Kamu kurumlarının taşınmasının Ankara’ya maliyeti

Ekonomiyle ilgili kamu ve bağımsız kurumların İstanbul’a taşınmasının Ankara’ya maliyeti çok ağır olacak.

Haberin Devamı

Ankara Kulübü’nde yürütülen teknik bir çalışmaya göre yüksek nitelikli 3 bin 500 kamu görevlisinin şehirden ayrılmasının yanında, taşınma Ankara’nın toplam hasılatında 2011 yılı fiyatlarıyla 200 ile 270 milyon TL arasında gelir kaybına yol açacak. Aynı hesaplamaya göre bu durum Ankara ekonomisinde yüzde 2,5 oranında küçülmeye yol açacak. Bu, Ankara’da yerleşik her bir hanenin yıllık gelirinde cari fiyatlarla 170 ile 230 TL arasında gelir kaybı anlamına geliyor.
Ziraat Bankası, Halk Bankası, Eximbank ve Vakıflar Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi bağımsız kurum merkezlerinin İstanbul’a taşınması kararı üzerine yapılmış bir çalışma.
İstanbul’un finans merkezi projesinin uluslararası kurumları çekmek için planlandığını ama zaman içinde projenin Ankara’daki kurumları istanbul’a çeken bir projeye dönüştüğünü anlatan Raporda, sonuçta İstanbul’a büyük bir ayrıcalık tanınırken, Ankara’yı her açıdan büyük zarara uğratacak bir projeye dönüştüğünün altı çiziliyor.
Bu çalışma eski bir Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) çalışanı olan, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı, başka bir deyişle “Seğmen başı” olan Dr. Metin Özarslan Başkanlığında kalabalık bir teknisyen grubu tarafından yapılmış.
Raporun gündeme gelmesinin nedeni ise Metin Özarslan’ın, CHP’den Ankara Büyükşehir belediye Başkanlığı için aday adayı olması. Özarslan ve bir kısmı halen çalışmakta olan, çoğu DPT’ci arkadaşları CHP Bilim Kurulu’nda uzun süredir görev yapıyorlar ve bunun gibi birçok çalışmaları bulunuyor.

Haberin Devamı

KAMU YATIRIMLARINDAN ALDIĞI PAY

Özarslan ve ekibinin sadece kamu kurumlarının taşınması değil, Ankara ile ilgili birçok proje ve çalışması bulunuyor. Örneğin Ankara’nın Türkiye nüfusu içindeki oranının yüzde 6.6 olduğunu hatırlatan Özarslan, nüfus oranı ve temsil payı toplandığında kamu yatırımlarından yüzde 10 pay alması gereken Ankara’nın bu oranın yarısını bile alamadığını hatta bazı yıllar payın yüzde 3’lere kadar indiğini söylüyor. Yüzde 2, 5 oranında eksik pay almanın örneğin her yıl 33.5 kilometrelik metroya denk geldiğini hatırlatan Özarslan, Ankaray ve Metro’nun toplam uzunluğunun sadece 23.5 kilometre olduğunu da hatırlatıyor.
Ankara Büyük Şehir Belediyesinin bağlı kuruluşları ile birlikte Türkiye’nin en borçlu belediyesi olduğunu hatırlatan Özarslan, son 20 yıldır belediye kaynaklarının şeffaflıktan uzak savurganca, keyfice harcandığını iddia etti. İktidarın Başkent’te bulunan katma değeri yüksek sektörleri sırayla İstanbul’a taşıdığını kaydeden Metin Özarslan, bunlardan birinin de Bilişim/ Silikon Vadisi Projesi olduğunu söyledi. Ankara’nın fiilen bir bilişim, ileri teknoloji merkezi olmasına rağmen, Bilişim/ Silikon Vadisi Projesinin de hakkı yenilerek İstanbul’a kurulduğunu kaydeden Özarsan, bunun Ankara’daki bilişim altyapısının zarar görmesine neden olacanı söyleyecek.
İktidarın bu tasarruflarına karşı yönetenlerin Ankara ekonomisinin geleceği açısından böylesine olumsuz gelişmeye seyirci kaldığını iddia eden Özarslan, “Başkent Ankara’ya yapılan adaletsizlik, haksızlık görmezden geliniyor” diyor.
Hep, “seçimlerde projeler, vizyonlar yarışmalı” diyoruz ama olmuyor. Bence seçimler öncesinde olsa da, önemli şehir ve bölgeler açısından, ekonomik boyutu olan bu tür araştırmalara ihtiyaç büyük.

Yazarın Tüm Yazıları