İletişimde fiber dönemi

İletişimde eskiye kıyasla çok daha önemli hale gelen kapasite ve hızı artırmak için teknolojik arayışlar devam ediyor.

Haberin Devamı

Kabaca söyleyecek olursak; yeni dünya düzeni bilgi üzerine kurulu, ekonomiler bilgiyle rekabet gücü kazanıyor, bilgi aktarımında hızın artması ülkelerin stratejik önemi ve rekabet gücünü artırıyor...

İşte buradan hareketle iletişim alanında Türkiye’de de fiber kablo kullanımının hızla arttığını görüyoruz. Bu alana 5 yıl önce adım atarak ön alan Süperonline’nin fiber yatırımlarının hem ana şirketi Turkcell, hem ülke ve sektör açısından ciddi öneme sahip olduğunu gördüm. Hızla büyüyen faaliyetleri özellikle Avrupa’da dikkat çektiği için, şirketin genel müdürü Murat Erkan, geçen hafta Londra’da yapılan FTTH, CEO Paneline konuşmacı olarak davet edildi. Uluslararası sektör temsilcilerinin katıldığı panelde Türkiye deneyimini anlattı ve sorular üzerine Avrupa ülkelerinde yapılabilecekleri özetledi.

Erkan’ın hem bu paneldeki konuşmasından, hem özel sohbetlerimizden edindiğim izlenim; Süperonline 5 yıl önce bu sektöre girerek büyük avantaj sağlamış ve içerideki bu atağını, yurt dışına yaymak adına da önemli adımlar atmış. Fiber kabloları, bir yandan seçtikleri büyük şehirlerde hane halkına ve kuruluşlara ulaştırmada önemli yol almışlar, öte yandan Doğu ve Güney Doğu’da sınırlarımıza kadar kabloları döşemiş, bazı ülkelerle kullanıma bile başlamışlar. Genel Müdür Murat Erkan, her alanda Doğu ile Batı arasında köprü olan Türkiye’yi iletişim ve haberleşmede de köprü ülke konumuna getirmek, bunun için de fiber bağlantıları kurmak gerektiğini söylüyor. Bu alanda düzenleyici kurumun atması gereken adımlar olduğunu, ilk adımın BTTK’nın önderliğinde Türkiye’deki tüm operatörlerin bu alanda birlik sağlaması olduğunu söylüyor. Böylece Doğu’daki merkez Dubai’yi Batı’ya Türkiye üzerinden bağlayıp, ciddi bir merkez olunabileceğini söylüyor. Stratejik öneme de sahip bu konuma ulaşmak için hukuki ve idare düzenlemeler gerekiyor.

Fiber internet çok yüksek hız ve geniş bant erişimi sağlayan dünyanın en hızlı internet teknolojisi. ADSL teknolojisinde bakır kablolar kullanıldığı için sınırlı olan hız, fiberoptik teknolojisi ile elektrik değil, ışık enerjisi ve hızıyla yapılan bir iletişim imkanına yerini bırakıyor.

Avrupa yaşadığı krizin de etkisiyle bu alanda geri kalmış ama Uzakdoğu özellikle Güney Kore ve Japonya bir hayli ilerideler. Süperonline 5 yıl önce bu işe başladığında küresel kriz gelmiş ama stratejik bir kararla o dönemde yatırımları hızlandırıp, bir anlamda krizi fırsata çevirmişler. Rakipler bu alana girmekte geç kalmış ve bu nedenle pazarın yüzde 70’i şu anda Süperonline’da.

Haberin Devamı

1.8 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

Haberin Devamı

Şirket 2008 yılından bu yana toplam 1.8 milyar TL yatırım yapmış, 75 şehirden geçen 31 bin kilometreyi bulan bir fiberoptik ağ kurmuş. 12 büyük şehirde 1 milyon 200 bini aşkın haneye erişim imkanı sağlamış, altyapıyla birlikte abonelikler hızlandırıp, bu yılın sonunda 400 bin aboneye ulaşmayı planlıyor. Türkiye’nin ortalama internet hızı 2.8 mbps iken, fiber abonelikte 1000 mbps’ye kadar hıza ulaşılabiliniyor. Yani film, müzik indirmeler müthiş hızlanıyor.

Süperonline Genel Müdürü Murat Erkan, büyük yatırımın geri dönüşü için fiber üzerinden verilecek hizmetlerin çeşitlendirmesine gideceklerini söylüyor. Fiber kablolar, GSM’lerdeki kalite ve hızın artmasına da çok büyük katkı sağlıyor.

Konferansın yapıldığı İngiltere’deki fiber abone sayısı 200 binde kalırken, bizim bu rakamı geçmiş olmamız, çoğu Avrupa ülkesinin önünde olmamız önemli.

Ancak bence fiber optik teknolojisinin kullanımının, geç kalmadan başlamış olsak bile, hızlanması gerekiyor. Süperonline’nın ihtiyacı önceden görüp zamanında harekete geçen bir vizyonla hareket etmesi, ülkeye de avantaj sağlıyor. Unutmayalım ki; ülkeler bundan sonra bilgiyle rekabete girecekler.

Yazarın Tüm Yazıları