HER geçen gün Maliye Bakanlığı’nın yeni bir beceri dolu icraatına şahit oluyoruz.
Sigara fiyatları, AKP iktidarı ve Maliye Bakanlığı’nın bu yönetimiyle birlikte sorun olmaya başladı. Daha önce de sigara fiyatları değişirdi, Maliye Bakanlığı yine müdahil olurdu ama hiçbir zaman böyle sıkıntı olmazdı.
Maliye Bakanlığı’nın mevcut yönetimi ile birlikte her sigara zammı sorun olmaya başladı. Bırakın sigara zammının sorun olmasını, Maliye Bakanlığı dönem dönem durup sigara fiyatlarında kendisi sıkıntı yaratır oldu. Hem de durup dururken...
Daha önce de yazmıştık; Maliye Bakanlığı’nın sigara üreticilerine yaptığı baskı hem demokratik bir ülkede, piyasa ekonomisi uygulanıyor denilen bir ülkede duyulmuş şey değildir, hem de bizzat "anlaşmalı zam"ma zorlayarak, Maliye Bakanlığı Rekabet hukuku açısından, doğru dürüst araştırılsa, kesinlikle suçlu duruma düşecektir.
Peki, niye sigara üreticileri kendi aralarında tepişip, Maliye Bakanlığı’nın bu piyasa ekonomisine ters düşen işlemlerine karşı ses çıkarmıyorlar?
Bir düşünün... Siz sigara üreticisisiniz, rekabet var ama öyle iyi para kazanıyorsunuz ki... Hem de Maliye zoruyla. Maliye sizi zamma zorluyor, sonra gidip rakibinize de aynı şekilde zam yaptırıyor, dolayısıyla kárınızı Maliye yardımıyla katlayıp duruyorsunuz.
Sigara fiyatları bizden daha pahalı ülkeler tabiİ ki var, ama ben sigara üreticilerinin bu kadar çok kazandığı bir ülkenin var olduğunu sanmıyorum.
Üstüne üstlük Rekabet hukukunun, Maliye’nin sigara zammına zorlayarak delindiği başka bir ülke olduğunu da tahmin etmiyorum...
Maliye’nin sigarada yaptığı bununla da sınırlı değil.
Maliye sigara ve içkilere konacak bandrollerle ilgili açtığı ihale ile iddia ediyoruz ki; Türkiye’nin itibarını zedelemiştir. Hem de ABD, Brezilya geze geze...
Ankara’da bazı elçilikler, son günlerde Maliye’nin açtığı bandrol ihalesini konuşuyor. "Adrese teslim ihale" yeniden hortladı ve çok açık biçimde belli bir firmaya dönük ihale şartnamesi hazırlanıyor. Bunu da yapan kamu ihalelerinde yapılan yolsuzlukları önlemesi gereken yani kamu yararını gözetip, halktan alınan paranın çarçur olmasını, hortumcuya gitmesini engellemeye çalışması gereken Maliye oluyor...
TÜRKİYE’NİN İTİBARI SÖZ KONUSU
Maliye Bakanlığı dün bir açıklama yaparak bandrol ihalesinin ertelendiğini açıkladı. Bununla birlikte daha önce gündeme getirdiğimiz ihaleyi adrese özel kılan unsurların da şartnameden çıkarıldığını duyurdu.
Yani bir anlamda Maliye Bakanlığı daha önce ihale için hazırladığı şartnamenin adrese özel olduğunu, yani tek bir firmayı gösterdiğini kabul etmiş oldu.
Kısacası; Maliye Bakanlığı yönetimi, daha doğrusu Gelir İdaresi Başkanlığı yönetimi ya yaptığı işe hakim değil, ya da...
"Efendim, bize bakanın oğlu ile Malezyalı bir şirketin bu ihaleye gireceği söylenip girmememiz isteniyor" diye konuşan elçiler, büyük Avrupalı şirket yöneticileri, ihale ertelendi, şimdi ne diyecekler? Türkiye’nin itibarı gitmedi mi?..
Ya da "Eski bir üst düzey bürokrat ve bakanın, bu iktidarla da işlerini düzeltip, Merkez Bankası’yla yeniden arayı bulup banknot için aracılık ettiği şirkete mürekkep sattırdığı, ardından da şartnameyi sadece aracılık ettiği firmanın kazanması yolunda adrese özel bandrol ihalesi hazırlattığı" yolundaki söylentiler, haklılık kazanmayacak mı?
Biz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bağımsız olması konusunda çok yazdık çizdik. Ama Maliye Bakanı ve hükümet, Gelir İdaresi’ni yine kendilerine bağımlı kıldılar. İşin kötüsü, bağımsız olması gerekenler, iş yapmak için siyasi etkilerden uzak kalması gerekenler, kendileri bağımsızlık için bastırmadılar. "Nasıl olsa Bakanla birlikte iş yaparız" diye düşündüler.
Nasıl iş yapıldığını görüyor musunuz? Bu kafayla yapılan işlerin becerisi de ortada.