Paylaş
Haziran ayı tüketici fiyat artışları piyasa oyuncularının beklentilerinden çok daha iyi çıktı. Piyasadaki ortalama fiyat beklentisi yüzde 0.2’lik artış iken dün açıklanan resmi fiyatlar yüzde 0.1 oranında geriledi. Böylece 11’in üzerindeki yıllık artış oranı yüzde 10.9’a geriledi.
Gerileyen gıda fiyatları haziran ayındaki enflasyon sürprizinde önemli etkendi. Gıda fiyatlarındaki artışın temmuz ayında da sürmesi, ancak ağustos ayından sonra yeniden artışa geçmesi bekleniyor.
Hazirandaki enflasyon sürprizinde otomobil fiyatlarındaki gerileme de önemli yer tuttu. Otomobildeki fiyat düşüşü özellikle çekirdek enflasyonun gerilemesinde etken oldu ve tabloyu olumlu hale getirdi. Bu arada enerji fiyatlarındaki düşüş bunun ulaştırma gibi diğer sektörlere de yansıması, haziran ayı fiyatlarındaki gerilemede dikkat çeken başka bir gelişme idi.
Piyasa analistleri özellikle gıda enflasyonundaki gerilemenin devam etmesinin, temmuz sonunda yıllık tüketici fiyat artışını yüzde 10’un altına indirebileceğini tahmin ediyorlar. Ancak ağustos ayından itibaren yine baz etkisi nedeniyle gıda fiyatlarında yeniden artışların başlaması bekleniyor. Bunun yanında çekirdek enflasyon hesaplamasındaki yöntem değişikliği nedeniyle giyim ve ayakkabı grubunda fiyat artışlarının eylül-ekimden sonra hızlanacağı tahmin ediliyor. Yine bu tarihten itibaren maliyet baskıları ve ikincil fiyat etkileri nedeniyle hizmet enflasyonunda artışların sürmesi bekleniyor.
Analistler tütün ürünlerine bu yıl temmuzda zam yapılmama kararı verilmesinin enflasyon üzerinde olumlu etkisi olmasını bekliyorlar. Bu nedenle beklentilerin değişebileceği kaydedilirken, bir ara yeniden yükselse bile, yılsonunu tek haneli tüketici fiyat artışıyla kapatmaktan söz edilmeye başlandı.
MERKEZ SIKI DURMAK ZORUNDA
Buna karşılık toptan eşya fiyatlarındaki yıllık artışın yüzde 14’ün üzerinde kalması, tüketici fiyatlarına yansıma riski nedeniyle enflasyonun tek haneye inemeyeceğini belirtenler de var. Bu analistler kurların geçişkenlik etkisinin azalmış göründüğünü ama kurların yeniden yukarı gitme ihtimaline de dikkat çekiyorlar.
Yine enerji fiyatları haziranda, 4. aydır gerilemeye devam etti ve yıllık artışı yüzde 7.6’ya geriledi. Tabi ki bunda kurlardaki hızlı artışın durmuş olması da etkiliydi. Yılın ikinci yarısında enerji fiyatlarının nasıl seyredeceği bilinmezken, bunun yanında Fed’e bağlı olarak kurlardaki yeniden artış ihtimali de, enflasyon konusunda iyimser olmayı engelleyen unsurlar olarak göze çarpıyor.
Dün kurlarda meydana gelen artışlar bu nedenle de dikkatle izlenecek.
Hükümetin et ve tarım ürünlerinde yani gıda fiyatlarındaki artışı sınırlamak için terbiyevi ithalata başvurduğunu biliyoruz. Bunun yanında tütün ürünlerine yapılacak Temmuz zammının yapılmaması da, yine enflasyonun tek haneye indirebilmek için alınan bir tedbir.
Bunun yanında asıl görevi enflasyonla mücadele olan Merkez Bankası yönetimine büyük görev düştüğü de açık. Piyasa uzmanları temmuz sonunda tek haneye inse bile, Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu devam ettirmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Talebin daha da artması, toptan eşya fiyatları bu düzeydeyken, enflasyonun yeniden hızlanması konusunda büyük bir risk oluşturuyor. Yani yine geliyoruz faiz tartışmasına...
Paylaş