun ötesi” adlı Rumeli tatlısı... Yeriniz varsa ikisini de deneyebilirsiniz. Lakin leblebi tatlısız geçen Trilye ziyaretinin eksik bir deneyim olacağını hatırlatmakta fayda var.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Pastırmalı humus 8 TL
- İsli uskumru 7 TL
- Köpüoğlu 8 TL
- Ahtapot carpaccio 10 TL
- Balık pastırma 12 TL
- Balık Adana 25 TL
- Levrek ızgara 100 TL
- Dülger kavurma 100 TL
- Ateş tatlısı 14 TL
- Suyun ötesi 10 TL

esevgi@hurriyet.com.tr - twitter.com/esevgi

Yazarın Tüm Yazıları