Paylaş
İnternet alemindeki Türkçe “külliyat”a bir kaç ay önce eklenen Motivolog.com adresli sosyal paylaşım ağı, hastaları bir araya getiriyor. Kuruluş mantığı Nasrettin Hoca’nın “Damdan düşen halden anlar” öyküsünü hatırlatan internet sitesinde hastalar, başlarından geçen tedavi süreçlerini anlatıyor ya da yaşadıkları sağlık sorunlarıyla ilgili sorular yönelterek, benzer rahatsızlığı yaşayanlardan yanıt alıyor. Sitenin kurucusu, genç mühendis Gökhan Sezginer’in yaşamı, 4 yıl önce kendisine koyulan “Ülseratif Kolit” teşhisi ile değişiyor. İnternetteki hasta ağları ile tanışan Sezginer, Türkçe kaynaklar yetersiz gelince, hastalığı hakkındaki bilgileri yabancı dillerde aramaya koyuluyor. Bu süreçte edindiği kritik bilgileri doktoruyla paylaşıyor ve tedavi süreci değişiyor. Sezginer Motivolog’un kuruluş sürecini şöyle anlatıyor:
“TEDAVİ SÜRECİM DEĞİŞTİ”
“Bana 4 sene önce bir teşhis konmuştu ve ben de bu hastalığı internette araştırmaya başladım. ‘Neden olur, hangi ilaçları kullanacağım, yan etkileri neler olacak, yaşayanların hikayeleri neler?’ gibi sorulara yanıt arıyordum. Yurtdışı kaynaklarda çok güzel paylaşımlar buldum. Hatta bir tanesi bu rahatsızlığın daha önce kullandığı bir ilacın yan etkisinden dolayı olabileceğini yazmıştı. Ben de o ilacı kullanmıştım. Bu bilgiyi doktorumla paylaştım. Ve tedavi sürecim değişti. Dünyada ölüm sebeplerinin 3’üncü sırasında yanlış teşhis ve tedavi var, ekonomik kayıplar da cabası. Amerika ve İngiltere’de hastaların da bulduğu bilgileri doktoruyla paylaşması akımı oldukça popüler. Hastaların internet yoluyla bilinçlenmesi kolaş bir süreç. Bu nedenle hasta ağları destekleniyor. Ayrıca hastalar ilacını düzgün kullanan bir hastanın iyileştiğini okuyunca tedavisine daha çok önem veriyor.
DENEYİMLER KALICI HALE GELİYOR
Yaşadığım olayın ardından deneyim paylaşımlarının ne kadar önemli olduğunu farkettim. ‘Hastalar da tedavi takımının bir üyesi olmalı’ diye düşündüm. Ben de bir blog açarak deneyimlerimi paylaşmaya başladım. Doktorum da yeni hastalarını bloguma yönlendiriyordu. Blog okuyanlar hastalık hakkında bilinçlenmeye başladı. Bir sonraki adımda, okurlar yorum kutularına kendi öykülerini yazmaya başladı. Önemli bilgilerin yorum kutularında kaybolup gitmesini istemedim ve bir hasta ağı kurmaya karar verdim. Hasta ağı fikriyle TOBB Üniversitesi’nin girişim hızlandırıcı merkezi Garaj’a başvurarak kabul edildim ve projeyi hayata geçirdik.
“HASTA FACEBOOK’U”
Motivolog’da kullanıcıların bir profili var ve her hastalık da bir gruba sahip. Gruplarda kullanıcılar aynı sorunu yaşayan kişilerle tanışıp onların tedavi süreçlerini ve başarı hikayelerini okuyor. Etkinlik düzenleyip, dışarıda da görüşüyorlar. Bazı kullanıcılar Motivolog için “Hasta Facebook’u” da diyor. Motivolog’u daha geniş kitlelere yaymak için hasta dernekleriyle ortak çalışmalar yapıyoruz. Bize gelen yeni üyeleri hasta derneklerine de yönlendiriyoruz. Dernekler de üyelerine, deneyimlerini Motivolog’a yazmalarını tavsiye ediyor. Motivolog 3 ay önce açıldı ve şu an 60 hastalık grubunda paylaşım başladı.”
Paylaş